24 / 04 / 2024

AVM'lerin kira gelirleri döviz borcunun faizine bile yetmiyor! Yatırım değeri 110 milyar dolar geriledi!

AVM'lerin kira gelirleri döviz borcunun faizine bile yetmiyor! Yatırım değeri 110 milyar dolar geriledi!

Türkiye’de faaliyet gösteren 443 AVM’nin yatırım değerinin 40 milyar dolara düştüğüne dikkat çeken AYD Başkanı Hüseyin Altaş, pek çok AVM'de kira gelirlerinin döviz borcunun faizine bile yetmediğinin altını çizdi.



3 senedir AYD’nin başkanlık görevini üstlenen Prof. Dr. Hüseyin Altaş, “Salgın ile birlikte kira gelirimizde erime had safh aya ulaştı. Yıllık kira gelirimiz 26-27 milyar TL. Salgında bu gelirin 11 milyar TL’sinden markalara destek vermek adına feragat ettik. 7 yıl öncesi ile kıyaslandığında ise 100 dolar olan metrekare başına kira, 30 dolarlara kadar düştü" açıklamasında bulundu. Yüzde 70 gerileme olduğunun altını çizdi. "Geçmiş dönemde 150 milyar dolar olan AVM’lerin yatırım değeri 40 milyar dolara kadar düştü" şeklinde konuşan Altaş, borç yapılandırmasıyla ilgili konuştu. 

AVM lerin kira gelirleri döviz borcunun faizine bile yetmiyor! Yatırım değeri 110 milyar dolar geriledi!

BORÇ YAPILANDIRMASI YAPILMALI 

Altaş, bu durumun en önemli nedeninin kurda yaşanan yükseliş ve düşen kira gelirleri olduğuna dikkat çekti. Diğer taraftan, sabit giderler ise artan kurla beraber gün geçtikçe yükseliyor. Hali hazırda AVM’lerin doğrudan 7 milyar dolar, dolaylı olarak da 11 milyar dolar borcu var. Dolaylı borç 2,5 seen önce 2020 yılının başında 15 milyar dolar civarında. Fakat kurdaki değerleme göz önünde bulundurulduğunda 2020 başında 15 milyar dolarlık borcun TL olarak karşılığı 111 milyar TL iken bugün 11 milyar dolara düşen borcun lira olarak karşılığı 182 milyar oldu. 

Dünya'dan Yener Karadeniz2in haberine göre; dolar olarak borç yüzde 26 düşerken, TL olarak yüzde 60'tan fazla yükseldi.  Hüseyin Altaş, “Geçmiş dönemde futbol kulüpleri ve konut sektöründe bu tarz yapılandırmalar gerçekleştirildi. AVM’ler için de benzer bir uygulama hayata geçirilmeli” diye konuştu. 

AVM lerin kira gelirleri döviz borcunun faizine bile yetmiyor! Yatırım değeri 110 milyar dolar geriledi!

Tüm bu yaşananlara rağmen konuyla ilgili iyimser olduğuna dikkat çeken Altaş, salgının geride kaldığına ve hem adet hem de cirosal açıdan pandemi öncesine dönüldüğüne vurgu yaptı. “Bugünler iyi ve beklentimiz böyle de devam etmesi yönünde. En azından çalışıyor, üretiyoruz. Yeterli olmasa da gelir elde ediyoruz” ifadelerini kullanan Altaş, Türkiye'nin AVM anlamında doygunluğa ulaştığına da dikkat çekerek, "Artık fazla yatırım yapılmayan bir sektör. Yeni bölgeler oluşuyor, yeni bölgeler oluştukça da yeni yatırımlar hayata geçecektir ancak bundan sonraki dönemde AVM’lerin dönüşümü çok daha önemli olacak. Tesisler birer yaşam merkezi olmalı. Bu noktada da çalışmalarımız sürüyor" açıklamasında bulundu.

Dünyada fahiş kira artışlarına karşı hangi önlemler alınıyor?

Motorine 1 lira 93 kuruşluk dev zam geldi! Fiyatlar şok etti! Opet, PO, Total, Shell ve BP 8 Haziran 2022 fiyat listesi

Altın fiyatlarında son dakika! Gram altın ne kadar? Gören şaşkına dönüyor! İşte 8 Haziran 2022 altın fiyatları


Geri Dön