26 / 04 / 2024

Türkiye'de yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin konut dönüşüyor!

Türkiye'de yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin konut dönüşüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sarıyer'de bir otelde gerçekleşen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Kurum, ülke genelindeki riskli yapılara değinerek kentsel dönüşüm süreçlerini paylaştı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sarıyer'de bir otelde gerçekleşen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'na katıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; GYODER'in 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulunan Murat Kurum, deprem riskine ilişkin ve kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili de konuştu.

Türkiye de yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin konut dönüşüyor!

Kurum, son 300 senedir şehirleşmede meydana gelen büyüme kapsamında şehirlerin nüfus yoğunluğunun da büyük oranda arttığını dile getirdi. 

2050 senesinde dünya nüfusunun üçte ikilik kısmının şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğünü vurgulayan Murat Kurum, Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünya nüfusunun son 60 senede 4,5 milyar bir yükselişle yaklaşık 7,6 milyara çıktığını ifade etti. Bu yükselişin sürerek 2030'da 8,6 milyar, 2050'de ise 9,8 milyar olacağının öngörüldüğünü belirten Murat Kurum, bu veriler çerçevesinde Türkiye'nin nüfusunun da 2100'de 101 milyon olacağına dikkat çekti. Kurum, "Bu durumun bizlere söylediği çok önemli realiteler var. Nedir bunlar? Şehir merkezleri ve çeperlerinde barınma ihtiyacı artacak, yeni şehirler ve uydu kentler inşa edilecek, eski ve sağlıksız yapı stoku dönüşecek. Buna bağlı olarak ülkeler hem arazi oluşturma hem de enerji verimli akıllı şehircilik noktasında şimdiden başlamış olduğu atılımları daha da güçlendirecek. Bu manada yeni dünyada yapı sektörü sadece ticari değil stratejik bir öneme de sahip olacak" açıklamasında bulundu. 

Murat Kurum, Türk müteahhitlerin üstlendikleri işler, ülke genelindeki konut satışları ve Kanal İstanbul projesinin yanı sıra deprem ve kentsel dönüşümle ilgili de konuştu.

Türkiye de yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin konut dönüşüyor!

- "Esenler'de dünyanın sıfırdan kurulan ilk akıllı şehrini yapıyoruz"

Murat Kurum, pek çok düzenlemenin hayata geçirilmesi amacıyla Bakan Yardımcısı Hasan Suver'in başkanlığında İnşaat Çalışma Grubu kurduklarına dikkat çekti. 

Kadim şehircilik kültürünün verdiği güçle, kentlerin tarihi ve kültürel dokusunun hasar görmeden daha yaşanabilir, daha güvenlikli ve daha sağlıklı kentler inşa ettiklerine vurgu yapan Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

"Deprem ve iklim değişikliğine bağlı afet ve salgın hastalıklardan şehirlerimizin etkilenmemesi için tedbirler alıyor, şehirlerimizin altyapısını bunlara göre hazırlıyoruz. Merkezine çevre ve doğayı alan bir anlayışla yeni yaşam alanları oluşturuyoruz. Konut çevresine serpiştirilmiş donatı anlayışı yerine, donatı ve yeşil alan merkezli bir konut ve yaşam anlayışını hakim kılmak için çaba gösteriyoruz. Bu çabalarımızın en somut göstergesi olan kentsel dönüşüm projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Çünkü cennet vatanımızın güzel coğrafyasının deprem gerçeği var. Maalesef ülkemizin yüzde 66'sı nüfusumuzun yüzde 70'inin ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i deprem tehlikesi altında. Cumartesi günü 3,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem hepimize bir kez daha İstanbul'un deprem gerçeğini hatırlattı. Biz de bu kapsamda, Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında İstanbul'dan başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarını 'Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm' hedefiyle daha da hızlandırdık. Şu anda ülkemizde 300 bini İstanbul'da olmak üzere acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutumuz var. Bu konutlarımızın dönüştürülmesi için, ülkemizi depreme hazır hale getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda ülke genelinde toplam yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal ve kentsel dönüşüm konutumuzun inşası devam ediyor. İstanbul'da, Elazığ'da ve İzmir'de cumhuriyet tarihinin en kapsamlı dönüşümünü gerçekleştiriyoruz."

Türkiye de yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin konut dönüşüyor!

İstanbul'un'da 39 ilçesindeki 68 riskli bölgede, 35 bin binada, 126 bin konutun dönüştürülmesi amacıyla çalışmalarına devam ettiklerine dikkat çeken Kurum, "Yine yatırım değeri 5 milyar lira olan ve 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren Yeni Fikirtepe Projesi ile 15 bin konutun inşa çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Ayrıca Esenler'de dünyanın sıfırdan kurulan ilk akıllı şehrini yapıyoruz. Burada 60 bin konutluk dev kentsel dönüşüm projemizin çalışmalarını etaplar halinde sürdürüyoruz. Yine geçtiğimiz cuma günü, Büyük İstanbul Dönüşümünün çok önemli bir ayağı olan Üsküdar'da yeni 5 bin konutluk dev bir dönüşüm başlattık. Büyük İstanbul dönüşümü için var gücümüzle çalışıyor, projelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz" diye konuştu.

İstanbul'da kentsel dönüşüm tam gaz!

Üsküdar'da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!


Geri Dön