28 / 03 / 2024

Üsküdar'da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

Üsküdar'da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul Üsküdar'da hayata geçirilen kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. "Üsküdar'da Büyük Dönüşüm 5000 Yeni Konut Projesi' kentsel dönüşüm programına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut katıldı.



'Üsküdar'da Büyük Dönüşüm 5000 Yeni Konut Projesi' için çalışmalar başladı. Sputniknews'te yer alan habere göre; bugün gerçekleşen programa  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen katıldı.

Üsküdar da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

Validebağ Korusu'nda çalışmalar başlıyor

Maddi durumu iyi olmayan aileler için 15 bin konut inşa edildiğini söyleyen Murat Kurum şu açıklamalarda bulundu.

Üsküdar da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

"500 iş yerinin inşaatları yükselirken, başka bir yerde vatandaşlarımızın mülkiyet problemlerini çözüyoruz. Bir yandan İstanbul'a 6 milyon metrekarelik alanda 40 millet bahçesi yapıyoruz. Yine Validebağ Korusu için bakanlığımız ve Üsküdar Belediyesi ile pazartesi günü itibariyle çalışmalara başlıyoruz. Yaklaşık 50 milyon TL'lik bir yatırım olacak.

Üniversitelerimiz, bilim insanlarımız ve bakanlığımız; şu an, ülkemizde acil dönüştürmemiz gereken 1.5 milyon konutumuz olduğunu ortaya koydu. Bu konutların 300 bini ise İstanbul'da yer alıyor. Acilen bu 300 bin konutu dönüştürmeliyiz. Bakanlık olarak bugün İstanbul'da, 126 bin konutun dönüşüm sürecini başlattık."

 Üsküdar da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

İlk teslimler Eylül'de

Üsküdar'da hayata geçen 5 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi hakkında detayları aktaran Murat Kurum şu açıklamalarda bulundu:

"2018 yılında Çamlıca Camii'nin batısında bulunan 180 bin metrekarelik bir alanı riskli alan ilan etmiştik. Hemen çalışmalarımızı başlattık; Kirazlıtepe ve Ferah mahallerindeki projemizde toplam bin 876 konut, 142 dükkân yapıyoruz. Bu alanda TOKİ eliyle yürüttüğümüz çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İnşallah bu yıl Eylül ayında 504 konutumuzu ve 47 dükkânımızı önümüzdeki yılın sonuna kadar da kalan bin 372 konut ve 95 dükkânımızı Üsküdarlı kardeşlerimize teslim edeceğiz."

Çamlıca Camii ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi ile yeni çalışmalarda herkesin söz sahibi olacağını dile getiren Kurum şunları söyledi:

"Sadece Üsküdar'ımızı değil, bütün bir İstanbul'umuzu, İstanbul'un deprem dönüşümünü, kentsel dönüşümünü ilgilendiren 5 bin konutluk yeni bir etap daha başlatıyoruz. Hep şunu istedik, vatandaşımıza örnek bir dönüşüm gösterelim. Az katlı, komşularıyla Kirazlıtepe sakinleriyle burada birlikte yaşasınlar. Gelinlerini yine aynı mahallede komşularıyla birlikte göndersinler, düğünlerini beraber yapsınlar, cenazede acılarını beraber paylaşsınlar ve aynı kültür içerisinde yaşasınlar istedik ve bu anlayışla bir proje gerçekleştirdik. Toplamda Kirazlıtepe'de yaklaşık 2 bin bağımsız bölümden oluşan projenin ilk etabını bitirdik ve gerçekten Üsküdar'a, Kirazlıtepe'ye yakışan bir proje oldu. Eminim ki tüm hak sahibi vatandaşlarımızı bu anlamda memnun ettik."

Üsküdar da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

Kirazlıtepe'de hayata geçen dönüşüm projesinin Ferah, Küplüce ve Mehmet Akif mahallelerinde de gerçekleşeceğini dile getiren  Kurum, "Gerek yapı denetimde gerek Kensel Dönüşüm Yasası'ndaki düzenlemelerle son 20 yılda 45 milyon vatandaşımızı güvenli konutlara kavuşturduk" dedi

Kentsel dönüşüm çalışmalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Kurum şunları söyledi: 

"Bu dönüşümü kararlı bir şekilde yapmaya devam edeceğiz. Yaparken de vatandaşlarımızın rızasını alacağız, gönül birliği içerisinde olacağız. Yerinde, hızlı, gönüllü prensipleriyle dediğimiz, hiçbir şekilde onları mağdur etmeyecek anlayışla yapacağız ki bugüne kadar yaptığımız her projede olduğu gibi vatandaşımıza rağmen hiçbir iş yapmadık, yaptırmadık. Bu anlayışı kentsel dönüşüm projelerimizde de Üsküdar'ımızda da Ferah Mahallemizde de Küplüce'de de Mehmet Akif Mahallemizde de devam ettireceğiz. Vatandaşlarımızla birlikte inşallah bu güzel dönüşümü gerçekleştiriyor olacağız."

Üsküdar'ın İstanbul için büyük önem taşıdığını söyleyen Kurum şu açıklamalarda bulundu:

"Biz bu şehre hizmet etmeyi, ihya etmeyi sadece ülkemize değil, tüm dünyaya, tüm insanlığa yapılan bir hizmet olarak görüyoruz. İstanbul'umuzda son 20 yılda 100 milyar lirayı aşkın çevre ve şehircilik alanında yatırım yaptık. Bu sadece çevre ve şehircilik alanında yapılan yatırımlar. Bunun dışında hastanelerimiz, tünellerimiz, otoyollarımız, turizm tesislerimiz, vatandaşımıza daha iyi hizmetler sunacak, istihdamı artıracak sanayi alanlarımız gibi birçok yatırım yapıldı. Şu anda sahada devam eden 20 milyar liralık yatırımımız var. Millete hizmet etme aşkıyla inanın valimiz, belediye başkanımız, milletvekillerimiz, hep birlikte tüm ekibimizle birlikte gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Biz eser siyaseti yapacağız, hizmet siyaseti yapacağız, hep eserle öne çıkacağız ve bu anlayıştan da bir gün geri durmayacağız."

Mülkiyet problemi çözülüyor

İstanbul'un 39 ilçesinde vatandaşların mülkiyet sorunlarını bitirdiklerini belirten Kurum, "İstiyoruz ki devletle problemi kalmasın, devletten bekleyeceği bir iş kalmasın. Söylediği her işi sırasına, aciliyetine göre yapalım diyoruz." dedi.

"Biz inançlı kadrolarız" konuşmasına şu şekilde devam etti:

"İnanıyoruz ki İstanbul kalkındıkça, Türkiye büyüyor, İstanbul güzelleştikçe Türkiye güzelleşiyor, dünya güzelleşiyor. Tüm bunların yanında, bilhassa deprem dönüşümü seferberliğimizde önceliğimiz, İstanbul. Üzülerek söylüyorum ki üstat Yahya Kemal’in, 'Sade bir semtini sevmek bile, bir ömre değer.' dediği, medeniyetimizin en güzel eseri olan bu aziz şehir, maalesef, deprem tehdidi altında. Ülkemizdeki riskli bölge listesinin en başında, İstanbul gelmektedir. Bu anlamda İstanbul'u yerinde, gönüllü ve hızlı prensibiyle mahalle mahalle, sokak sokak depreme hazır hale getirmek için çalışıyoruz."

İstanbul Kartal'da kendiliğinden yıkılan binayı anımsatan Kurum, bu olaydan 6 ay sonra yıkılan binanın yerinde mahalle kültürünün izlerinin taşıyacağı dönüşüm hareketinin başladığını belirtti. Kağıthane'de de benzer bir dönüşüm için düğmeye bastıklarını ifade eden "Konutlarımız inşallah bitme seviyesine geldi, toplamda 700 konutluk bir dönüşüm projesini gerçekleştiriyoruz." dedi.

Bahçelievler'de bir binanım nedensiz bir şekilde çöktüğünü anımsatan Kurum şunları söyledi:

"Artık baktığımızda İstanbul'da deprem olmadan da canlarımızı yitiriyoruz, yavrularımızı yitiriyoruz. İstikbalimizi toprağa veriyoruz. Üniversitelerimiz, bilim insanlarımız ve Bakanlığımız şu an, ülkemizin genelinde acil öncelikli dediğimiz 1,5 milyon konutun dönüşümü için seferberlik ilanı şeklinde çalışmaktadır. Bunların 300 bini de maalesef İstanbul'da yer alıyor. Acilen bu 300 bin konutu hep birlikte dönüştürmemiz gerekiyor. Şunu samimi bir şekilde söylüyorum ki isteyen her vatandaşımıza yardım elimizi, devletin yardım elini uzatmaya gayret gösteriyoruz. Gerek planlama süreciyle finansal desteklerle gerek kira ve taşınma süreçleriyle kentsel dönüşüm projelerinde, deprem dönüşüm projelerinde hiçbir vatandaşımız mağdur olmasın istiyoruz. Bakanlık olarak da bugüne kadar İstanbul'da 126 bin konutun dönüşüm sürecini başlattık."

Üsküdar'daki projeler

2018'de Büyük Çamlıca Camisi'nin batısında yer alan 180 bin metrekare büyüklükteki bölgenin riskli ilan ettiklerini anımsatan Kurum çalışmaların kısa sürede başladığını dile getğrdi. 

Kirazlıtepe ve Ferah bölgelerinde toplam 1876 konut ve 142 ticari ünite inşa ettiklerini aktaran Kurum, "İlk etabını bitirdik. TOKİ Başkanlığımız eliyle inşaat çalışmaları hızıyla devam ediyor. Diğer etapların da inşası devam ediyor. Hem ikinci etabın hem üçüncü etabın... İnşallah onları da önümüzdeki yıl sonuna kadar bitirme hedefiyle çalışıyoruz. Eylül ayında inşallah 504 konutumuzu ve 47 dükkanımızı, yine önümüzdeki yılın sonuna kadar da 1370 konut ve 95 dükkanımızı Üsküdarlı kardeşlerimize teslim edeceğiz. Şimdiden projemiz hayırlı olsun diyorum. İstanbul hizmet noktasında bekletilmeye gelmez. Yeni yatırım, yeni proje, yeni vizyon ister." dedi.

Üsküdar da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm çalışmaları anımsatan Kurum şunları söyledi: 

"Biz de hemen ekibimizle Üsküdar Belediyemizle birlikte harekete geçtik, çalışmaları başlattık. Bu kapsamda, tıpkı Kirazlıtepe'de ve Ferah'ta olduğu gibi Mehmet Akif ve Küplüce mahallelerindeki kardeşlerimiz de aynı haklara sahip olacaklar, hayırlı uğurlu olsun. Bugün inşallah 16 binanın yıkımını gerçekleştiriyoruz. Bu 16 binayla birlikte etap etap, pazartesi günü itibarıyla bakanlığımız, Üsküdar Belediyemiz hep birlikte vatandaşlarımızla görüşmelere protokollere başlayacaklar. Bu süreçte vatandaşlarımıza kira yardımı, taşınma yardımı vereceğiz. Aynı birinci etapta ne yaptıysak onları mağdur etmeyecek şekliyle bu süreci yürüteceğiz. Birazdan yıkacağımız alanı da tamamen, sosyal alan ve yeşil alan olarak planladık. Burada yaşayan vatandaşlarımıza, yerinde, hızlı ve gönüllü dönüşüm prensibimizle inşa edeceğimiz rezerv konutlarda hak sahibi olma hakkı vereceğiz. İnşallah yeni etaplarımızın temellerini iki ay sonra, yani eylül ayında hep birlikte aynı coşkuyla aynı heyecanla atacağız."

Büyük Çamlıca ile beraber toplamda 7 bin konutun dönüşeceğini ve çalışmaların etap etap devam edeceğini aktaran Kurum mahallerlerden çok sayıda talep geldiğini dile getirdi. 

Üsküdar da 5 bin konutluk dev dönüşüm başladı!

İstanbul'a değer katacak

İstanbul'u en büyük şehircilik markası yapmak için İstanbul Finans Merkezini inşa ettiklerini söyleyen Kurum, merkezin gelecek yıl hizmet veremeye başlayacağını belirterek, "Depremin olduğu saatin hemen arkasında finans sistemimizin ayakta durması bu ülkenin birliği, geleceği adına çok önemli. Dolayısıyla her türlü deprem senaryoları tasarlanmış, düşünülmüş finans merkezimiz de önümüzdeki yıl itibarıyla hizmet verecek ve doğrudan 50 bin kişiye istihdam kaynağı olacak" açıklamasında bulundu.

Atatürk Kültür Merkezi inşaatı hakkında da konuşan Kurum, kısa zaman içerisinde AKM'nin hizmete açılacağını belirtti.

Açıklamalar sonrasında iş makineleri bölgedeki 16 binanın ykımına başladı. Kurum bir süre yıkım çalışmalarını izledi. 

İstanbul Üsküdar'da kentsel dönüşüm hızlandı!


Geri Dön