28 / 03 / 2024

Avni Mutlu: Kamyonlara saat sınırlaması konulmasa İstanbul arapsaçına döner!

Avni Mutlu: Kamyonlara saat sınırlaması konulmasa İstanbul arapsaçına döner!

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kamyoncuların FSM Köprüsü'ndeki saat sınırlamasıyla ilgili tepkilerine cevap verdi: " Saat kısıtlamasını düşürmek, 15 milyonluk İstanbul'u arapsaçına döndürür. Kamyonlar her an şehre giremez" dedi.



İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eyleme hazırlanan nakliyecilerin, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçişte kısıtlama süresinin 3 saate indirilmesi yönündeki taleplerini değerlendirdi. Mutlu, “Kısıtlama süresinin 3 saate indirilmesi trafiği arapsaçına çevirir” dedi.


Arnavutköy’deki Şehit Çavuş Selçuk Gürdal Yatılı Bölge Ortaokulu’nda karne dağıtım törenine katılan Vali Mutlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mutlu, yüksek tonajlı araçların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişlerindeki kısıtlamaların süresinin 3 saate indirilmesi yönündeki talepleri değerlendirdi. Vali Mutlu, “İstanbulumuza sebze meyve ihtiyacıyla ilgili ağırlıklı olarak Antalya bölgesinden gelen kamyonlarımız var. Bunların gelişlerinde kullanmış oldukları yol kamyonlar için FSM Köprüsü’dür. İstanbul2un trafiğinin yoğunluğu nedeniyle belli saatlerde yapmakta olduğumuz uygulamalar var. Sabah saatlerinde 07.00 ile 10.00, akşam 16.00-22.00 saatleri arasında İstanbul’a kamyon TIR türü araçların trafiğe girişini uygun görmüyoruz ve bunların bu saatlerde özellikle FSM Köprüsü’nde geçişlerini kontrol ediyoruz. Bu kısıtlamayı da yeni bir uygulama olarak değil, 10 yıldan bu yana sürdürüyoruz. 2004 yılından bu yana İstanbul’da ulaşım koordinasyon birimimizin almış olduğu karar çerçevesinde uygulamaktayız” dedi.


İstanbul’un trafiğini yönetebilmek için çok dikkatli bir çalışma sürdürdüklerini anlatan Mutlu, “Yeni olmayan bir uygulamayla ilgili bugünlerde bazı taleplerin seslendirildiğini duymaktayız. Şüphesiz ki bu ticareti sürdüren nakliyecilerimiz Antalya’daki üreticiler veya başka bölgelerdeki üreticiler açısından haklı nedenler olabilir. Onları bu manada bu talepleri noktasında elbette ki mazur görüyoruz. Keşke İstanbul’a 24 saat kamyon, TIR girişi uygun olabilseydi. Ama İstanbul’un bunu kaldıracak bir potansiyeli yok. 2004’te İstanbul trafiği yoğun değilken bu kararlar alınmış. Aradan geçen 10 yıllık sürede İstanbul’un trafiğinin ne kadar daha yoğunlaştığını biliyorsunuz” diye konuştu.


“İstanbul trafiğinin zirve yaptığı bir tarihte bizim 10 yıl önce alınmış bir kararı eskiye çevirip ‘buyurun İstanbul’a her saat giriş yapabilirsiniz’ dememiz mümkün değildir” diyen Mutlu, bu kısıtlamanın sadece Anadolu’dan İstanbul’a yük taşıyan kamyonlarla ilgili değil, İstanbul’un içinde de sürdürdüğünü söyledi. Vali Hüseyin Avni Mutlu, “Mesela hafriyat kamyonlarının aynı saatlerde İstanbul trafiğine çıkmasını engelliyoruz. Kesinlikle sabah 07.00-10.00, akşam 16.00-22.00 saatleri arasında hafriyat kamyonlarının İstanbul trafiğinde bulunmaması gerekir. Balıkçılarımız yakaladıkları balıkları belli saatlerde hale getirmek zorundalar. Şayet bu söylediğimiz saatlerin içerisine girerlerse kesinlikle balıklarını getiremezler. İstanbul’da mal dağıtan kamyonetlerin mal dağıtma saatlerinde de bu kontrolleri yapıyoruz. BU sadece Anadolu’dan kamyonlarıyla İstanbul’a mal getirenlerle ilgili değil, İstanbul’un kendi içerisinde hemşehrilerine de uyguladığı kurallardır. Çözüm konusunda da bugüne kadar müracaatlar yapıldı ve bu müracaatlar bilimsel olarak incelendi. Geçen yıl da bu müracaatlar yapılmıştı ve karar istedikleri yönde verilmemişti. Dolayısıyla yeni bir müracaat değil. Herhangi bir değişiklik yapmamız söz konusu olamaz. Talep ettikleri şey özellikle akşam saatlerinde 6 saatlik kısıtlama süresinin 3 saate indirilmesi yönünde. Böyle bir şey İstanbul’u arapsaçına çevirir. Herkesin aynı hassasiyeti ve duyarlılığı göstermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.


Mutlu, İstanbul’daki uygulamalarda herhangi bir değişiklik yapılmasının şu aşamada mümkün olmadığını söyledi.


Polislerin görev yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili bir soruya da yanıt veren Mutlu, “Hukuk her zaman için caridir. Gerekli olan müracaatları herkes yapabilir” dedi.


Vali Hüseyin Avni Mutlu, Hrant Dink’in ölüm yıldönümünde yapılan anma etkinliğinde iki polis memurunun beyaz bere takmasıyla ilgili de konuştu. O gün görev yapan polislerden sadece ikisinin beyaz bere taktığını belirten Mutlu, “Bu kadar personelin içerisinde iki kişinin zaten mevzuatta var olan bu tür bir başlığı kullanmalarında bir engel yok. O gün orada yüzlerce personelimiz vardı. Bu personeller içerisinde sadece iki tanesi. Bilemiyorum hangi gerekçeyle bunu takma lüzumunu hissetmişlerdir. Kendilerine verilmiş olan bir malzeme. Hassasiyet, dikkat böyle bir güne mahsus özen itibariyle bunun bütün personeller tarafından fark edilir olması ve bu hassasiyetin gösterilmesi icap eder. Biz bunu fark ettiğimiz anda zaten gerekli uyarıyı yaptık ve bütün personeller üzerinde bu tür dikkat çekici görüntü vermemeleri yönünde talimatı verdik” ifadelerini kullandı.


Habertürk


Geri Dön