19 / 04 / 2024

Avrasya Araştırma Enstitüsü Almatı'da açıldı!

Avrasya Araştırma Enstitüsü Almatı'da açıldı!

Kazakistan'ın Türkistan şehrindeki Kazak-Türk Ahmet Yesevi Üniversitesi'ne bağlı Avrasya Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Suphi Atan'ın katıldığı törenle Almatı'da açıldı. Enstitüde altı araştırmacı çalışmalar yürütüyor.



Orta Asya'nın önemli metropollerinden Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'daki Avrasya Araştırma Enstitüsü'nün binasının açılış kurdelesini Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata kesti.


Başkonsolos Atan, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın Türkiye için Orta Asya'ya açılan kapı olduğunu belirterek Kazakistan'ın ekonomik ve ticari hayatın bölgedeki kalbi olması nedeniyle Avrasya Araştırma Enstitüsü'nün aktif çalışmalarına başlamasının önemine işaret etti.


Atan, Almatı Başkonsolosluğu olarak Avrasya Araştırma Enstitüsü ile yakın mesaide bulunacaklarını sözlerine ekledi.


Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin önemini vurgulayarak enstitünün Avrasya üzerinde çalışacak bilim adamları için önemli kavşak olacağını söyledi.


Avrasya Araştırma Enstitüsü'nün kuruluş süreci Kazakistan ile Türkiye arasında 2009 yılında imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması ile başlamıştı.


Avrasya bölgesinde yaşayan Türk devlet ve topluluklarının tarihi, sosyo-kültürel, siyasi ve ekonomik yapısı üzerinde bilimsel araştırmalar yapmak, bölgesel barışın ve işbirliğinin tesisine katkıda bulunmak amacıyla yola çıkan enstitünün direktörlüğünü 2012 yılından bu yana Doç. Dr Murat Çemrek yürütüyor.


Avrasya Araştırma Enstitüsü'nün 1500 metrekare kapalı alan ve 32 odadan oluşan binasında araştırmacıların yararlanabileceği kütüphane ve eğitim amaçlı iki sınıf bulunuyor.


Enstitüde halihazırda biri Türk, beşi Kazak altı araştırmacı çalışmalar yürütüyor.


AA


Geri Dön