26 / 04 / 2024

Avrupa sanayisinde Çin merkezli şirket krizi

Avrupa sanayisinde Çin merkezli şirket krizi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde faaliyet gösteren Çin merkezli şirketler, Avrupa’da Çin ile ekonomik bağların koparılmasına ilişkin çağrıların ve ticari korumacılık eğilimlerinin tırmanmaya başlamasından kaygılı olduklarını bildirdi.



Avrupa Birliği Çin Ticaret Odası, yayımladığı son raporda, iş dünyasında güvenin son 3 yıldır sürekli gerilediğine dikkat çekildi.

Avrupa'da faaliyette olan yaklaşık 150 Çin merkezli şirket ile yapılan anketin sonuçlarına da yer veren rapora göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 53'ü, 2021'in son 6 ayı ile 2022'nin ilk 6 ayını kapsayan dönemde iş ortamının daha da kötüye gittiği görüşünü dile getirdi.

Şirketlerin yaklaşık yüzde 38'i ise "düşmanlığın hakim olduğu siyasal bir ortamın iş faaliyetlerini olumsuz etkilediğini" ifade ederken, yüzde 80'li bölüm "jeopolitik dinamiklerin", "Korona virüs salgınının" ve "tedarik zincirlerindeki kesintilerin" olumsuz etkisinden de yakındı.

Avrupa Birliği'nin yüksek teknoloji ve bilişim alanında yabancı yatırımlar üzerindeki kontrolleri ve engelleri çok artırdığına işaret edilen söz konusu raporda, "Yüksek teknoloji ve telekom sektörlerinde örülen bir duvar, Avrupa'da faaliyet gösteren Çin merkezli işletmelerinin işini zorlaştırıyor." ifadesine yer verildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön