26 / 04 / 2024

Avrupa'da korkulan oluyor, hangi sektörler etkilenecek?

Avrupa'da korkulan oluyor, hangi sektörler etkilenecek?

Avrupa'daki enerji krizinde korkulan senaryo gerçek oluyor. Pek çok sektöre tedarik sağlayan dev şirketler 10 katına çıkan enerji faturalarıyla üretim yapmak yerine çarkları durdurma yoluna gidiyor.



Avrupa'da alüminyum üretimi son 50 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Otomotivden gıdaya, savuma sanayinden havacılık endüstrisine kadar onlarca sektörün tedarikçisi olan dev şirketler, birbiri ardına üretimi daraltma ya da tesisi kapatma gibi şok kararlar almaya başladı. Üretimin düşmesi birçok üretim dalına maliyet ve tedarik baskısı ile fiyat artışına neden olacak.

Avrupa’nın en büyük alüminyum üretim tesisinde üretim 12 Eylül 2022 tarihinden itibaren yüzde 22 azaltılacak.  Aluminium Dunkerque Industries France CEO'su Guillaume de Goys, tesiste üretimin pazartesi gününden itibaren yüzde 22 oranında düşürüleceğini bildirdi. Geçtiğimiz yıl 290 bin ton alüminyum üreten tesis yüksek enerji fiyatları nedeniyle zor bir süreç geçiriyor. Bloomberg'deki habere göre; hafta başında Avrupa’nın en büyük alüminyum üreticisi Norsk Hydro ASA da Slovakya'daki büyük bir tesisi kapatma kararı aldı. İcra Kurulu Başkanı Milan Vesely, yıllık elektrik faturasının yaklaşık 2 milyar euroya çıkacağını ve bu şartlar altında üretim yapmanın imkânsız olduğunu ifade etti. Bir başka alüminyum üreticisi Speira GmbH de yılda yaklaşık 160 bin ton alüminyum üretilen Almanya'daki tesisinin üretim kapasitesini yüzde 50 düşürme kararı aldığını açıklamıştı.

Hollandalı şirketler başı çekmişti

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön