26 / 04 / 2024

Ayastefanos'un bahçesine cami yapılacak!

Ayastefanos'un bahçesine cami yapılacak!

Balkanların kaybına yol açan "93 Harbi" anısına Ruslar tarafından yapıldıktan sonra 1914 yılında yıkılan Ayastafenos anıtının bahçesine konut, sosyal tesis ve parkla birlikte cami yapılması için plan değiştirildi



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, "93 Harbi"nden sonra Rusların Yeşilköy'e diktikleri ancak 19 yıl sonra yıktırılan, Ayastefanos anıtının bahçesine cami yapılmasını onayladı. Yaklaşık 34 bin metrekare büyüklüğündeki eski anıt arazisi ve bahçesinin büyük bölümü konut alanı, dörtte biri ise cami. sosyal tesis ve park alanı olarak ayrıldı. Balkanların kaybına yol açan ve "93 Harbi" olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı sonrasında Ruslar Yeşilköy'e, Ayastefanos Anıtı olarak bilinen bir kilise-anıt karışımı bir yapı dikmişlerdi. Ruslar anıtı, savaşta ölen askerleri için diktiklerini savunmalarına karşın Osmanlı için bu yenilginin simgesi olarak görüldü. Aut yapıldıktan 19 yıl sonra 1914 yılında yıktırıldı. 


Plana Cami Eklendi

Anıtın arazisi yakın zamana kadar 1. Orduya'a ait Levazım Birliği tarafından kullanıldı. Bakanlıklar arasında yapılan anlaşmalar gereğince arazi Sultanbeyli'de bir başka arazi ile takas edildi. Askerlerin bölgeyi boşaltmasından sonra arazi konut alanı olarak planlandı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ve 5 Mayıs 2015'te onaylanan değişiklikle araziye Cami alanı da eklendi. Yeni planlar 5 Haziran 2015 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıda kalacak. 

Yeşilköy, Şeni ikköy'deki arazi Florya Atatürk Ormanı'nm kuzeyinde kalıyor. 

Toplam 4 parselden oluşan arazi 34 bin 353 metrekare büyüklüğünde. Değişikliğe göre arazinin yaklaşık dörtte birini oluşturan güney batı kesimi cami, sosyal tesis ve park alanı olarak ayrıldı. Geri kalan büyük kısım 4 katlı konut alanı olarak planlandı. 2012 yılında Rusya Devlet Başkanı Pııtin'in Türkiye ziyareti sırasında Türk ve Rus şehitliklerinin imarı çerçevesinde Rusya'nın Krasnoyarsk kentinde 1915'te inşa edilen Troitski mezarlığındaki anıt ve şehitlik elden geçirilecek Ayastefanos kilise anıtı da tekrar inşa edilecekti. 


İlk Türk filmi 

BİRİNCİ Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Ayastefanos anıtı, 14 Kasım 1914'te büyük bir kalabalığın önünde dinamitlenerek havaya uçuruldu. 150 metrelik anıtın yıkılışı, yedek subay Fuat Uzkınay tarafından filme alındı. "Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı" adını taşıyan belgesel, ilk Türk filmi olarak kabul edilir. 


Park alanına plan darbesi

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB), 300-400 metre mesafede 5 tane cami bulunan ve park alanı olarak ayrılmış olan Bayrampaşa'daki araziye cami yapılması kararı aldı. Park alanının altına da otopark yapılacak. Bayrampaşa Kartaltepe'debulunan parsellerle ilgili plan değişikliği teklifi önceki gün İBB Meclisi'nde görüşüldü. Toplam 5.288 metrekare büyüklüğündeki park alanı olarak ayrılmış parseller plan değişikliği teklifi ile "Meydan, dini tesis, zeminaltı otopark" alanına alınması istendi. İmar Komisyonu'nun hazırladığı rapor Belediye Meclisi tarafından, oyçokluğu ile kabul edildi veKartaltepe Mahallesi'nin son yeşil alanına bir darbe daha vurulmuş oldu. 


Yurt Gazetesi 


Geri Dön