24 / 04 / 2024

Ayazağa Köyü Sarıyer sınırları içine alındı!

Ayazağa Köyü Sarıyer sınırları içine alındı!

Şişli'ye bağlı Ayazağa Köyü, yapılan bir değişiklikle Sarıyer sınırları içine alındı. Maslak-Ayazağa arasındaki alanda yükselen bina inşaatları göze çarpıyor. Burası Fatih Ormanları'na da sınır.



Şişli'ye bağlı Ayazağa Köyü, yapılan bir değişiklikle Sarıyer sınırları içine alındı. Maslak-Ayazağa arasındaki alanda yükselen bina inşaatları göze çarpıyor. Burası Fatih Ormanları'na da sınır. 

Bir süredir fısır fısır İstanbul'daki Ayazağa Cendere Yolu üzerinde yapılacak istimlak çalışmaları konuşuluyor. Kısa bir süre önce Sarıyer sımrları içine alınan Ayazağa Köyü'nde kimse ser verip sır vermiyor ama ufak bir hareketlilik de göze çarpıyor. Hareketlilikten kasıt, ellerinde projelerle arazi sahiplerini ziyaret eden inşaat firmaları. 


BÜYÜKSEHİRİN BÜYÜK PROJESİ 

Ayazağa Cendere Caddesi ve Kemerburgaz Caddesi üzerinde yapılacak istimlak çalışmalarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu öğreniyorum. Söz konusu caddede arazi sahiplerinden birinden elde ettiğim belgenin üzerinde 'Cendere Vadisi C-Alt Bölgesine Ait 3194/18. Madde Uygulaması Parselasyon Planı' yazıyor. 


Ayazağa Cendere Caddesi'nin başında sağ tarafta Evyap Cami ve tarihi bir bina bulunuyor. Bu iki yapıya dokunmamak için istimlak planı, caddenin sol tarafından binlerce metrekareyi yola dahil ediyor. Kemerburgaz Caddesi'nin ise sol tarafı çoğunlukla ormana sınır. Burada ise caddenin sağ tarafında binlerce metrekare arazi istimlak edüecek şekilde yol genişletme çalışması planlanmış. Ayazağa Cendere Caddesi ve Kemerburgaz Caddesi üzerinde istimlak edilecek alanda pek çok ofis ve işyeri bulunuyor. En çok arazisi istimlak edilecek olanlar ise caddeye de ismini veren Cendere Ailesi. Onların dışında arazileri istimlak edüecek aüelerden bazüan şöyle Tokçiftçi, Yeşüeker, Zümrütbel, Özçoban, Asal, Özpolat, Batuk, Yüdız, Karşıyaka, Bozkır, Kocatepe, Balcı, Zafer, Turhan, Kemerburgaz Caddesi üzerinde arazisi istimlak edilecek yerlerden biri Ata Film Stüdyoları. 


KATEGORİK TASARIM YAPILDI 

Arazi sahiplerinin çoğu, kapılarına bol sıfırlı tekliflerle gelen inşaat firmalarıyla flört aşamasına geçmiş büe. İlginç olan ise, inşaat şirketlerinin ellerinde belli parselleri içeren planlarla gelmesi. Yani, birkaç mal sahibini aynı anda ilgiendiren projelerini çoktan hazırlamışlar ve kapılarına gelip tekliflerini yapıyorlar. Bir iş yeri sahibi "Bize gelen inşaat firması, 'Sizin ve yanınızdaki 4 işyerinin daha arazisine talibiz' dedi. Biz de 5 işyeri sahibi bir araya gelip teklifi değerlendirdik" diyor. Bazı parseller konut bazıları ise ofis olarak ayrılmış. Bu master planlamayı kimin yaptığım soruyorum. Yanıt veren çıkmıyor. Görünen o ki hayalet bir el, Cendere'yi dizayn ediyor. Ayazağa'dan sonra devam eden Ayazağa Cendere Caddesi, sola Cendere Caddesi, sağa ise Kemerburgaz Caddesi olarak ayrılıyor. İnşaat firmaları projelerle arazi sahiplerinin kapısını çalıyor. 


Arazilere karşılık kat hakkı artırıldı 

İSTİMLAK planlarıyla ilgili görüşünü almak istediğim hiçbir mal sahibi konuşmak istemedi. İsimleri saklı kalmak şartıyla söylediklerinin özeti şu: "Bizim arazilerimizin bir kısmım alıp karşılığında, yapacağımız yeni binalarda daha fazla kat hakkı tanıyacaklarını söylediler. Ancak bu esnada kapımıza onlarca inşaat firması ellerinde projelerle geldi. Teklif ettikleri paralar da gayet iyi. Satmak en iyi seçenek gibi duruyor. Veya yapılacak projelerde arazimize karşılık hisse sahibi de ola biliriz." Bugünün şartlarıyla, iyi para aldığım düşünen pek çok arazi sahibi, kapılarına gelen inşaat firmalarıyla imza aşamasında. Haberlerin eli kulağındadır. Yavaş yavaş duyarız. 


Ayazağa Mahallesi'nde neler olacak? 

BİR süre önce Cendere Yolu üzerindeki yeni projelerden birine taşındım. Galatasaray'ın stadyumunun arka tarafında kalan alanda çok sayıda proje peş peşe yükseliyor. 

Maslak'tan da Ayazağa Mahallesi'ne doğru bir konut hareketi var. Bu büyük mahalleye doğru iki koldan yürüyen konut hareketi, mahalleyi de düşündürüyor. Sohbet etmek için mahallenin muhtarına gidiyorum ama makamında bulamıyorum onu. Sonra birkaç esnafla laflıyorum. Birçoğu, yalan zamanda mahallede 'bir çeşit' kentsel dönüşüm yaşanmasını bekliyor. İhtiyarca bir adam "Etrafı bu kadar pahalı beton duvarlar sararken, bizi burada ucuza yaşatmazlar herhalde. Rant var burada rant! Bizim ucuz hayatımız onlara pahalıya gelir, gözlerine batar" diyor. Kimleri kast ettiğini anlamama fırsat vermeden "Bari ben öldükten sonra yapsalar" deyip arkasını dönüp gidiyor. 


Demet Cengiz-Sözcü


Geri Dön