24 / 04 / 2024

Altın Köy müze evleri beğeni topluyor!

 Altın Köy müze evleri beğeni topluyor!

Altındağ Belediyesi Altınköy Açık Hava Müzesi sınırları içinde yer alan Oyuncak Müzesi, Köy Müzesi ve Etnografya Müzesi her geçen gün daha fazla ziyaret ediliyor.



100 yıl öncesinin köy hayatını Ankara'ya taşıyan Altın Köy, müze evleriyle de büyük beğeni topluyor.


Altındağ Belediyesi Altınköy Açık Hava Müzesi sınırları içinde yer alan Oyuncak Müzesi, Köy Müzesi ve Etnografya Müzesi her geçen gün daha fazla ziyaret ediliyor. Türk gelenek ve göreneklerinin canlı kalması için kurulan müzeler, kültürel yabancılaşmanın önüne geçilmesinde rol oynuyor. Altınköy Açık Hava Müzesi ile önce köy hayatını şehre taşıyan Altındağ Belediyesi, bölgeye kurduğu müzelerle kültürel değerlerin korunmasında önemli bir adım attı. Bu kültürel mekânları ziyaret edenler arasında özellikle çocuklar, geçmişini daha yakından tanıma fırsatı buluyor. 


KÖY OYUNCAKLARI MÜZESİ 

Altınköy'de en ilgi çeken müzelerden biri Oyuncak Müzesi... Büyük emeklerle kurulan müzedeki oyuncakların tamamı geçmişte el emeği ile üretilen ürünler. Altındağ Belediyesi ve  Ankara  Üniversitesi'nin ortaklaşa girişimleri sonucunda açılan müze, sadece çocuklar tarafından ziyaret edilmiyor. Müzede, bez bebeklerden, ahşap oyuncaklara, bilyelerden topaçlara, tel arabalardan taş bebeklere birçok oyuncakla karşılaşmak mümkün... 


KÖY HAYATINI YAŞATIYOR 

Köy Müzesi ise köy hayatını şehre taşıyan bir başka mekân. Köy Müzesi'nin en belirgin özelliği tarım ve hayvancılık aletlerini bünyesinde barındırıyor olması. Köy Müzesi, nostaljik havasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Müzede sergilenenler arasında orak, semer, yaba, kara kovan, dirgen, sofralıklar, kazanlar ve çömlekten yapılan testiler göze çarpıyor. Hemen hemen tüm illere ait dokuma kumaş parçaları da Köy Müzesi'nde yer alan en gözde unsurlardan. Etnografya Müzesi ise Anadolu kültüründen esintiler sunuyor. Ankara, Bolu, İzmir, Muğla, Mardin, Hakkâri ve Gaziantep yörelerine ait kıyafetler Etnografya Müzesi'nde sergileniyor. Yörelere özgü kıyafetler dikkat çekiyor. 



Sabah 


Geri Dön