19 / 04 / 2024

Ayder Yaylası'nda dönüşüm tam gaz!

Ayder Yaylası'nda dönüşüm tam gaz!

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı dünyaca ünlü Ayder Yaylası'nda başlatılan dönüşüm çalışmaları hız kesmeden sürüyor...




Kaçkar Dağı eteklerinde uzanan Ayder Yaylası, 1987'de turizm merkezi ilan edildi. Yayla 1994 yılında milli park, 1998 yılında ise doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Karadeniz'in dünyaca ünlü yaylaları arasında yer alan, kaplıca turizminin dışında önemli kış ekstrem sporlarından helikopterle dağ yamaçlarına bırakılan sporcuların kayakla yaylaya indiği "heliski" faaliyetinin de merkezi olan yayla, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla "Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi" ilan edildi.

Bölgede turizmin yaygınlaşmasıyla beraber çarpık yapılaşmanın artması sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ilgili bakanlıklar öncülüğünce TOKİ, "Yöresel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" hazırlayarak çalışmalara da başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ayder Yaylası'nda ilk etapta, 20 dönümlük yeşil alanı "kesin koruma alanı" olarak ilan etti. Bakanlık daha sonra görüntü kirliliğine yol açan salıncakları kaldırdı.

TOKİ de 564 hektarlık sit alanından meydana gelen Ayder Yaylası'nda, yol ve altyapı inşaatı çalışmalarının ilk kısmını tamamlayarak hizmete açtı.

Bölgede TOKİ'nin başlattığı otopark ve termal otel çalışmaları ise sürüyor. Otopark inşaatının salgın şartları çerçevesinde gelecek sene tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.

Termal otel ve çevresindeki çalışmaların toplam yatırım maliyeti, yaklaşık olarak 415 milyon lira şeklinde hesaplanıyor.

Çalışmaların dışında kamulaştırma işlemlerinin de devam ettiği Ayder Yaylası'nda, yaklaşık olarak 400 hak sahibi bulunurken bu zamana kadar 7 milyon TL'ye yakın kamulaştırma bedeli de ödendi.

Rize Valisi Kemal Çeber, Anadolu Ajansı muhabirine yaptğı açıklamada, Ayder Yaylası'nda yürütülen projenin Türkiye'nin yaylaları için vizyon projesi olduğunu belirtti.

Örnek proje özelliğinden dolayı titiz çalışıldığını belirten Çeber, ilgili dört bakanlık ve Rize Valiliğinin verimli çalışma yürütülmesi için sorumluluğu TOKİ'ye devrettiğini, TOKİ'nin çalışmada ciddi yol kat ettiğini söyledi.

Çeber, gerçekleştirilen çalışmada doğaya, yaylaya, yaylanın özelliklerine, orijinal yapısına zarar vermemeye gayret gösterildiğine değinerek çalışmalarla birlikte devam eden turizm faaliyetlerinin de en az biçimde etkilenmesini hedeflediklerini ifade etti.

Otopark eksikliğinin yayla için önemli bir sorun olduğuna değinen Çeber, şunları söyledi:

"Yaylayı egzoz ve gürültü kirliliğinden, yoğun trafik sorunundan arındırmak için Ayder girişine 1732 araçlık otopark yapıyoruz. Otopark bittiğinde hiç kimse beton yapı göremeyecek. Yaylanın kotundan faydalanılarak diyafram duvarlar üzerine konuşlanmış otopark inşaatı yapıyoruz ve şu anda yüzde 15'lere geldik. İnşallah 2021 sonunda tamamlamak istiyoruz."

"Doğal yapıya uygun termal otel çalışmalarımız devam ediyor"


Vali Çeber, Ayder'in uzun seneler kaplıca olarak kullanıldığını kaydederek, doğal yapıya uygun termal otel çalışmalarının devam ettiğini de söyledi.

Gelintülü Şelalesi karşısında cam seyir teras çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Çeber, şöyle konuştu:

"Ayder içindeki yolları büyük oranda tamamladık. Esas can alıcı çalışma kentsel tasarım çalışmaları ile ilgili faaliyetler devam ediyor. Kentsel tasarım çalışmasını içerisine alan imar planımız tamamlanacak. İmar planının tamamlanmasının ardından oradaki mevcut bina ve konutları kentsel tasarıma uygun dönüşüm aşamasına geçeceğiz. Son hamle olarak yapacağımız faaliyeti 2022 yılı sonunda tamamlamayı, Ayder'i olabildiğince özüne dönmüş, insanı rahatsız eden yapılaşma ve kirlilikten kurtarılmış olarak Rize'nin, Türkiye'nin ve dünya insanının istifadesine sunacağız."

 

Ayder'de plansız yapılaşmanın önüne geçiliyor!


Geri Dön