29 / 03 / 2024

Aydın Alptekin: Raylı sistemi geliştirmek gerekiyor!

Aydın Alptekin: Raylı sistemi geliştirmek gerekiyor!

Alptekin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Alptekin son 15 yılda Türkiye’nin dünyada çok güçlendiğini belirterek, ucuz ulaşım için raylı sistemin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. 



Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; Alptekin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Alptekin, son 15 yılda Türkiye’nin dünyada çok güçlendiğini belirterek, “Ülkemizin güçlenmesiyle birlikte düşmanı da çoğaldı” dedi.

Haziran’da gerçekleştirilecek seçimlerde AK Parti’den  Ankara  Milletvekili Aday Adayı olmak üzere başvuru yaptığını belirten Aydın Alptekin, ekonomi ve siyaset üzerine Star Gazetesi'nin sorularını yanıtladı. 

1-) Kendinizi tanıtır mısınız?

1963 Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan’da tamamladım. Babam taahhüt işleri yapıyordu, o yüzden liseyi bitirir bitirmez iş hayatına atıldım. 1980’li yıllarda da Ankara’ya geldim. Çeşitli üniversiteleri kazandım, ama iş yoğunluğu nedeniyle gidemedim.  Daha sonrasında Eskişehir Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdim. Böylelikle babamla birlikte iş hayatına tamamen atılmış oldum. 1991yılında askerliğimi yaptım. 1998 yılında evlendim.  Şu anda 4 çocuk babasıyım. Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği (ERSİAD)’nin kurulmasında rol oynadım. ERSİAD’ın ikinci başkanıyım. Alptekin İnşaat’ın da Yönetim Kurulu Başkanıyım. 

2-)Alptekin İnşaat hakkında bilgi verir misiniz?

Baba mesleği yapıyoruz. Babam 1960’lı yıllarda taahhüt işleri yapmaya başladı. O günden beri bu işe devam ediyoruz. Çocukluk yıllarından beri bu işin içindeyim. 1990 yılında Alptekin İnşaatı kurduk. O günde bu yana da Alptekin İnşaat olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Merkezimiz Ankara olmasına rağmen Türkiye’nin dört bir yanına iş yapıyoruz. Barajlar yaptık, göletler yaptık. Sulamalar yaptık ve yapmaya da aynı hızla da devam ediyoruz. Taahhüt sektörünün yanı sıra diğer sektörlerde de işler yapıyoruz. Petrol sektöründe akaryakıt istasyonlarıyla da faaliyet gösteriyoruz. Beton imalat tesislerimiz ve butik otellerimiz var. Atın maden- arama- işletme ruhsatı aldık, şimdi ona başlıyoruz.  


DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE’DE

3-)İş adamı olarak, Türkiye ekonomisinin son 15 yılını değerlendirirseniz neler söylemek istersiniz?

Türkiye ekonomisinin son 15 yılda çok şey kazandığını düşünüyorum. Dünya ekonomisi içinde önemli bir yere geldiğine inanıyorum. Bu hızla gitmemiz gerekiyor. Türkiye’nin son 15 yılda çağ atladığını düşünüyorum. Yollarımız, hızlı tren, hava yolları her şey mükemmel şekilde çalışılıyor. Köprüler yapıldı. İstanbul Boğazı artık deniz altından geçiliyor. Bunlar gerçekten takdire şayan şeyler. 

Maalesef, terör yakamızı bırakmıyor. Onun da belini kırdık inşallah. Biz önemli bir coğrafyayız. Arsamız kupon arsa. Dünyanın gözü Türkiye’de. Ondan dolayı çok tedbirli olmamız, çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Yatırımlara devam etmeliyiz. Üretim ayağımızı biran önce geliştirmemiz lazım. Üretim ayağını büyütebilirsek, asıl o zaman Türkiye çağ atlatacak. 

Tarımsal üretime, hayvansal üretime ve madene önem vermeliyiz.  Tüm bunlardan sonra Türkiye ekonomisi, dünya ekonomisinde en üst sıralarda yer alacaktır. İthalat açığını kapatıp, ihracatımızı daha da büyütmeliyiz. Bu da bilindiği üzere ancak üretimle olur. 


4-)Dünyada Türkiye sizce nasıl görülüyor? 

Türkiye’ye ve Türk ekonomisi geliştiği için maalesef düşmanlarımız da çoğalıyor. Bir bakıyorsun Avrupa Birliği’nden karar çıkıyor. Bir bakıyorsun parlamentosundan başka bir karar çıkıyor. ABD her gittiği yerde farklı konuşuyor. Türkiye her şeyi görüyor ve her şeyin farkında. Türkiye ve ekonomisi sapasağlam ayakta duruyor. Biz işadamları olarak, Türkiye ekonomisini büyütmek için canla başla çalışmalıyız ve yatırımlara devam etmeliyiz. Her zaman taşın altına elimizi koyarak, Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz.  


PRATİK ÇÖZÜMLER GETİRİLMELİ

5-)Sizce iş dünyasının en öncelikli sorunu nedir?

Tabi ki bürokrasi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu konudan şikâyet ediyor. Bürokrasi bazen elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi önem arz ediyor. Yeni sistemin yatırımcılara pratik çözümler getireceğine inanıyoruz. Bunun yanı sıra ihale yasasından kaynaklı sıkıntılar yaşabiliyoruz. 


6-)Hükümetin uyguladığı teşvik ve yatırım destek paketlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hükümetin uyguladığı teşvik ve destek paketleri iş dünyası için çok önemli. Yatırımların devamlılığı için çok önemli. Bu paketler yatırımların önünü açıyor. Aynı zamanda istihdamı artırıyor. Teşvik ve destek paketleri yerli üretimin artması için de önem arz ediyor. Mesela, bazı sektörlerde yapılan KDV ve ÖTV indirimleri piyasayı canlı tuttu. Teşviklerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yatırımcının ve yerli üreticinin önünü açacak yeni teşviklerin açıklanmasını bekliyoruz. Reformların, istihdam ayağını güçlendireceğine inanıyoruz. Bence tarımsal üretimin biran önce ele alınması geriyor. Tarımsal üretim hayat demek çünkü. Tarımsal üretimin gelişmesiyle hayvancılıkta gelişmiş olacak. Teşviklerde bunlara dikkat edilmesi gerekiliyor. 


7-)Erken seçim kararı sizce ekonomiyi nasıl etkiler?

Erken seçim kararı iş dünyası ve ülke geleceği adına atılan olumlu bir adım bence. Seçim Türkiye’nin önünü açacak. Türkiye ekonomisinin büyümesi ve güçlenmesi için istikrar önem arz ediyor. Seçimle birlikte iş dünyasının kafasındaki belirsizlikler yok olacak. Çünkü iş adamı olsun, esnaf olsun, yatırım yapmak için, iş yapmak için seçimi bekliyordu. Şimdi 2 ay içinde seçim olup bitecek ve iş dünyası önünü görecek. Seçimden sonra yatırımlara devam edilecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye’nin geleceğine dair atılan önemli bir adım. İş adamları olarak ekonominin çarklarını döndürmeye devam edeceğiz.  Seçim sonrası reform ve teşviklerle ekonominin daha da güçleneceğine inanıyoruz. 


BiR iŞE ADIM ATARKEN TEREDDÜT ETMEYECEKSiN

8-)Deneyimli bir iş adamı olarak, genç girişimcilere ne önerilerde bulunursunuz?

Çalışkan olmak çok önemli. Aynı zamanda cesaretli olmaları gerekiyor. Bir işe adım atarken tereddüt etmesinler. Her iş bir tecrübedir aslında. Sonu kötü de olsa öğrenecekleri, ders çıkaracakları çok şey olacaktır. Bir de eğitim çok önemli. Kendilerini sürekli geliştirsinler. Öğrenmekten korkmasınlar. 

Burada şunu da belirtmek isterim, mesleki liselere çok önem vermeliyiz bence. Çünkü nitelikli ara eleman bulunmuyor. O yüzden organize sanayi bölgelerine mesleki liseler açmalıyız. İlçelere mesleki liseler açmalıyız. Ve öğrencilerin mesleki liseleri tercih etmesi için teşvikler vermeliyiz. Böylelikle üniversitelerdeki yığılmaların önüne de geçebiliriz. Meslek öğrenme çok önemli. Müteşebbisler yaratmalıyız. Buna ağırlık vermeliyiz. Bu yüzden meslek liseleri çok önemli. Belki de o liselerde yarının fabrikatörlerini yetiştireceğiz.


İŞ DÜNYASININ SESi OLMAK iSTiYORUM

9-)Ticari hayatta kendini kanıtlamış insanlar başka rollerde de görevler almak isterler.  Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

İş dünyasında belli bir konuma gelmiş insanlar bence de başka roller üstlenebilir. İş dünyasının sesi olmak, iş dünyasının sorunlarını dile getirmek adına yeni sorumluluklar alabilir.

İş dünyasının sesi olmak, sorunları dile getirmek ve üretimle ilgili projelerin içinde yer almak için bende 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde AK Parti’den Ankara Milletvekili Aday Adayı olmak için başvurumu yaptım. Ben iş dünyasının sesi olmak için meclise girmek istiyorum. İş dünyasıyla ilgili görüşlerimizi, düşüncelerimizi meclise taşıyıp orada bunlara çözüm üretmek istiyorum. “Daha iyi ne yapabiliriz, iş dünyasına nasıl katkıda bulunabiliriz” i bulmak için mecliste yer almalıyız. İş dünyasının rahatlaması demek her şeyden önce istihdam demek. Önemli projelerimiz var. Bu projeleri hayata geçirmek için Mecliste olmalıyız. Firmalarımızı rahatlatmamız lazım, kafalarını netleştirmek lazım. İş dünyasının, Ankaralıların ve Erzincanlıların Meclisteki sesi olmak istiyorum. 

 

10-)Neden AK Parti?

AK Parti’nin Türkiye için başlattığı büyüme seferberliğinden derinden etkilendim. Meselelere sadece eleştirel bakmayıp çözüm üreten AK Parti’nin daha büyük başarılara imza atacağına inancım tam. AK Parti’nin, Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına sokacak 2023 hedeflerine bizi taşıyacağını düşünüyorum. İstikrar için AK Parti, güven için AK Parti, gelecek için AK Parti diyorum. Ben 2015 yılında da AK Parti’den Erzincan Milletvekili Aday Adayı olmuştum. Ailemiz de siyasetin içinden geliyor. AK kadroların gerçekleştirdiği 2023 vizyon seferberliğinde bir nefer olarak çalışmaya hazırım. 

Ankara Milletvekili Aday Adayı olmak için başvuru yaptığınızı söylediniz. Sizce Ankara’nın sorunları neler?

Ankara’nın altyapı ve üstü yapı ihtiyacı yok bence. Ankara’nın ilçelerine önem vermek gerekiyor. Bir de Ankara’nın kültür ve turizmini geliştirmek geriyor. Bu konuda Ankara kısıtlı. Biz bu yönde projeler üreteceğiz. Ankara’nın bir hayvanat bahçesi yok mesela. Ulus ve çevresini geliştirmemiz gerekiyor. 

Güzel şeyler yapıldı, ama yeterli değil. Raylı sistemi geliştirmek gerekiyor. Daha ucuz ulaşım için raylı sistem çok önemli.  Meclise girdiğimiz de tüm bu projelerin hayata geçmesi için çaba sarf edeceğiz. 


Geri Dön