27 / 04 / 2024

Aydın'da imar barışına 4 bin kişi başvurdu!

Aydın'da imar barışına 4 bin kişi başvurdu!

İmar Barışı başvurularının hızla geldiği Aydın Çine’de 2018 yılının Haziran ayından beri toplamda 4 bin vatandaş başvuru yaptı.



Aydın'da, imar barışına bu zamana kadar yaklaşık 80 bin yapı yararlanırken güncel nüfusu 49 bin 760 olan Çine’de de 4 bin yapı için başvuru yaptı. Çine’de de vatandaşların talebi doğrultusunda 680 yapının imar barışından faydalanması için başvuru yapan Harita ve Kadastro Teknikeri Mehmet Demir, Çine’de toplamdaki kaçak yapıların yarısıyla ilgili henüz başvuru yapılmadığını ifade etti.

“BAZI YAPI SAHİPLERİ SAHTECİLİĞE GİDİYOR” 

Çine’de İmar Barışı 4 bin başvuru gelmesinin kaçak yapının bolluğunu da ortaya çıkardığını sözlerine ekleyen Harita ve Kadastro Teknikeri Demir, “Çine’deki kaçak yapıların yarısına yakınıyla ilgili henüz başvuru yok. Başvuru süresi Haziran ayında sona eriyor. Bu sürecin bilgisinde olan bazı vatandaşlar da başvuru yapmaya hazırlanıyorlar. İmar Barışı sadece başvuruda bulunup belgeyi almakla bitmiyor. Vatandaşların yapı kayıt belgesi almalarının ardından belediyeye de beyannamede bulunmaları lazım ya da katlı binalarda kat mülkiyetlerini yapmaları gerekiyor. Kat mülkiyetlerini yaparken imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi karşılığında ödedikleri bedelin aynısını ödüyorlar. Bunun sonucunda da bütün katların tek tek tapularına da kavuşmuş oluyor. Bunun denetleme süreci belediyeler tarafından da yapılıyor. Sıkıntılı olan yapılar da var. Bazı yapı sahipleri sahteciliğe gidiyor. Bu barış 31 Aralık 2017’den önce yapılan binalar için geçerliydi ancak hızlıca bina yapıp imar barışından faydalanma amacıyla yapı kayıt belgesini alarak sonra da belediye takibine takılıyorlar. Yanlış beyanları ortaya çıkınca yatırdıkları para da yanıyor” açıklamasında bulundu. 

“TAPU SORUNLARI DA ÇÖZÜME KAVUŞUYOR”

Çine’de İmar Barışı uygulamasına başvuru yapılan 4 bin yapının çoğunun eski binalar olduğunu ifade eden Demir, “Köyden mahalleye dönüşen bazı yerleşim yerlerimizde tapu sorunları da var. Çine’deki bazı köylerde hazine arazilerine yapılıp yıllarca kullanılmasının ardından adeta vatandaşa ait olan yapılar söz konusu. Hükümetimiz sanırım bu kapsamda da bir çalışma içinde. Bu vatandaşlarımızı da tapularına kavuşturacağına inanıyorum. Hemen hemen her köyümüz hak ettikleri tapusu olan ancak iptal edilen yapılar var. Tapuları iptal olan vatandaşlara tapuları da geri verilmeye başlandı. Gelip Tapu Müdürlüğünden alıyorlar. İmar Barışı kapsamına bu sorunlar girmiyordu. Hükümet bu duruma da el koydu. Vatandaşa önce verilip son iptal edilen tapularla ilgili yapılan çalışma sonrasında seçimden önce sonuca ulaşıldı ve tapular da dağıtılmaya başlandı. Bunun için de herhangi bir kimsenin herhangi bir masraf ödemesine gerek yok. Bu tür sorun yaşayan vatandaşlarımız doğrudan Tapu Müdürlüğünden tapularını alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Çine’de Yeniköy, Tatarmemişler ve Kavşıt gibi mahallelerde yüzde 90’ı eski olan yapıların İmar Barışı’ndan yararlanmaları için başvuru yaptıklarını ifade eden Demir, “Bu konuda bize danışıp yardım etmek isteyenlere Çine Vergi Dairesi yanındaki danışmanlık ofisimizde her türlü ücretsiz yardıma da hazırız. Haziran ayında başvuru süresi tamamlanıyor. İş işten geçmeden vatandaşlarımızın İmar Barışı’ndan menfaatleri icabı faydalanmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 

Dikkat! İmar barışında süre daralıyor!


Geri Dön