25 / 04 / 2024

Ayhan Güleryüz: Kentsel dönüşümde kalite denetimi istiyoruz!

 Ayhan Güleryüz: Kentsel dönüşümde kalite denetimi istiyoruz!

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz, piyasadaki hazır betonun yüzde 60'ını denetlediklerini belirtti. Güleryüz, kentsel dönüşümde kalite denetimi için bakanlıktan denetim yetkisi istediklerini söyledi



Kendisine üye olan şirketleri 3’ü habersiz ol¬mak üzere yılda 4 kez denetleyen ve üyelik için kalite standartlarına uyumlu üretimi şart gören Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Güleryüz, “Herhangi bir sorun varsa ihtar ediyoruz. İhtar sonucunda düzeltenler oluyor. Ancak düzeltmezse sonunda ihraç ediyoruz. Tabü bizim de yaptırım gücümüz yok, yetersiz. Son 4- 5 yılda 15-20 şirketi ihraç ettik ama bunlar üretime devam ediyorlar” dedi.


Kentsel dönüşüm sürecinde denetim yetkisi almak istediklerini söyleyen Başkan Güleryüz, sorulan yanıtlarken bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerini ifade etti. Her resmi dairenin şirketleri bağımsız olarak denetlediğini aktaran Güleryüz “THBB denetimleri bütünlüklüğü ve her boyutuyla süreklilik arz ediyor. Kalite güvence sistemimizdeki kapsamlı bakış başka bir otoritede yok. Dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile THBB işbirliği olumlu sonuçlar doğuracaktır” diye konuştu.


Fiyat düştü, kalite bozuldu

Fiyatların düşmesi sonucunda kalitede bozulmalar yaşandığını ifade eden THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, “Şu anda Avrupa’da ortalama metreküp fiyatı 80 Avro olan hazır betonun Türkiye piyasasındaki fiyatı 75-80 lira. Fiyatlar bu kadar düşünce kalite de düştü. Kaliteyle oynayanlar daha da ucuza satabiliyor. Tüketici bilinçli davranmalı. Ucuzu alırken düşünmeli” uyarısını yaptı


‘Fiyatlar yüksek’

THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, betonarme binalarda betonun toplam maliyetin yüzde 5’i, çimento ile] birlikte yüzde 10 civarında olduğunu belirtirken “Tabii müteahhitler arsa payı diyorlar ama fiyatlar bence yüksek. Tüketici alırken lokasyona veriyor” dedi. Güleryüz, THBB’nin, üniversitelerde “beton mühendisliği” bölümü açılması için girişimleri olduğunu belirtti.


33 merkezde iş şansa kalmış

THBB Başkanı Ayhan Güleryüz, Güneydoğu başta olmak üzere pek çok ilde THBB Kalite Güvence Sistemi’ni uygulayan kendilerine üye şirket bulunmadığını belirtirken “Van’da mühendislik denetimi olsaydı, bu kadar can kaybı olmazdı” dedi. Türkiye’nin artık bu konuda risk alma lüksü bulunmadığını ifade eden Güleryüz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Depremlerde 100 bin insanımız öldü. THBB 1988’de faaliyete başladı. Bu dönemden önce elle kanlan beton vardı. CIO olarak ifade edilir. Düşük kalitelidir. Dönüşüm kafada olmalı. İnsanların arabalarını park edecek yeri bile yok. Kaliteli beton metrekarede 300 kilogram taşımdı (C30). Oysa elle karılan 100 kg. taşıyabiliyor. Şu anda bina stokunun önemli bir kısmı, 19 milyon evin yüzde 40’ı yenilenmek zorunda.”

Güleryüz, THBB denetiminin olmadığı illeri şöyle sıraladı: Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şımak, Erzincan, Tunceli, Erzurum, Bitlis, Kars, İğdır, Ağrı, Muş, Bingöl, Siirt, Hakkâri, Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Sivas, Yozgat, Niğde, Kütahya, Uşak, Denizli, Çanakkale. 

Cumhuriyet Emlak


Geri Dön