25 / 04 / 2024

Ayıplı maldan sorumluluk süresi!

Ayıplı maldan sorumluluk süresi!

Tüketici Kanun ve yönetmeliklerine göre satıcılar, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlü oluyor. Peki, satıcı ayıplı mal teslim ederse ne olur? Ayıplı maldan sorumluluk süresi ne kadar?



Ayıplı maldan sorumluluk süresi!

Tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal ayıplı mal olarak tanımlanıyor.


Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlü oluyor.


Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz. Peki, ayıplı maldan sorumluluk süresi ne kadardır? Ayıplı maldan sorumluluk süresi kaç sene?


Ayıplı maldan sorumluluk süresi..

Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.


Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.


Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.



Ayıplı maldan sorumluluk yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön