23 / 04 / 2024

Azerbaycan, Türkiye'deki yatırımlarını sürdürecek!

Azerbaycan, Türkiye'deki yatırımlarını sürdürecek!

Azerbaycan, darbe girişimine tepkisini Türkiye’deki yatırımlarını artırarak gösterecek. Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, ''Türkiye’ye yatırımlar sürdürülecek. Yatırımların 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor” dedi.



Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, Türkiye'de yaşanan FETÖ darbe girişiminden tüm Azerbaycan halkının rahatsız olduğunu bildirdi. Konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Mustafayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan halkının Türkiye devleti ve halkının yanında olduğunu kaydetti. Bakan Mustafayev, Azerbaycan devletinin bu olayı net şekilde darbe girişimi olarak değerlendirdiğini ifade etti.


HEM KARDEŞİMİZ HEM STRATEJİK ORTAĞIZ

Azerbaycan'ın Türkiye ile kardeşlik ve stratejik ortaklık ilişkileri bulunduğunu kaydeden Mustafayev, “İlişkilerimize zerre kadar zarar verebilecek herhangi bir adımı kabul etmiyoruz, buna izin vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Halklarımız arasında kardeşlik, tarihi bağlılık ve iki devlet arasındaki samimi dostluk bunu önemli kılıyor. İki ülke gelecekte de birbirini desteklemeye devam edecektir” dedi.


TÜRKİYE CAZİP BİR ÜLKE OLARAK KALACAK

Mustafayev, dünyada yaşanan son ekonomik kriz nedeniyle birçok ülke ekonomisinin zor duruma düşerek gerilemeye maruz kaldığı bir dönemde Türkiye'nin, krizden asgari zararla çıkarak ekonomik gelişmesini sürdürmesinin güçlü mali istikrara sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı. Türkiye'de ulaşım, enerji ve diğer alanlarda birçok büyük projenin hayata geçirildiğini, bazı projelerin ise yakın gelecekte tamamlanmasının planlandığını kaydeden Mustafayev, “Türkiye ekonomisinin mevcut durumu son hadiselerin olumsuz etkilerine karşı kararlılık gösterecektir. Hükumet öngörülen ekonomik hedeflerine ulaşacaktır. Eminiz ki kardeş Türkiye, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi, bundan sonra da yatırımcılar için cazip bir ülke olarak kalacaktır” diye konuştu.


ENERJİ VE ULAŞTIRMAYA YATIRIM

Şahin Mustafayev, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu, ticari ve ekonomik iş birliğinin de bu sağlam zemin üzerinde kurulduğunu belirtti. Azeri Bakan Mustafayev, “Aynı zamanda her iki ülkede mevcut olan uygun yatırım ve iş ortamı ekonomik iş birliğimizin genişlemesine katkıda bulunmuş, karşılıklı olarak yatırımların yapılmasına ortam yaratmıştır” dedi. Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgede büyük enerji ve ulaştırma projelerinin girişimcisi ve iştirakçisi olduğuna işaret eden Mustafayev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi yakın zamanda hizmete gireceğini kaydetti.


DIŞ YATIRIMLARINDA TÜRKİYE İLK SARADA

Azerbaycan'ın dış ülkelere yaptığı yatırımların hacmine göre kardeş ülke birinci sırada olduğunun bilgisini de veren Bakan Şahin Mustafayev, şunları kaydetti: “Bugüne kadar Azerbaycan tarafından Türkiye'ye 8 milyar doları aşan yatırım yapılmıştır. Gelecekte de Türkiye'ye yatırımların yapılması sürdürülecek ve 2018'e kadar bu yatırımların 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor."


Azerbaycan'da 2 bin 700 Türk şirketi var

Türkiye ile Azerbaycan'ın karşılıklı yatırımlarında binlerce şirket üzerinden gerçekleşiyor. Son güncel rakamlara göre Azerbaycan'da 2 bin 700 civarında Türk şirketi, Türkiye'de ise bin 700'den fazla Azerbaycan şirketi var. Azerbaycan'daki yabancı şirketlerin yüzde 30'unu oluşturan Türk şirketlerin Azerbaycan'da yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. Türkiye bu oran ile Azerbaycan'da en fazla şirketi bulunan ülke. Türk şirketleri Azerbaycan'da a altyapı projelerinde üstlendiği proje toplam bedeli 10,6 milyar doları buldu.




Yeni Şafak


Geri Dön