23 / 04 / 2024

Azerbaycan'dan Türkiye açıklaması: Karabağ'ın imarında rol oynuyor!

Azerbaycan'dan Türkiye açıklaması: Karabağ'ın imarında rol oynuyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a yaptığı ziyaretten memnuniyetlerini anlatan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "Türkiye, Karabağ'ın imarında ciddi rol oynuyor" dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Haziran tarihinde Azerbaycan'a yaptığı ziyaretten "tarihi" olarak bahseden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, "Türkiye, Karabağ'ın imarında ciddi rol oynuyor" diye konuştu. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Antalya Diplomasi Forumu'nun yüksek seviyede gerçekleştiğini söyleyen Bayramov, kendisini davet eden Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Azerbaycan dan Türkiye açıklaması: Karabağ ın imarında rol oynuyor!

Bayramov, Erdoğan'ın ülkesine ziyareti ile ilgili, şu açıklamalarda bulundu: "Cumhurbaşkanı Azerbaycan'a sık sık geliyor. Fakat ilk kez bir dünya lideri, işgalden kurtarılan toprakları, Türk dünyasında hususi yeri olan Şuşa şehrini ziyaret etti. Orada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le iki ülke arasında müttefiklik beyannamesine imza attı. Bu tarihi bir beyannamedir. Daha uzun yıllar konuşulacak bir beyannamedir." 

Türkiye ile Azerbaycan arasında yaşanan ilişkilerin Şuşa Beyannamesi ile kalitece daha üst düzeye taşındığından bahseden Bayramov, şu ifadeleri kullandı:

 "Yeni gelişim perspektiflerinin temeli atıldı. Burada siyasi, ekonomik, insani, askeri, savunma, Türk dünyasına yönelik mesajlar, Azerbaycan ve Türk diasporalarının faaliyetine yönelik, bölge sorunlarının çözümüne yönelik mesajlar yer alıyor. Bu beyanname sadece Azerbaycan ve Türkiye'yi değil bölge ülkelerini de olumlu etkileyecektir. Bu yeni realitedir. Azerbaycan ve Türkiye herkesi bu yeni realiteden faydalanmaya davet ediyor. (Şuşa Beyannamesi) bölgemizde barış ve kalkınmaya hizmet edecektir."

- "TÜRKİYE, KARABAĞ'IN İMARINDA CİDDİ ROL OYNUYOR"

Karabağ'da kapsamlı imar çalışmaları başlattıklarından bahseden Bayramov, "Türkiye, Karabağ'ın imarında ciddi rol oynuyor. Bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Bölge, 30 yıllık işgal döneminde Ermenistan'ca mayınlarla zehirlendi. Geçen hafta Ermenistan Ağdam bölgesinin mayın haritasını Azerbaycan'a verdi. Kendilerinin verdiği bilgilere göre sadece Ağdam'da 97 bin mayın döşemişler. Türkiye bu konuda da ilk günden itibaren Azerbaycan'a destek veriyor. Kalabalık Türk heyeti Azerbaycan'da mayın temizleme işinde görev yapıyor. Türkiye aynı zamanda Azerbaycanlı mayın arama ekiplerine de eğitim veriyor." açıklamasında bulundu.

Mayın temizleme çalışmalarını altyapı çalışmalarıyla aynı anda gerçekleştirdiklerini söyleyen Bayramov, yol, elektrik hattı ve havalimanı inşaatlarını Türk firmaların üstlendiğini söyledi.

Azerbaycan dan Türkiye açıklaması: Karabağ ın imarında rol oynuyor!

- "AZERBAYCAN, SORUMLU DAVRANIYOR"

Azerbaycan ile Ermenistan sınırında oluşan gerginlikler hakkında konuşan Bayramov, şu ifadeleri kullandı:

"İki ülke arasında bugüne kadar sınır hattı mevcut olmadı. Bunun nedeni işgaldi. Topraklarımız 30 yıldır işgal altında bulunduğu için Azerbaycan sınırlarını kontrol edemiyordu. Geçen yıl 44 günlük savaşta toprak bütünlüğümüzü temin ettik ve Ermenistan'la aramızda 398,7 kilometrelik sınırda kontrolü sağladık. Taraflar arasında sınır hattı konusunda fikir ayrılığı, farklı yaklaşımlar var. Çünkü Sovyetler döneminde sadece idari sınırlar vardı. Taraflarda haritalar var ve bu haritalar bazı yerlerde farklılık gösteriyor. Bizim tutumumuz şöyledir. Taraflar arasında çalışma grupları oluşturulmalı, uzmanlar haritaları inceleyerek sınır hattını belirlemelidir. Azerbaycan, sorumlu davranıyor ve sınırda daha büyük gerginlik olmaması için elinden geleni ediyor."

Azerbaycan’dan Türk müteahhitlere çağrı!


Geri Dön