20 / 04 / 2024

Aziz Torun: Evler pahalı değil gelir yetersiz!

 Aziz Torun: Evler pahalı değil gelir yetersiz!

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun gayrimenkuldeki talep yetersizliği olduğunu açıkladı. Torun “İnsanların eve ihtiyacı var ama satın alma gücü yeterli değil. Gelir artmıyor” dedi.



Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. 


Aziz Torun sektörün talep yetersizliği sıkıntısı ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Metrekaresi 5 bin lira olan konutun alıcısının Türkiye'de az olduğuna dikkat çeken Torun konut fiyatlarında şişkinlik yok dedi. 



YABANCIYA SATIŞ ÖNEMLİ

Birçok firmanın gayrimenkule girmesiyle oluşan arzla beraber, gelecekte elde kalan stokların devamlı bir arz oluşturacağını ifade ederek, “Bir taraftan da üretim artıyor, yeni oyuncularla bir talep yetersizliği söz konusu olabilir. İnsanların ev ihtiyacı var, almak istiyorlar ama satın alma gücü buna yeterli değil. Bu nedenle yabancıya konut satışı önem kazanıyor. Yabancıların konut almasını teşvik edecek projelerin hızla geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.



SADECE BİNAYLA FİNANS MERKEZİ OLAMAYIZ


Gayrimenkul sertifikaları finansman modelini değerlendiren Aziz Torun,  “Bu sertifikaların nasıl paraya döneceği konusunda netlik yok. Bu bir gayrimenkul edinme modeli değil, bir finansman modeli” dedi.


Şirketlerin güç birliğine yapmasına dikkat çeken Torun, 50-100 milyon dolarlık şirketlerin borsada performans gösteremediğine değinerek, “Yabancıların yatırım yapması için daha büyük ölçekli şirketlerin halka açılması gerekiyor. Bu nedenle şirketlerin güç birliği yapması önemli. Torunlar GYO'da yüzde 60'lara varan yabancı yatırımcımız var. Çünkü belli bir ölçeğe ve portföy çeşitliliğine sahibiz. Borsanın derinleşmesine ihtiyacımız var. Sadece binalarla finans merkezi olunmuyor, içerik de gerekiyor” diye konuştu.


KUR PANİĞİ VAR


Kurda 3.5 lira seviyesinin stabil olması için ekonominin iyi bir performans göstermesi gerektiğini ifade eden Aziz Torun, şirketlerin önlerini göremediği için panik yaparak alıma yöneldiğini aktardı.  “Benim şirketim de dahil olmak üzere, özel sektörün çok yüksek bir döviz borçluluğu var” dedi. 



Sözcü


Geri Dön