27 / 04 / 2024

Babadan oğula gayrimenkul bağışı nasıl yapılır?

Babadan oğula gayrimenkul bağışı nasıl yapılır?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde babadan oğula mülk geçişini kaleme aldı.



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde babadan oğlula mülk geçişini kaleme aldı. İşte Karabıyık'ın o yazısı...

Ahmet Karabıyık'a yöneltilen soruda "Oğluma konut satışı yaparsam yüzde 4 tapu harcı varmış. Peki gayrimenkulü bağışlarsam harç masrafı ne kadar tutuyor?” sorusu soruldu. 

Gayrimenkullerin bağışında tapu harcının oranı yüzde 6,831. Bağışlarda tapu harcı emlak vergi değeri üzerinden tahsil ediliyor. Örnek olarak  500 bin lira emlak vergi değeri olan gayrimenkulün satışı olduğunda 20 bin lira, bağış olduğunda ise 34 bin 155 lira tapu harcı hesaplaması yapılıyor. 

Miras olursa nasıl olur?

Yine aynı benzer konuda sorulan bir diğer soru: “Emrihak vaki olunca durum ne? Yani ben öldükten sonra mirasçıların gayrimenkul için ne kadar tapu harcı ödeyecek?” Bu sorunun da yanıtı da şu şekilde: Miras yoluyla edinilen gayrimenkuller için tapu harcı ödemesi yapılmıyor. Sorular hep tapu harcıyla ilgili olduğu için yanıtlar da hep tapu harcıyla ilgiliydi. Fakat başka vergisel boyutları da var gayrimenkullerin el değiştirmesinin…

Babadan oğula gayrimenkul bağışı nasıl yapılır?

* Gayrimenkul satışı olduğunda: Gayrimenkulü satan eğer satmadan önceki beş sene içinde bu taşınmazı edinmişse, satıştan elde ettiği gelir üzerinden gelir vergisi ödemesi gerekebilir. (Beş seneden fazla edinim süresi olan gayrimenkuller için gelir vergisi hesaplanması gerekmiyor.) Satış, emlak vergi değeri üzerinden yapılmış ve gerçek piyasa-satış değeri emlak vergi değerinin üzerinde ise kazanç üzerinden hesaplanacak gelir vergisinin daha fazla olması gerektiği yönünde sonradan cezai işlem de uygulayabilir.

Babadan oğula gayrimenkul bağışı nasıl yapılır?

* Bağış olduğunda: Babasından çocuğuna bağış yoluyla gayrimenkul geçişinde öncelikle yüzde 6,831 oranında tapu harcı tahsili yapılır. Sonrasında Veraset ve İntikal Vergisi tarifesine göre hesaplanacak vergi için beyanname verilmek zorunda. Verginin oranları: yüzde 5’den başlayıp, Yüzde 15’e kadar ulaşıyor. (Bağışı yapan anne, baba, eş ve çocuk değilse vergi oranları yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar çıkıyor.) 2021 yılı için 7.703 lirası istisna. İstisnayı aşan kısım için VİV ödenir. Üç yılda ve 6 taksitte (her yıl Mayıs ve Kasım aylarında) ödenir. Gayrimenkulün değeri olarak emlak vergi değeri esas alınır.

* Miras yoluyla geçiş olduğunda: Miras yoluyla edinilen gayrimenkul için tapu harcı ödemesi yapılmaz. Veraset intikal vergisinin oranı ise bağışa göre çok daha düşük oranlı oluyor. Yüzde 1’den başlayıp, yüzde 10’a çıkıyor. 2021 için 334 bin 534 liraya kadar intikaller vergiden istisna. Geçen kısım için VİV ödenir. Üç senedir ve 6 taksitte (her yıl Mayıs ve Kasım aylarında) ödemesi yapılır. Gayrimenkulün değeri olarak emlak vergi değeri esas alınır.

Gayrimenkulün satış değeri vergiyi nasıl etkiler?


Geri Dön