26 / 04 / 2024

Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?

Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?

Tapu bağışı aile içinde yasal mirasçılardan sadece biri adına yapılabiliyor. Böyle bir durumda diğer mirasçıların hakları nelerdir? Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?



Tapu bağışı, bir gayrimenkulün satış bedeli olmadan devredilmesi işlemine deniyor. Tapu bağışı genellikle aile içinde ve yakın akraba ilişkilerinde yapılıyor. Tapunun bağışlanması kimi zaman diğer yasal mirasçıların haklarını zedeleyebiliyor.

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebiliyor.

Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?

Mal varlığındaki tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanıyor. Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor.

Aile içinde babanın, tapusunu çocuklarından birine bağışladığını düşünelim. Bu durumda başka mallar varsa babadan oğula tapu bağışı bozulur mu? Başka mallar yoksa ne olur?


Geri Dön