27 / 04 / 2024

Bağ turizminin öncüsü İzmir Lucien Arkas Bağları oldu!

Bağ turizminin öncüsü İzmir Lucien Arkas Bağları oldu!

Türkiye'de çeşitli bölgelerde başlayan bağ turizminin Ege Bölgesi'nde öncüsü Lucien Arkas Bağları oldu. İtalya, Fransa, Amerika'da (Napa Vadisi), bağ gezileri ve tadım günleri çok yaygın.



Mitolojideki ana tanrıça kenti Metropolis topraklarında kurulu Türkiye'nin en büyük tek parsel organik bağı (1.168 dönüm) Lucien Arkas Bağları'nın içinde hizmete başlayan mahzen yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi bağ gezilerine ve tadım günlerine ev sahipliği yapıyor. Metropolis Antik Kenti'ne 10 kilometre (araçla 15 dakika sürüyor) ve Efes'e 30 kilometre (araçla yarım saat) mesafede olan bağın avantajlı konumu da şirketin bağ turizmi konusundaki hedeflerini destekliyor. 


YURTDIŞI ÖRNEKLERİ GİBİ


İzmir'in Torbalı ilçesi yakınlarında sadece son 20 yılda yapılan kazılarla ortaya çıkarılan, yamaca kurulu muhteşem bir antik kent duruyor. Bu kent; Helenistik, Roma, Bizans ile Beylikler ve Osmanlı dönemi olarak dört ayrı dönemde varlığını sürdürmüş olan Ana Tanrıça kenti Metropolis. Coğrafyacı Strabon, kentin şaraplarıyla ünlenmiş olduğundan bahsediyor. LA Şarapçılık, Metrpolis topraklarında bağcılık ve şarapçılık geçmişini yaşatıyor. 


Metropolis'te topraklarının verimliliği, önemli yolların geçiş noktasında oluşundan kaynaklanarak da tarıma, üzüm ve zeytin yetiştirilmesine, şarap üretimine dayalı bir ekonomik düzen hüküm sürmüş. 


Lucien Arkas Bağları'ııda Metropolis'i besleyen bir su kemeri ve tümüliis kalıntısı da bulunuyor. M.S.  2-3 yüzyılda inşa edilmiş ve Roma Dönemi'ııe ait olan su kemerleri Ayrancılar'daki suyu Metropolis'e taşımak için kullanılmış. Su kemerleri kalıntılarının devamı Metropolis'e doğru Kaplancık ve Özbey Köyleri'nde de devam ediyor. Bağın içinde yaptırılan LA Şarapçılık Mahzeni sayesinde yurtdışında örnekleri olduğu gibi Ege'de bağ turizmi başlatmak ve gelişmesine öncülük etmek istiyor. 



GECE SERİNLİĞİNDE HASAT


 4 bin 500 metrekare olan mahzen şarap ve aksesuvar satışı, tadım alanı, bar, mutfak, 40 kişilik toplantı odası, veranda ve teras bölümlerinden oluşuyor. 750 adet fıçı depolama kapasitesine sahip mahzende üretim aşamasını gösteren ve ziyaretçilerin izleyebileceği bir mini üretim tesisi kurulması da planlanıyor. 

Lucien Arkas Bağları'nın en önemli farklarından biri de üzümlerin organik bağcılık yöntemiyle yetiştirilmesi. Ecocert tarafından tescil edilen bağda hormon, sentetik kimyasal ilaçlar ve gübreler kullanılmıyor. Üzümlerin özgün meyvemsi aromaları dalından koparıldığı ilk anda olduğu gibi doğal olarak korunuyor. Üzümlerin tazeliği ve aromatik özelliklerinin korunmasını sağlamak için gece serinliğinde hasat ediliyor. Böylece toplama ve nakil esnasında oluşan fermantasyon ve oksidasyon riskinin önüne geçiliyor. Aynı zamanda üzüm aramasını koruyor. 


Sabah Egeli


Geri Dön