27 / 04 / 2024

Bakan Bozdağ'dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi! 

Bakan Bozdağ'dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi! 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerindeki yükseliş sınırını resmen açıkladı. Peki konut kiralarındaki yükseliş sınırı ne kadar? Ev kiraları ne kadar artacak? İşte ayrıntılar...



Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meyra Palace Otel'de düzenlenen "Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu"nda gerçekleştirdiği açıklamada, yeni kira düzenlemesinii duyurdu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerindeki yükselişin bir önceki kiranın yüzde 25'ini aşamayacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Adalet Bakanlığı olarak birlikte çalıştıklarının altını çizen Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda bugün Borçlar Kanunu'na geçici madde ilave edilmesinin gündemde olduğunu da aktardı.

Bakan Bozdağ dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi!  

"Konut kiralarında, 1 yıl süreyle, bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek" açıklamasında bulunan Bozdağ, "AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor" diye konuştu. "Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor" ifadelerini kullanan Bozdağ, düzenlemenin geçici olduğunun altını çizerek düzenleme kapsamında kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdiklerini ve beklentileri karşılamasını umduklarını belirtti. 

Bakan Bozdağ dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi! 

DÜZENLEME MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda konut kira yükselişlerinin,1 Temmuz 2023'e kadar, bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme kabul edildi. Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve yasalaştı. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında olması durumunda değişim oranı geçerli sayılacak. Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulamaya alınaak. Bu oranları geçecek şekilde gerçekleştirilen sözleşmeler,  fazla miktar açısından geçerli kabul edilmeyecek.

Bakan Bozdağ dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi! 

Bu hüküm, "taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedelinin, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenmesine" ilişkin düzenleme kapsamında hakim tarafından verilecek kararlarda da uygulanacak. 

Yeni kira düzenlemesi nedir? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme 5 soruda tüm detaylarıyla!

Milyonlarca araç sahibi ödeyecek! MTV ikinci taksit ödemeleri ne zaman başlıyor? Hangi araç sahibi kaç lira ödeyecek? 

İSPARK'a yüzde 100 zam! Yeni tarife isyan ettirdi! İşte 8 Haziran 2022 fiyat listesi...

Dolar kurunda bomba! Gümbür gümbür gelen dolar 17 TL'yi geçti! İşte son dakika dolar kuru!


Geri Dön