25 / 04 / 2024

Bakkalların sorunu; adım başı süpermarket açılması

Bakkalların sorunu; adım başı süpermarket açılması

Her gün yenileri açılan süpermarketlerin mahalle aralarına kadar girmesiyle müşteri kaybeden bakkallar, iş yapmamaktan şikâyet ediyor



Küresel krizle birlikte işsiz kalanların akıllarına gelen ilk şeyin bakkal dükkânı açmak olması sorunu daha da büyütüyor. Krizle birlikte bakkal sayısında artış olduğu belirtiliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu verilerine göre Türkiye genelinde 245 bin bakkal ve bayi bulunuyor. Küçük esnafı korumak için çıkarılması düşünülen yasanın Meclis'ten geçmemesi bu kesimi düşündürüyor. Öncelikle bakkalların kendi aralarında güç birliğine varmasını isteyen Kazançlı İstanbul Marketleri (KİM) Genel Müdürü Tufan Özçit ise 50-100 metrede en az 4-5 bakkal olduğunu, öncelikle buna çözüm bulunması gerektiğini söylüyor. Bu saatten sonra büyük marketlerin şehir dışına çıkarılmasının zor olduğuna değinen Özçit, günümüz şartlarında küçük işletmelerin zincirlerle kıyasıya rekabetinin zor olduğunun altını çizerken şunları aktarıyor: "Bir mahallenin 50-100 metrelik mesafesinde karşı karşıya, hatta yan yana 4-5 bakkal bulabiliyorsunuz. Bizim şehir dışına çıkmamızı isteyenler önce buna çözüm bulsun. Bir bakkalda 30-40 çeşit ürün olur, ancak bizlerde binlerce. Müşteri seçenek imkânı bol olanı seçer."

2009 yılı sonuna kadar İstanbul genelinde 50 markete ulaşmayı planlayan KİM'in Genel Müdürü, krize rağmen hedeflerinden sapmadıklarını belirtti. Sezon öncesi yatırımlar için 20 milyon dolar kaynak ayıran şirket, yılbaşında 43 olan market sayısını ağustosta 49'a çıkardı. KİM, bugünlerde yurt genelinde açmayı planladığı yeni marketlerinin altyapısını oluşturuyor. 2009 Ocak ayında başlayan küresel krizin yatırımlarını sekteye uğrattığını söyleyen Tufan Özçit, akıllı ve dengeli alış ve satış politikasıyla süreci sorunsuz atlattıklarını kaydetti. Özçit, "Yaşanan krizden ister istemez etkilendik. Ancak bunu fırsata çevirdik." dedi. İstanbul'un önemli noktalarına mağaza açmaya devam edeceklerine dikkat çeken Özçit, sektörün öncü kurumları Migros, Carrefour ve Tansaş gibi devlerle rekabetten korkmadıklarını aktardı. Büyük şehirlerde kıyasıya bir rekabetin yaşandığını kaydeden Özçit, yaşanan sürecin hazırlıklı olmayan bazı firmaları mücadelenin dışında bıraktığının altını çizdi. Rekabetten en fazla tüketicinin kârlı çıktığını vurgulayan KİM Genel Müdürü, bundan dolayı her zincirin müşteri memnuniyetini öne çıkardığını anlattı.

Genel Müdür Tufan Özçit, bundan sonraki planlarının 20-30 milyon liralık bir yatırımla Anadolu olduğunu dile getirdi. 2010 yılı sonlarına kadar bu hedeflerine ulaşacaklarını ifade eden Özçit, İstanbullulara verdikleri kaliteyi Anadolu'ya da taşıyacaklarını söyledi. Ramazan ayıyla birlikte sektörün yeni bir heyecan yaşadığını anlatan Özçit, bu bir aylık dönemde yüzde 50 oranında bir artış öngördüklerini sözlerine ekledi.
Zaman


Geri Dön