25 / 04 / 2024

Balıkesir’deki 546 köy yolu ulaşıma açıldı!

Balıkesir’deki 546 köy yolu ulaşıma açıldı!

Balıkesir’de 3 gündür ulaşılamayan 546 köy yolunun tamamı, dün saat 17.00 itibariyle ulaşıma açıldı. Çalışmalara gece-gündüz destek veren Büyükşehir Belediyesi şiddetli kar yağışı nedeniyle yolların bugün de kapanabileceği uyarısında bulundu




Yurt genelinde etkili olan soğuk ve yağışlı havanın, Ege Bölgesi'nde toprak üstü tarım ürünlerine büyük ölçüde zarar vereceği, ekonomik kaybının pazarlara yansıyacağı belirtildi. 30 Aralık'tan itibaren şiddetli kar yağışı yüzünden özellikle Balıkesir'in yüksek kesimlerindeki yerleşim birimlerinden 100 köyün yolları dün saat 17.00 itibariyle açıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, 546 köy yolunun tamamının açılmasına destek verirken, bugün şiddetli kar yağışıyla tekrar kapanabileceği uyarısında bulunuldu.


Üstün gayret gösteriyorlar

Yarından itibaren ikinci soğuk dalgasıyla birlikte şiddetli kar ve yağmur beklenen Ege'de, yerel yönetimler de hazırlıklarını artırdı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi, Altıeylül, Bigadiç, Susurluk, Savaştepe, Sındırgı belediyeleriyle birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplere destek olmak ve mahsur kalan vatandaşlara yardım ulaştırılması için üstün gayret gösterdiklerini açıkladı. 


30 bin kumanya

Yoğun tipi ve kar yağışının etkili olduğu bölgede, Kızılay ve AFAD ekipleriyle birlikte yürütülen çalışmalarda yollarda mahsur kalan 30 bin civarında vatandaşa kumanya ve yardım paketleri ulaştırıldığını kaydeden Başkan Uğur, "Altıeylül ve Karesi belediyelerinin ekip ve ekipmanlarıyla birlikte kapanan yolların açılması ve mahsur kalan vatandaşlara yardım ulaştırılması için tam bir teyakkuza geçildi. Balıkesir-İzmir karayolunu 2 günlük sıkıntının ardından tamamen ulaşıma açtıktan sonra Manisa il sınırındaki çalışmalara da destek verdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Tekrar kapanıyor

Kuzey Ege ve Güney Marmara'nın ortasında Türkiye'nin en önemli ve yoğun bölgesinde yer alan Balıkesir'deki yolların kapanmasının bütün Ege'yi etkilediğine dikkat çeken Başkan Uğur, "Kapalı olan 101 köy yolunda çalışmalar sürüyor. Ekiplerin açtığı yollar kar yağışı nedeniyle kısa sürede tekrar kapanıyor. Yeni olumsuz hava koşulları oluşuyor. Vatandaşlarımızı da uyarıyoruz" dedi. 


ŞEHZADELER

Sebze fiyatları artacak

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Genel Başkan Yardımcısı Nuri Sorman, kar yağışları ve taşkınların marul, pırasa, karnabahar, lahana, taze soğan, ıspanak, maydanoz gibi açık alanda yetiştirilen ürünleri etkilediğini söyledi. Sorman, "Bu durum, sadece çiftçilere değil, tüketicilere de yansıyacak. Özellikle sebze fiyatlarında, arz talep dengesi içerisinde artış olacak" dedi. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, kar yağışından zarar gören mahallelerdeki vatandaşların yaralarının en kısa sürede sarılacağını açıkladı. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa da Çamönü'nde 185 seradan 165'inin kar ağırlığına dayanamayarak çöktüğünü söyledi.


SALİHLİ

Dev sera yerle bir oldu

Salihli'nin Yılmaz Mahallesi'nde Fadıl Agım'a ait 5 dönüm alan üzerine kurulu sera, kar yağışı sonucu yerle bir oldu. Agım, onlarca ton domates ve marulunun heba olduğunu belirterek zararının 120 bin lira olduğunu söyledi. 3 yıl önce kurduğu seranın kar yağışı sonrası çöktüğünü kaydeden Fadıl Agım, "Sera içerisindeki domates ve marullar da kar yağışının ardından gelen soğuklar yüzünden tamamen heba oldu. Ürünlerin piyasa değeri ise 35 bin lira civarında" dedi.


TİRE 

Çiftçiye don uyarısı

Küçük Menderes'teki sebze meyve üreticileri beklenen şiddetli don olayına karşı uyarıldı. Tire ve Bayındır Ziraat odaları, üreticilerin önlem almasını istedi. Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar, "Çiçek üretilen seralar dona karşı korunabilir. Ancak Alankıyı, Çınardibi, Hisarlık, Dereköy, Balcılar Kenger yaylalarındaki çok sayıda kiraz, üzüm, ceviz ve kestane üreticisi mağduriyet yaşayabilir. Dondan korunmanın üreticiler açısından en pratik ve maliyetsiz şekli saman ve lastik yakarak, don olayının etkisini azaltmak olabilir. 30-40 yıldır böyle çetin hava şartları ile karşılaşmadık" dedi. 


Bahçelerde ateş yakın

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, "Aydın'da bu hafta sıcaklıklar sıfırın altına düşecek. Kış ürünleri açısından tehlikeli. Narenciye bahçelerinde don yaşanabilir. Toprak üstü mahsuller de soğuktan etkilenir. Üreticilere, birkaç gün bahçelerinde ateş yakmalarını öneriyorum" dedi. 


Gemici: Büyük hasar olmaz

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli'de kışlık sebzelerin üretildiğini bu nedenle de soğuktan etkilenmeyeceklerini söyledi. Gemici, "Yağışların geçen yıla oranla daha iyi olması buğday ve arpada olumlu görünüyor. Afet olmazsa eksi 12 dereceye kadar soğuklar sebzeye faydalı olur. Bu soğuklar, ağaçların çiçekleme döneminde zararlıdır. Eksi 24 derecede zeytin ve üzüm bağları kuruyor" dedi. 


İzmir'e kar geliyor

Ege'yi etkileyecek dondurucu Sibirya soğukları kapıya dayandı. Yarından Ege'nin tamamı kar yağışı etkisi altına girecek. Hava sıcaklıkları ortalama 10 derece düşecek. Hafta boyunca soğuk havaların süreceği Ege bölgesinde yer yer kar yağışı görülecek. Yarın sabah saatlerinden itibaren  İzmir  ve Muğla başta olmak üzere tüm Ege kar yağışının etkisi altına girecek. Manisa genelinde kar yağışı bekleniyor. Aydın'da yağmur şeklindeki yağışlar, yarın karla karışık yağmura dönecek. 




Yeni Asır


Geri Dön