18 / 04 / 2024

Balıkesir'deki mera arazilerinin satışı mecliste!

Balıkesir'deki mera arazilerinin satışı mecliste!

Balıkesir'deki tarım, çayır ve mera arazilerine dair verilere ve mera arazilerinin satışı meclis gündemine taşındı. CHP'li Akın, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir'deki tarım, çayır ve mera arazilerine dair verilere ve mera arazilerinin satışına ilişkin soru önergesi hazırladı. Akın, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Akın, ''Yüzölçümü 14.299 kilometre olan Balıkesir tarım ve hayvancılığın başkentidir. Verimli tarım arazilerinin yaygın olarak bulunduğu Balıkesir’de tarım ve mera arazilerimiz her geçen gün ve hatta Bakanlığınız eliyle azalmaktadır. Bakanlığınızın, Balıkesir İli 2014 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre “İlin arazisinin yüzde 32'si kültür arazisi, yüzde 8'i çayır ile mera ve yüzde 15'i kullanılmayan arazidir.” Yine Balıkesir İli 2018 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre “İlin arazisinin yüzde 32’si kültür arazisi, yüzde 8'i çayır ile mera ve yüzde  15'i kullanılmayan arazidir.” Yani, Bakanlığınızın raporlarına göre Balıkesir’de son 4 yılda söz edilen arazilerde hiç azalma olmamıştır. Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 yılı verilerine göre ise tarım alanı yüzde   27,1; çayır - mera alanı  yüzde  5,66; orman alanı yüzde 44,85; tarım dışı arazi de yüzde 22,28’dir'' diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın soruları:

1-    Balıkesir’de tarım, çayır ile mera arazilerindeki azalış gösterirken Bakanlığınız bu verileri kamuoyundan gizlemekte midir? Bu veriler neden gizleniyor?

2-    Tarım İl Müdürlüğü’nün 2018 verileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı raporların verileri arasındaki çelişki nasıl izah edilebilir?

3-    Balıkesir Milli Emlak Müdürlüğü’nün açık teklif usulü ile satışı için ilanını verdiği “ham toprak”, “hali arazi”, “çalılık” vb vasıflardaki araziler için Mera Komisyonu’ndan görüş alınmış mıdır?

4-    Balıkesir’de bu güne kadar kaç hektar mera arazisi satışı Milli Emlak aracılığı ile yapılmıştır?

5-    Mera vasıflı olduğu halde mera vasıflı değilmiş gibi gösterilip satılan arazilerin mera olarak yeniden Balıkesir’e kazandırılması için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bir talimat verecek misiniz? Satışları ne zaman durduracaksınız?  


Geri Dön