27 / 04 / 2024

Balıkesirli romanların 30 yıllık konut sorunları çözüldü!

Balıkesirli romanların 30 yıllık konut sorunları çözüldü!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Gündoğan Mahallesi’nde romanlar için inşa edilen 34 konutun hizmete alındı.



Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Gündoğan Mahallesi’nde yaşayan Roman vatandaşlar için yaptırılan 34 konut düzenlenen tören ile hizmete alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un da katıldığı tören sonrası Roman vatandaşların eski evleri ise davul-zurna eşliğinde bayram havasında yıkıldı. Türkiye’de ilk defa Romanların yaşam tarzına uygun sosyal konutlar inşa edildiğini söyleyen Başkan Uğur, “Yeni Türkiye’de Roman Kardeşlerimizin eğitim, istihdam ve barınma konularında problemleri bir bir ortadan kalkıyor” dedi.


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Gündoğan Mahallesi'nde yaşayan Roman vatandaşlar için yaptırılan 34 konut düzenlenen tören ile hizmete alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un da katıldığı yeni evlerin hizmete alındığı tören sonrası Roman vatandaşların Yıldırım ve Rüzgar Caddeleri üzerinde bulunan eski evleri ise davul-zurna eşliğinde bayram havasında yıkıldı.


Yıldırım Caddesi üzerinde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törende ilk konuşmayı Balıkesir Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Barlin yaptı. İnsana hizmetin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Barlin, Başkan Uğur'a teşekkür etti. Barlin, "34 sıcak dairelerde yaşayacak olan vatandaşlarımız yıkık- dökük barakalardan kurtuldular. Artık çocukları daha sağlıklı bir ortamda büyüyecek ve elektriksiz, susuz kalmayacaklar. Kötü şartları sona ermiştir. Haneleri şen olsun, sofraları bol olsun" diye konuştu.


ÖZÇERİ: "BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU"


Başbakan'ın Roman Baş Danışmanı Metin Özçeri'de törende bir konuşma yaparak, konut hizmetinden dolayı Başkan Uğur'a böyle bir projeyi hayata geçirdiği için teşekkür etti. Özçeri, daha önce de TOKi tarafından bir çok Roman'a ev yaptırıldığını ama Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı gibi bir örnek olmadığını söyledi. Bu evlerin Türkiye'ye örnek olacağını belirten Özçeri, "Anadolu toprakları Türküyle, Romanıyla, Lazıyla, Çerkezi ile homojen bir yapı, bir ümmet, bir millet. İşte o yüzden bizim liderimiz Recep Tayyip Erdoğan tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet diyor. Bu yüzden arkadaşlar bu referandum bizim için çok önemli. Bu nedenle Roman kardeşlerimden bu referandumda evet demelerini istiyorum. İskan yasasında 1934 yılında bir yasa vardı. Çingeneler, casuslar, göçebeler sınır dışı edilir diye. O madde AK parti döneminde 2006 yılında ortadan kaldırıldı. Sözlük ve ansiklopedilerde ne kadar hak etmedikleri halde Romanlar hakkında sıfatlar varsa kaldırıldı. Biz hep beraber Türkiye ve hep beraber bir milletiz" dedi.


Özçeri'nin ardından AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Kasım Bostan ve Mahmut Poyrazlı'da birer konuşma yaparak Başkan Uğur'a sosyal proje için teşekkür etti.


UĞUR: "YENİ TÜRKİYE'DE ROMAN KARDEŞLERİMİZİN PROBLEMLERİ BİR BİR ORTADAN KALKIYOR"


Törende son olarak ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur konuşarak katılımcılara hitap etti. Sözlerine Romanların ünlü sözlerinden "İlle de Roman olsun. İster çamurdan olsun, O da Allah kuludur, her kim olursa olsun" ile başlayan Başkan Uğur, "Balıkesir'imizin kalbi olan Gündoğan ve Gümüşçeşme mahallelerimizi güzelleştiriyoruz. İşte bugün yapımını gerçekleştirdiğimiz roman konutları ile istiyoruz ki hemşerilerimiz daha sağlıklı daha güzel konutlarda yaşasınlar. Bizde ayrımcılık yok, Bizde ötekileştirme yok, Ayrıştırma yok. Biz Yaradılanı Yaradan'dan ötürü seviyoruz. Bizler; Bir Olacağız, İri Olacağız, Diri Olacağız, Kardeş Olacağız, Hep birlikte Türkiye Olacağız. Şeyh Edebali'nin ifadesi ile Bizde 'Sevgi, Davanın Esasıdır' O nedenle bir olan, beraber olan, iri olan, kardeş olan milletimiz tüm oyunları bozacak. Yeni Türkiye'de Roman Kardeşlerimizin eğitim, istihdam ve barınma konularında problemleri bir bir ortadan kalkıyor" şeklinde konuştu.


30 YILLIK KONUT SORUNUNU BÜYÜKŞEHİR ÇÖZDÜ


1. Gündoğan Mahallesi'ndeki kadastro çalışmalarının 1963 yılında kesinleştiğini söyleyen Başkan Uğur, "Altıeylül ilçesi 1.Gündoğan Mahallesi kadastro çalışmaları 1963 yılında kesinleşmiştir. Gündoğan Mahallesi Yıldırım caddesindeki vatandaşlarımız 648 ada 5 nolu kadastro parselinden hisseli arsa tapusu satın almış ve 1985 yılına kadar halen oturdukları evleri yapmışlardır. Balıkesir Belediyesi'nin 1990 yılında yapmış olduğu imar uygulaması sonucunda Yıldırım caddesindeki vatandaşlarımızın evleri imar yolunda kaldığından; 3949 ve 3950 nolu imar adasından hak sahiplerine imar parselleri verilmiştir. Maalesef Balıkesir Büyükşehir oluncaya kadar olmamış. Burası şehir trafiğini rahatlatacak olan açılması planlanan yeni arter, Sıtkı Yırcalı caddesinden Yıldırım caddesi, Rüzgar caddesi ve Savaştepe caddesine bağlanan Adliye kavşağına kadar uzanan yaklaşık 5 km'lik alternatif güzergah olacaktır" dedi.


KONUTLAR ROMANLARIN YAŞAM TARZINA UYGUN İNŞA EDİLDİ


Yeni yol çalışması için Roman vatandaşların oturduğu evlerin yıkılması gerektiğini açıklayan Başkan Uğur, bu yıkımın ise kavga-dövüşlü olmaması, davul-zurna ile yıkılması için konut projesi hazırladıklarını ifade etti. Başkan Uğur sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu evlerin yıkılması lazım dediler. Burada Roman kardeşlerimiz oturuyor dediler. Ben buraları yıkamam dedim. Bu insanların hali vakti yerinde değil paraları pulları yok. Patırtılı, kütürtülü polis ile yıkım olmaz dedim. Projeleri hazırladım. Bu evleri çok katlıda yapmadık. Buraya gelir çok katlı yapardık ama siz rahat yaşayamazdınız. Avlusu olan, balkonu olan, böyle güzel evler olmazdı. Villa gibi. Buralarda lüks konutlarda olan ebeveyn banyosu bile var. Bu evlerde birçok sorun var. Kaçak görünüyor, elektrik, su, doğalgaz bağlanması lazım. Hiçbir mazeret kabul etmedim ve bunların hepsini bağlattırdık. En son doğalgazı bağladık, gelir seviyesi düşük hemşerilerimize verdiğimiz doğalgaz sobası da koyduk. Roman kardeşlerimiz için feda olsun. Yıldırım caddesi üzerinde bulunan vatandaşlarımıza ait evlerinin yerine hemen yan parselde yapılan Toplam 11 Blok, 34 Daireden oluşan konutların Toplam inşaat alanı yaklaşık 3000 m2 Toplam Yatırım Bedelimiz 6 Milyon TL".


Başkan Uğur'un konuşması ardından yeni konutların açılışı yapıldı. Açılışta Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti Milletvekilleri Mahmut Poyrazlı ve Kasım Bostan, Başbakan Baş Danışmanı Metin Özçeri, Karesi belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Başkanları, muhtarlar ve Roman vatandaşlar tarafından konutların kurdeleleri kesildi. Başkan Uğur ve beraberindekiler daha sonra yeni konutlara taşınan Romanlara konuk oldular. Son olarak ise Roman vatandaşların eski evleri davul-zurnalar eşliğinde yıkıldı.


Sabah 


Geri Dön