26 / 04 / 2024

Balkon kapatma imar barışına girer mi?

Balkon kapatma imar barışına girer mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 8 Haziran'da başlattığı imar barışı uygulaması ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Peki, balkon kapatma imar barışına girer mi?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 8 Haziran'da başlattığı imar barışı uygulaması ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Aynı zamanda kaçak yapıların ihtilaflı durumları da son buluyor.

İmar barışına müracaat ederek yapı kayıt belgesi alanlar yapılarına iskan almış sayılıyor. Böylece abonelikler alınabiliyor. Ayrıca yıkım ve para cezası varsa bundan da vazgeçiliyor. Kat maliklerinin onay vermesi halinde kat mülkiyetine geçilmesi de mümkün oluyor.

Bilindiği üzere bir apartman içerisindeki daire sahipleri oybirliği olmadan evinin balkonunu, terasını kapatarak odayla bütünleştirebiliyordu. Ancak geçtiğimiz yıl Yargıtay’dan çıkan emsal bir karar gereğince balkon kapatılabilmesi için ilgili binadaki tüm kat maliklerinin onayı gerekli oldu.

Peki, bu şekilde balkon kapatanlar imar affından yararlanabilir mi? Balkon kapatma imar barışına girer mi?

Balkon kapatanlar imar barışına başvurabiliyor. Balkon kapatma işlemi bir bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar dahiline yer alıyor. 

İskan alındıktan sonra balkon/teras kapatılması, ıslak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlar olarak sıralanıyor.

İmar barışına e-devlet üzerinden müracaat edilebiliyor. Başvurular 31 Ekim'e kadar yapılırken, ödemeler ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar alınıyor.


İmar barışı randevusu nasıl alınır?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön