18 / 04 / 2024

Bank Asya satılıyor mu

Bank Asya satılıyor mu

HSBC Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı'nın bankacılıkta yeni bir ortaklıkla ilgili sözleri piyasalarda şok etkisi yarattı. Bankalar birbiri ardına açıklama yaparken Bank Asya'nın sessiz kalması kafalarda soru işaretleri yarattı



HSBC Küresel ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı'nın Türk bankacılık sektöründe yeni bir ortaklıkla ilgili yürüttükleri bir işlem olduğunu açıklaması dün piyasaları allak bullak etti. Gün içinde bir çok banka olası bir ortaklık konusunda açıklama yapmak zorunda kalırken hisseler de tavan yaptı. İsmi geçen kurumlardan Bank Asya'dan olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklama gelmemesi de akıllara satılacağı şüphesini doğurdu.

HİSSELER TAVAN YAPTI

Bank Asya yetkililerin 'Bizim bu konuda bir yorum yapmamız doğru olmaz. Açıklama HSBC tarafından yapılmalı' değerlendirmeleri de satınalma tezini daha da kuvvetlendirdi. Banka tarafından yapılan yazılı açıklamada ise 'Söz konusu habere ilişkin tarafımızca herhangi bir yorum yapılması uygun görülmemektedir' denildi. HSBC'nin yabancı bir banka tarafından Türkiye'de bir banka ortaklığı için yetkilendirildiğini açıklamasının ardından piyasada oluşan beklentilerle Bank Asya hisseleri yüzde 9.16 yükseliş yaşadı. Hisseler günü yüzde 2.86 artışla kapattı. Gün içinde tavan seviyesi ise 2.96 lira olarak gerçekleşti. Öte yandan Bank Asya ana hissedarı olduğu Işık Sigorta'nın, mevcut büyüme dinamizmine katkı sağlayabilecek stratejik ortaklık, işbirliği, alım-satım ve her türlü geliştirici imkanların değerlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapılmasına yönelik HSBC Yatırım Menkul Değerler ile danışmanlık sözleşmesi imzaladığını Kasım 2010'da açıklamıştı. HSBC Küresel ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı'nın Reuters'la yaptığı söyleşi ortaklığın Türk bankalarından biriyle gerçekleştirilmek üzere olacağını belirterek, 'Yabancıların bankacılığa ilgisi sürüyor. Biz de yatırım bankacılığı tarafında çok aktifiz. Türkiye'de en fazla banka satan yatırım bankasıyız. şžimdi bu yeni işlem üzerine çalışıyoruz' dedi. HSBC, Millenium Bank, Tekfen Bank ve Türkiye Finans'ın satışlarını da gerçekleştirmişti.

Satışa ilişkin böyle bir konu yok

HSBC'NİN, yabancı bir bankanın Türkiye'de ortaklık için kendilerine yetki verdiğini açıklamasının ardından beklenti oluşan şžekerbank, dün gündemlerinde böyle bir satışın olmadığını açıkladı. şžekerbank'tan yapılan açıklamada, 'Gündemimizde böyle bir konu yoktur. çıkan haberler bankamız kaynaklı olmayıp, tamamıyla analistin sorumluluğuna ilişkin bir yaklaşımdır. Hisselerimizdeki söz konusu yükseliş, bankamız faaliyetlerinin başarılarından kaynaklanmaktadır' denildi.
Sabah


Geri Dön