25 / 04 / 2024

Banka sigorta muamele vergisi nedir?

Banka sigorta muamele vergisi nedir?

Bankaların kullandırdığı kredilerde, banka sigorta muamele sigortası talep ediliyor. Peki, banka sigorta muamele vergisi nedir? Konut kredisinde banka sigorta muamele vergisi muaf mı? İşte yanıtı..



Banka sigorta muamele vergisi nedir?

Bankaların kullandırdığı kredilerde, banka sigorta muamele sigortası talep ediliyor. Banka ve sigorta işlemlerine uygulanan bir gider vergisi türü olup; 6802 sayılı Gider Vergisi Kanununun 28. maddesine göre, Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler (işlemler) dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutuluyor.


Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım-satıma tavassut (aracılık) etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabi oluyor.


Ancak mevcut uygulamaya göre, konut kredisinde banka sigorta muamele vergisi sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Konut kredisi kullanan kimselerde bu verginin kesintisi yapılmıyor.


Buna karşın, 2014-2018 kalkınma planında yer alan esaslara göre ikinci konut alımlarında kullanılan kredide kaldırılıyor. 


Böylece ikinci konutunu alırken konut kredisi kullananlardan KKDF ve BSMV için yüzde 20 oranında vergi ödemesi yapılacak.



İkinci konut kredisi nasıl olacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön