25 / 04 / 2024

Bankalar ipotekleri kaldırmıyor: Vatandaşlar tapusunu alamıyor!

Bankalar ipotekleri kaldırmıyor: Vatandaşlar tapusunu alamıyor!

Bazı müteahhitler projelerin AVM’sini, marinasını bitiremedi. Bankalar ipotekleri bu neden ile kaldırmayınca vatandaş bitmiş evinin tapusunu alamadı...



Kovid-19 salgını sonrası adı sanı çok bilinen, büyük reklam verenler olarak kendini gösteren bazı müteahhit firmalar ödeme güçlüğüne girince vatandaş parasını ödediği, bitirilmiş evinin tapusunu alamadı. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; şikayet siteleri bu yolda yüzlerce şikayetle dolarken gayrimenkul brokeri Songül Toprak Özsan, “Bankalar projedeki gayrimenkuller üzerindeki ipoteği kaldırmadığı için firmalar bitmiş konutu sahibine teslim edemiyor. Projedeki AVM ya da yol yapılmamış, demircinin parası ödenmemiş… Banka bunları sebep göstererek ipoteği kaldırmıyor” diye konuştu. 

Örneğin bir şikayet sitesinde bir vatandaş yaşadıklarını şu şekilde açıkladı:

“Projeden aldığım evin tüm ödemeleri bitmiş olmasına rağmen tapuda yoğunluk bahane gösterilerek tapum verilmiyor. Tapuda adıma bir başvuru yapılmamış. Zarar ettiriliyorum.”

Bankalar ipotekleri kaldırmıyor: Vatandaşlar tapusunu alamıyor!

ÇOK AÇILAN SIKINTIDA

Sektörde hâlâ birçok firmanın düzgün şekilde işlerini sürdürebildiğini fakat çok açılan, aşırı kredi yükü altına girenlerin de sıkıntıda olduğuna dikkat çeken Özsan, “Milyon dolarlık evler alanlar, bankalara kredi borcu olan müteahhitler projeyi tamamlayamadığı için mahkeme kapılarına düştü. Çok sayıda mağdur var. Banka da haklı, ‘Ben bu krediyi projede AVM olacak diye evleri 5 olarak değerleyerek verdim ancak yapılmadı, ben de ipoteği kaldırmam' diyor. Olan vatandaşa oluyor” diye konuştu. 

Bankalar ipotekleri kaldırmıyor: Vatandaşlar tapusunu alamıyor!

Değerli konut vergisi yabancıyı bıçak gibi kesti

Bu yıl değeri 5 milyon TL'yi geçen “mesken nitelikli taşınmazlar”dan ilk kez alınacak değerli konut vergisi için beyanname süresi 22 Şubat'ta (yarın) doluyor. Yeni verginin yabancı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye ilgisini bıçak gibi kestiğini belirten Songül Toprak Özsan, “Ürktüler açıkçası. Gayrimenkul yatırımını özendirecek uygulamalar beklenirken bu yeni vergi ciddi bir tedirginlik yarattı” şeklinde konuştu. Özsan, yerli yatırımcıların ise odağını 5 milyon TL'den düşük fiyatlı gayrimenkullere ya da Londra, Miami gibi pazarlara çevirdiğini belirtti.

Tapusunu henüz almamış olanlar dikkat!


Geri Dön