25 / 04 / 2024

Bankalarda konut kredisi mesaisi!

Bankalarda konut kredisi mesaisi!

Türkiye Finans Genel Müdür Vekili Murat Akşam, konut kredisi başvurularındaki hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulundu. Akşam, ''Konut kredilerinde talep patlaması var. Hafta içi arkadaşlarımız 22.00-23.00’e kadar mesai yapıyor'' dedi.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde ''Bankalarda konut kredisi mesaisi'' konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

Türkiye Finans Genel Müdür Vekili Murat Akşam, COVID- 19 sürecinde katılım bankaları dahil, bankacılık sektörünün avantajlı yönünü düşündü:

- Bu sektör zaten dijitalleşmeye ağırlık veriyordu. COVID-19’la uzaktan çalışma zorunluluğu doğduğunda çok hızlı adapte olundu.

Türkiye Finans’taki işlem ağırlığını inceledi:

- Dijital-mobil işlemlerde COVID-19 döneminde yüzde 40 artış oldu. Şubelerdeki işlemler yüzde 20 azaldı.

Genel müdürlükteki 1500 kişinin evden çalışma düzenine geçtiğini irdeledi:

- Ancak, şubelerimizi hiç kapatmadık. Şubelerdeki personel dönüşümlü olarak çalışmayı sürdürdü.

Murat Akşam’la COVID-19 sürecindeki adımlarını konuştuk. Banka işlemlerinde de ıslak imzayı kaldıran düzenlemenin çıktığını anımsattı:

-BDDK ve MASAK yönetmelikleriyle “ıslak imza” zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Bankalar da, katılım bankaları da dijitalleşmeye geçişi zaten istiyordu, COVID- 19’la bu süreç hızlanmış oldu.

Katılım bankacılığında yatırılan mevduatın ticaret yaparak değerlendirilmesi kuralını anımsatıp, sordum:

- Birçok sektörde işler neredeyse tümüyle durdu. Böyle bir dönemde katılım bankaları kendilerine emanet edilen mevduatı değerlendirebilecek iş alanı bulmakta zorlanmadı mı?

Şu yanıtı verdi:

- Biz de bu dönemi daha çok büyük şirketlerle iş yaparak yönettik. Belediyelerin alım-satım işlerine yöneldik. Kamu ile iş yaptık. Savunma sanayiinde de işlerimiz oldu.

Kaynak kullandırmayla ilgili şu prensibi benimsediklerini kaydetti:

- “Spekülasyona” kaynak kullandırmak yerine üretime, ihracata, ticaret erbabına kaynak sağlamak en doğru yol. 2-3 yıldır ağırlıklı olarak böyle çalışıyorduk.

Kaynak kullandırmada özen gösterdikleri bir başka noktaya işaret etti:

- Hiçbir sektör, kaynaklarımızı kullanmak açısından yüzde 10’u geçmez. Bir ara gayrimenkul yüzde 20’lere çıkmıştı. Yüzde 8-9’a indi.

Geçen yılı yüzde 20 büyümeyle kapattıklarını vurguladı:

- Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 30 büyüdük. Planlarımızı uygulamak için gaza bastık. Bazı bankalar durdu, biz de oralardan pay aldık.

Bu yıl şube açma konusundaki planlarını paylaştı:

- Aslında 2020’de 25 şube daha açıp, 335 şubeye ulaşacaktık. 2’sini açıp, beklemeye başladık. Kalan 23 şubeyi açmakta acele etmeyeceğiz. Dijital taraftaki gelişmeye bakacağız.

Bu noktada “hızlı finansman” uygulamasından söz etti:

- Anlaştığımız otomobil, beyaz eşya, mobilya bayilerine ekranımıza girme yetkisi verdik. Bayiler, müşterisine kredi kullandırma işlemlerini bizim üzerimizden gerçekleştirebiliyor. İşlem 2 dakikada bitiyor.

Anlaşma kapsamına giren işyeri sayısının 10 bini geçtiğini bildirip, sürdürdü:

- Bunlar arasında düzenli işlem yapanların sayısı 2 bini geçti. Bayiler kanalıyla bir anlamda Türkiye’nin her noktasına uzanmış olduk.

Türkiye Finans, 312 şube ve dijital tarafın tetiklemesiyle COVID-19 krizine rağmen yılın ilk yarısında yüzde 30 büyüme yakalamış görünüyor.

Bunda otomobilden beyaz eşya ve mobilyaya kadar 2 bini aşkın bayinin “işlem”lerinin etkisinin de olduğu anlaşılıyor.

Yılın ikinci yarısında da aynı tempo yakalanabilir mi?

Hiçbir banka para kazanacağı bir işi geri çevirmez

Türkiye Finans Genel Müdür Vekili Murat Akşam’a konut kredisi başvurularındaki hareketliliği anımsattım, anlattı:

- Konut kredilerinde talep patlaması var. Hafta içi arkadaşlarımız 22.00-23.00’e kadar mesai yapıyor. Cumartesi-pazar da çalışan arkadaşlarımız var.

Başvuruların kullanıma dönüşümü ile ilgili tereddütlere dikkatini çektim, şu değerlendirmeyi yaptı:

- Bankalar, katılım bankaları, en regüle kurumlar. Dolayısıyla başvuruda bulunanların kredi skoruna bakılır. Alım-satıma konu konutun ruhsatına, tapusuna dikkat edilir. Tapusu, iskanı olmayan konut için elbette kredi işlemi yapılamaz.

Ardından ekledi:

- Hiçbir banka, katılım bankası para kazanacağı bir işi geri çevirmez.

Günde 1.1 milyar TL konut kredisi kullanıldı!


Geri Dön