25 / 04 / 2024

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşer mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşer mi?

Konut faiz indiriminin bankalar değil de konut firmaları bünyesinden yapılması vatandaş tarafından büyük hayal kırıklığı ile karşılandı. İkinci el konut almak isteyen milyonlarca vatandaş hayal kırıklığına uğradı. Peki bankaların konut kredisi faiz oranlan düşer mi?



Anımsanacağı gibi 10 Mayısta Ziraat Bankasının öncülüğünde HalkBank ve VakıfBank’ın da katılımlarıyla yüzde 0.98’lik konut kredisi faiz indirimi kampanyası uygulanmıştı. Cazip kampanyanın 2 Temmuzda son bulması ile tüm bankaların konut kredisi faiz oranları hızla artmaya başladı. En düşük konut kredisi faiz oranı yine kamu bankalarının uyguladığı yüzde1.38’e yükselmiş, bankaların konut kredisi faiz ortalaması da yüzde 1.70 seviyelerine gelmişti.

Temmuz ayı sonrası yeni bir konut kredisi kampanyası beklenirken kur krizi kendini göstermeye başladı. Kurda yaşanan yükseliş kredi maliyetlerini de risklerini de arttırdı. Durum böyle olunca beklenen konut kredisi faiz indirimi büyük uğraşlar sonunda konut sektörünün uyguladığı kendi bünyelerinde verilen yüzde 0.98’lik kampanyaya dönüştü.

Bankaların konut kredisi faiz oranları da her geçen hafta katlanarak artmaya başladı. Bugün itibari ile bankaların güncel konut kredisi faiz oranları yüzde 2.27 seviyesine ulaştı. En düşük konut kredisi Ziraat Bankasının uyguladığı yüzde 1.67 olurken, en yüksek konut kredisi ICBC’nin uyguladı yüzde 3.30 faiz oranını ulaştı. Bir çok bankanın faiz oranı yüzde 3 ve üzerine taşındı.

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşer mi?

Uzmanların görüşlerine göre konut kredisi faiz oranlarının doğal süreç içerisinde düşmesi için kurda yaşanan yükseliş ve dalgalanmanın düzelerek eski seyrine gelmesi gerekmektedir. Yani Dolar, Euro ve Altın eski fiyatlarına geri dönmeden konut kredisi faiz oranlarının da tekrar eski rakamlarına dönmesi beklenmiyor.

Konut kredisi faiz oranları Eylül 2018'de güncellendi!
 

KrediPazarı


Geri Dön