28 / 03 / 2024

Başbakan Erdoğan Malatya'da toplu açılış törenine katıldı!

Başbakan Erdoğan Malatya'da toplu açılış törenine katıldı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Malatya'da toplu açılış törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, bugün Malatya'da çok sıradışı bir toplu açılış gerçekleştirdiklerini ve bu yatırımların bedelinin 776 milyon liraya mal olduğunu ifade etti...




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "(Büyükşehirler Kanunu) Kanun çıkarken bu kanunla şehirlerin yönetilemeyeceğini iddia eden muhalefet şimdi Malatya'ya gelecek ve Malatya Büyükşehiri kendilerinin yöneteceğini iddia edecekler. Hani siz daha dün 'yönetilemez' diyordunuz. 'Bu yasayla buralarda hizmet verilemez' diyordunuz şimdi hangi yüzle gelip de vatandaşa bunu söyleyeceksiniz" dedi.


Erdoğan, Malatya Valiliğinin onuruna verdiği öğle yemeğinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerine hitap etti.


Malatya'da bugün çok sıradışı bir toplu açılış töreni gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, bir tek toplu açılış töreniyle 735 milyon liralık 79 farklı hizmet ve yatırımı resmi olarak hizmete alacaklarını söyledi.


Erdoğan, yarın, Doğanşehir ve Darende'de açılışlarda bulunacağını hatırlatarak, bu  açılışlar da eklendiğinde bir seferde Malatya'da yapılan açılışın yatırım maliyetinin 776 milyon liraya, açılış kalemi sayısının 93'e ulaşacağını bildirdi. Malatya'nın bu eserleri fazlasıyla hak ettiğini belirten Erdoğan, hizmet ve eser üretmeye devam edeceklerini söyledi. Malatya'da 17 mayıs 2011'de gerçekleştirdikleri mitingde nufüsün 750 bini geçmesi durumunda Malatya'nın da büyükşehir olacağını söylediğini hatırlatan Erdoğan, 750 bin nüfusun aşıldığını ve çıkarılan kanunla Malatya'nın da büyükşehir statüsüne kavuşturulduğunu ifade etti.


Vatandaşların, kendisine bazı sıkıntıların ifade edildiğini ilettiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:


"Burada bir şeyi daha ispat etmek için bunu söylüyorum. Bundan önce burada Valilik var mıydı, vardı. İl Özel İdaresi var mıydı, vardı. Belde belediyeleri, ilçe belediyeleri var mıydı, vardı ama büyükşehir yoktu. Herkes ne yapıyordu? Buralarda yapılması gerekenleri hep birbirinin üzerine atıyordu. Basit bir köy yolunu dahi. Biz ki iktidarımız da KÖYDES projelerine destek çıkmıştır. Ondan önce KÖYDES projesi diye bir şey yoktu. KÖYDES projesiyle köy yollarına, yola, suya vesaire parasal destek yoktu. Bunu biz getirdik. Bütün bunlara rağmen bakınız oralarda yol ve su sorunları çözülmüyordu. İşte şimdi gelirken yine önümüze çıkanlar yolla çıktılar, suyla çıktılar. Büyükşehir belediyesinin niye önemli olduğunu anlatabiliyor muyum? İşte büyükşehir belediyesi olmuş olsaydı burası o zaman ne olacaktı, oralar köy değil mahalle olacaktı. İki ilçe belediyesi orada kendi üzerine düşeni yapacaktı. Büyükşehir belediyesi de oranın kanalizasyon, içme suyu ihtiyaçlarını gidermiş olacaktı."


Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşeni yapmaması durumunda o mahallelinin yüzüne bakamayacağını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:


"Oraya yaklaşmaya kalktığı zaman da benim vatandaşım kusura bakma kardeşim geldiğin gibi güle güle derdi. Niye çünkü yarın oy için oraya gelecek. Valinin böyle bir derdi var mı, kaykamın böyle bir derdi var mı? Onların böyle bir derdi olmadığı için de rahat. 'Yapsam ne yazar, yapmasan ne yazar' diyor. Aydan aya zaten maaşını alıyor ama siyasetçinin bu derdi var. Vali kardeşim kusura bakmasın, ben tabii bir siyasetçi olarak gerçeği söylüyorum. Siyasetçinin vatandaşın oyuna ihitiyacı var. Eğer bu hizmeti götürürse oyu isteme yüzü olur. Eğer bu hizmeti götürmezse vatandaş ona oy vermeye mahkum değil. Sandığa attığı oyu bir Allah bir de kendisi bilir. Bunu bazı yerlerdeki gibi söylemiyorum hani bazı yerlerde diyorlar ya 'buradan başka bir patiye oy çıkarsa bu köyü yakarız, yıkarız' diyorlar ya bazı yerlerde, bunu oralar için söylemiyorum. Çünkü oralarda henüz demorkasi yok. Ben demokrasinin egemen olduğu yerler için söylüyorum, halkın iradesinin egemen olduğu yerler için söylüyorum. Vatandaşlara da onu söyledik dedik ki inşallah biz buraya seçime kadar bir daha geleceğim, o gelişimde de eğer bu bağlantı yolları bitmemişse o zaman gereğini de biz aynen yaparız dedik."


-"Malatya'nın ödeneği çok daha artmış olacak"-


Erdoğan, 2014 Mart seçimlerinde Malatya'nın Büyükşehir Belediye Başkanını seçeceğini belirterek, şöyle konuştu:


"Tüm ilçeler, köyler mahalle olarak bu seçimde bütün büyükşehir inşallah hizmetlerinden istifade edecek. Büyükşehir statüsüne kavuşunca elbette Malatya'nın ödeneği çok daha artmış olacak. Hizmetler noktasında hiçbir şekilde geriye gidiş olmayacak. Tam tersine hizmetlerin kalitesi, hızı, yaygınlığı çok daha genişleyecek ve bütün örneğin şu anda muhalefet partileri biliyorsunuz büyükşehir kanunu çıkarken, bu yasayla şehirlere hizmet etmenin mümkün olmadığını iddia etmişlerdi. Bunu Anayasa Mahkemesine götürdüler.


Bu kardeşiniz damdan düşmüş bir kardeşinizdir, hangi konuda, büyükşehirler konusunda. İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Şu andaki statü içinde değil farklı bir statü içinde yaptım. Bizden sonra bizim arzulayıp da gerçekleştiremediğimiz ama daha sonra iktidarımızla gerçekleştirdiğimiz mülki sınırların büyüşehir sınırı olması hadisesi İstanbul ve Kocaeli'nde biliyorsunuz şu anda uygulanıyor. İstanbul'un en ücra köşesine kadar hizmet gidiyor. Artık orada köy yok, en ücra köşesinde bile o köyler mahalle oldu. Doğalgazına varıncaya kadar oraya ulaşıyor. Kocaeli'nde hakeza öyle. Şimdi Malatya'nın da mülki sınırları Büyükşehirin sınırı haline geliyor. İstanbul ve Kocaeli'ndeki tecrübeyi başta Malatya olmak üzere 30 büyük şehirimize yayacak ve inşallah başarıyla ulaşacağız.


Kanun çıkarken bu kanunla şehirlerin yönetilemeyeceğini iddia eden muhalefet şimdi Malatya'ya gelecek ve Malatya Büyükşehiri kendilerinin yöneteceğini idida edecekler. Hani siz daha dün 'yönetilemez' diyordunuz. 'Bu yasayla buralarda hizmet verilemez' diyordunuz şimdi hangi yüzle gelip de vatandaşa bunu söyleyeceksiniz. Malatya da herhalde bu çelişkiye en güzel cevabı yüreten verecektir."


-"Bu kardeşinizin düşlerinde, hayalinde modern, kalkınmış bir Türkiye var"-


"Bu kardeşinizin düşlerinde, hayalinde özellikle modern, kalkınmış bir Türkiye var" diyen Erdoğan, havalimanından gelirken gönlünün çok çok huzurlu ve mutlu olduğunu söyledi. Erdoğan, "11 yıl önce o zaman havaalanıydı, gelirken böyle yollarımız yoktu. Girdiğimiz vadiler adeta bir ölüm vadisi gibiydi. Artık şimdi modern bir şehircilik anlayışının gereği yerine getirildi ve şehrimize hamdolsun böyle girebiliyoruz" dedi.


Malatya'nın çok daha ileri noktaya geleceğini ifade eden Erdoğan, "Hele hele büyükşehir olarak hizmet vermeye başladığı andan itibaren zaten farkı siz de hissedeceksiniz" diye konuştu.


AA


Geri Dön