28 / 03 / 2024

BASF’nin 2013 yılının üçüncü çeyreğinde satışlar yüzde yüzde 1,5 arttı!

BASF’nin 2013 yılının üçüncü çeyreğinde satışlar yüzde yüzde 1,5 arttı!

Özel kalemler öncesi FVÖK’ü ise 1,7 milyar Avro (%15 artış) olarak gerçekleşti. BASF, zorlayıcı ortama rağmen 2013 yılına ilişkin genel öngörüsünü koruyor; satışlarda ve kazançlarda artış bekliyor...



Dünyanın lider kimya şirketi BASF, olumsuz kur etkilerine rağmen 2013 yılının üçüncü çeyreğindeki satışlarını %1,5 artırarak yaklaşık 17,7 milyar Avro’ya çıkarttı. Başta Petrol ve Gaz segmentinde olmak üzere artan hacimler büyümeye destek verdi. Özel kalemler öncesi faaliyetlerden elde edilen gelir (FVÖK) 221 milyon Avro artış göstererek yaklaşık 1,7 milyar Avro olarak gerçekleşti.


BASF SE İcra Kurulu Başkanı Dr. Kurt Bock, değerlendirmesinde, “2013’ün üçüncü çeyreğinde sağlam bir performans sergiledik. Kazançlardaki artış, büyük oranda İşlevsel Malzemeler ve Çözümler ve Performans Ürünleri segmentlerinin önemli katkıları sayesinde elde edildi” dedi.


Önceki yılın üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında FVÖK, 279 milyon Avro artış göstererek yaklaşık 1,7 milyar Avro seviyesine yükseldi.


Vergi öncesi gelirler önceki yılın üçüncü çeyreğine göre 287 milyon Avro artış göstererek 1,5 milyar Avro seviyesine yükselirken net gelirler 171 milyon Avroluk artışla 1,1 milyar Avro civarında kaydedildi.


Ayrıca, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde 1,01 Avro olan hisse başına kazanç 2013 yılının üçüncü çeyreğinde 1,20 Avro’ya çıktı.


2013 yılına genel bakış


 BASF’nin 2013 yılına ait global ekonomik ortama ilişkin beklentileri korundu:


·         Gayrisafi yurtiçi hâsılada büyüme: %2,0


·         Endüstriyel üretiminde büyüme: %2,7


·         Kimyasal üretiminde büyüme: %3,1


·         Ortalama Avro/Amerikan Doları paritesi: 1 Avro = 1.30 Amerikan Doları


·         2013 yılı için ortalama petrol fiyatı varil başına 105 Amerikan Doları


Dördüncü çeyrek için öngörüler


Üçüncü çeyrek verilerini değerlendiren Dr. Bock şöyle konuştu: “2013 yılının dördüncü çeyreği için global ekonomide bir iyileşme beklemiyoruz. Ekonomik belirsizliklerin hakim olduğu ortam zorlayıcı olmayı sürdürecek. Kur etkileri, dördüncü çeyrekte satışları ve kazançları olumsuz etkilemeye devam edecek. Yine de satışlarda ve özel kalemler öncesi FVÖK’te 2012 yılı seviyelerini aşmayı hedefliyoruz.”


BASF’den üretim ve Ar-Ge’ye yatırıma devam


Kendi üretimi olan Verbund’da yenilik odaklı satın almalara ve yatırımlara ek olarak BASF, portföyünü yapılandırmaya devam ediyor. Bu yapılandırmalardan biri de bazı standart ürünlerin büyüme ve karlılığının henüz gereksinimleri karşılamadığı Performans Ürünleri segmentinde gerçekleşiyor. Önceden de belirtildiği gibi, rekabet gücünü arttırmak ve müşteri odağını yükseltmek amacıyla pigmentler alanında bazı tedbirler uygulanıyor. Bu alanda pazar lideri olan BASF, üretim ağına ve ayrıca araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmaya devam edecek.


Yüksek faaliyet nakit akışı


Faaliyetlerden sağlanan nakit, 2012 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, 957 milyon Avro artış göstererek 2013 yılının ilk üç çeyreğinde toplam yaklaşık 6,0 milyar Avro oldu. Serbest nakit akışı ise geçen yılın ilk dokuz ayında 2,3 milyar Avro iken bu rakam, üçüncü çeyrekle beraber bu yılın ilk dokuz ayında 2,9 milyar Avro olarak gerçekleşti.


Segmentlerde üçüncü çeyrekte yaşanan gelişmeler


Kimyasal Ürünler segmentinde satışlar 4,2 milyar Avro olarak gerçekleşirken, 2012 yılının üçüncü çeyrek seviyesinin %8 altına düştü. Düşen fiyatlar, özellikle Monomerler bölümündeki satışları etkiledi. Olumsuz kur etkilerine ek olarak, tüm bölümlerde yaşanan düşük hacimler, satışlardaki azalmayı etkiledi. Segmentteki özel kalemler öncesi FVÖK, geçen yılın aynı çeyreğinde 569 milyon Avro iken bu yılın üçüncü çeyreğinde, büyük ölçüde Asya’da izosiyanatlarda ve amonyaktaki düşük marjlar nedeniyle, 527 milyon Avro’ya geriledi.


Performans Ürünleri segmentinde satış hacimleri arttı. 3,9 milyar Avro olarak gerçekleşen satış rakamı, büyük oranda kur etkisi nedeniyle geçen yılın aynı çeyreğinde elde edilen seviyenin hemen altında kaldı. Özel kalemler öncesi FVÖK ise 2012 yılının üçüncü çeyreğinde elde edilen seviyeyi %9 aşarak 376 milyon Avro olarak gerçekleşti. Bu artış, büyük ölçüde BASF’nin sabit maliyet yönetimi sayesinde sağlandı.


Fonksiyonel Malzemeler ve Çözümler segmentinde satışlar, önceki yılın üçüncü çeyreği ile karşılaştırıldığında %3 oranında artarak 4,4 milyar Avro olarak gerçekleşti. Katalizörler ve Performans Malzemeleri bölümleri yüksek hacimleri sayesinde satışları arttırırken, Yapı Kimyasalları ve Boya bölümlerinde satışlar azalma gösterdi. Bu durum olumsuz kur etkilerine bağlanıyor. Boya hariç tüm bölümlerde kazançlar önemli oranda artış gösterdi. Segmentte özel kalemler öncesi FVÖK, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde 231 milyon Avro iken 2013 yılının üçüncü çeyreğinde 300 milyon Avro olarak gerçekleşti.


Tarım Çözümleri segmentinde satışlar, olumsuz kur etkilerine rağmen büyüme gösterdi. Satışlar, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde olduğu gibi, yine 1 milyar Avro’nun üzerinde gerçekleşti. Tüm göstergelerde daha yüksek hacim ve satış gözlendi. Kasım 2012’de tamamlanan Becker Underwood satın alması da satış rakamlarının büyümesine katkıda bulundu.


Araştırma ve geliştirme, üretim ve dağıtımda artan yatırımlar neticesinde özel kalemler öncesi FVÖK, 172 milyon Avro olarak gerçekleşerek önceki yılın üçüncü çeyreğindeki seviyeyi yakaladı.


Petrol ve Gaz segmentinde satışlar, özellikle Doğal Gaz Ticareti iş sektöründe artan hacimler sayesinde %25 artış göstererek 3,1 milyar Avro’ya yükseldi. 31 Temmuz 2013 tarihinde Norveç’te Statoil’den satın alınan faaliyetlerin önemli katkısıyla Sondaj ve Üretim bölümündeki satışlar arttı. Özel kalemler öncesi FVÖK, Libya’da hacimle ilgili azalan kazançlar, yüksek saha terk etme maliyetleri ve Doğal Gaz Ticareti sektörünün de düşük katkısı nedeniyle %15 azalarak 422 milyon Avro olarak gerçekleşti.


Diğer segmentlerdeki satışlar, 2012 yılının üçüncü çeyreğindeki rakamların yaklaşık %13 altında gerçekleşerek 947 milyon Avro oldu. Bunun aksine özel kalemler öncesi FVÖK, uzun vadeli teşvik programından gelenler dâhil olmak üzere, düşük ücretler neticesinde eksi 105 milyon Avro’ya yükseldi.


Bölgelerde üçüncü çeyrekte yaşanan gelişmeler


Merkezi Avrupa’da bulunan şirketlerin satışları, özellikle Petrol ve Gaz segmentinde artan hacimlerin neticesinde, %5 oranında artış gösterdi. Ancak Kimyasal Ürünler segmentinde düşük hacimler ve fiyatlar nedeniyle satışlar azaldı. Özel kalemler öncesi FVÖK 61 milyon Avro artarak 928 milyon Avro’ya yükseldi. Performans Ürünleri ve İşlevsel Ürünler ve Çözümler segmentlerinin büyük katkısı ve diğer segmentlerde iyileşen kazançlar bunda önemli bir role sahip oldu.


Kuzey Amerika’da, satışlar Amerikan Doları bazında %6 artış gösterirken, Avro bazında sabit kaldı. Olumsuz kur etkileri, tüm bölümlerin satış artışını zorladı. Bu durum, özellikle Katalizörler bölümünde ve Tarım Çözümleri segmentinde elde edilen yüksek satış hacimleri ile dengelendi. Kimyasal Ürünler segmentinin yüksek katkısı sayesinde özel kalemler öncesi FVÖK 128 milyon Avro artarak 355 milyon olarak gerçekleşti.


Asya Pasifik bölgesindeki satışlar yerel para birimi bazında %4 artış gösterdi, ancak Avro bazında %4 geriledi. Yüksek satış hacimleri, olumsuz kur etkilerini sadece kısmi olarak dengeleyebildi. Düşük fiyatlar da bölgedeki satışların azalmasına neden oldu. Özellikle Kimyasal Ürünler segmentinde azalan marjlar neticesinde özel kalemler öncesi FVÖK 14 milyon Avro azalarak 206 milyon Avro’ya geriledi.


Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde satışlar yerel kur bazında %8 artış gösterdi. Ancak büyük oranda olumsuz kur etkileri nedeniyle Avro bazında %6 düşen satışlar yüksek hacimler ve fiyatlar sayesinde kısmi olarak dengeledi. Arjantin’de Petrol ve Gaz segmentinde artan kazançlar ve bitki koruma ürünleri işinin başarısı sayesinde, bölgede özel kalemler öncesi FVÖK 46 milyon Avro artarak 203 milyon Avro’ya yükseldi 



Geri Dön