29 / 03 / 2024

Batman Hasankeyf için neden UNESCO'ya başvurulmadı?

Batman Hasankeyf için neden UNESCO'ya başvurulmadı?

Ilısu Barajı suları altında kalma tehlikesi bulunan Hasankeyf'in Dünya Kültür Mirası Listesi'ne adaylık başvurusunun da baraja takıldığı ortaya çıktı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen 'Zeynep Ahunbay başvurdu' demişti.



Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Ilısu Baraj Gölü suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf için Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvurmadığını açıklaması tartışma yarattı. Oysa yaklaşık 10 bin yıllık geçmişe sahip Batman’ın antik ilçesi Hasankeyf'in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için STK'lar çağrı yapmıştı. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise, DHA'ya yaptığı açıklamada  ’Dünya Kültür Mirası Listesi’ için belirlenen 10 kriterinden 9’unu taşıyan Hasankeyf için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komite Yönetim Kurulu 2’nci Başkanı İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın yıllar önce başvuruda bulunduğunu söyledi.Ancak acı gerçeğin UNESCO Direktörü Mechtild Rössler'in açıkladığı gibi olduğunu Prof. Dr. Zeynep Ahunbay'da doğruladı.


BAKANLIK BAŞVURU YAPMASI LAZIM AMA...

Radikal'e konuşan Prof.Dr. Zeynep Ahunbay şunları söyledi: "Yıllar önce biz Hasankeyf'in Dünya Kültür mirası listesi kriterlerini taşıdığını Kültür ve Turizm Bakanılığı'na bildirdik. Yazıları yazdık. Doğa Derneği de doğa çeşitliliği ile ilgili toplantılar yapıp raporları bakanlığa sundu. Dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO'ya sunması gerekiyordu. Bakanlık baraj yapıldığı ve kentin sular altında kalacağı için başvuruyu yapmamış."

 

HASANKEYF'İN DURUMU ÜZÜCÜ

Ahunbay bu durumun üzücü olduğunu dile getirerek "Bir kültür mirası sular altında kalacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtığımız dava halen devam ediyor" dedi.


Hasankeyf için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvuruldu mu?


Radikal


Geri Dön