29 / 03 / 2024

Baza kat ne demektir?

Baza kat ne demektir?

Günümüz konut projelerinde kullanılan baza kat ne demektir? Baza kat kaçıncı kattır? Baza kat hangi kattır? Baza kat hangi projelerde bulunur? İşte binada baza kat özellikleri bu haberde...



Baza kat ne demektir?

Konut ve işyeri gibi yapı inşaatlarında yapılan katların farklı anlam ve özellikleri olabiliyor. Günümüzde inşa edilen projelerde "baza kat" kavramı karşımıza çıkıyor. Peki apartmanda baza kat nedir? Baza kat hangi kattır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Baza kat, yatay olarak tasarlanan yapıdaki katları ifade ediyor. Bazı yatay projelerde örneği olan bu baza katının ilki zemin kat olursa, diğer daire en üst katın bir altı olmuş oluyor.


Yapı inşaatlarında karşılaştığımız diğer katlat ise bodrum kat, çatı katı, asma kat, zemin kat, ara kat ve normal kat olarak sıralanıyor.


Bodrum kat..

Bir yapının yol düzeyinden aşağıda kalan bölümü olarak da ifade edilen bodrum katı, yapılarda yer katının altında, toprak düzeyinin aşağısında bulunan bölüm olarak karşımıza çıkıyor. 


Çatı katı..

Yapılarda çatının bulunduğu yerin orta bölümünü kaplayan ve anaduvarlar üzerinde penceresi bulunmayan kat.


Asma kat..

İç yüksekliği en az 5.50 m. olan ve ait olduğu bağımsız bölümü tamamlayan ve bu bölümden bağlantı sağlanan kattır. Asma katlar, iç yüksekliği 2.40 m. den az olmamak, yola bakan cephe veya cephelere 3.00 m. den fazla yaklaşmamak üzere yapılabilirler.


Ara kat..

Yüksek tavanların gerekli olmadığı durumlarda yapılan ve  kullanım alanını neredeyse iki katına çıkaran kattır. 


Normal kat..

emin ve bodrum katların dışında kalan kat veya katlardır.


Zemin kat.. 

İmar planı ve yönetmelikte öngörülen kat adedine göre alttaki kattır.



Yapı düzenine ait tanımlar!


Geri Dön