24 / 04 / 2024

BDDK İstanbul Esentepe'ye mi taşınacak?

BDDK İstanbul Esentepe'ye mi taşınacak?

Ankara’dan Anadolu Yakası’nda yapımı süren kendi binasına geçmesi gereken BDDK, kafaları karıştırdı. Edinilen bilgilere göre BDDK, İstanbul Esentepe’de 17 katlı binaya kiracı olacak.



Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu (BDDK) önü­müz­de­ki mart ayın­da İs­tan­bu­l’­a ta­şın­ma ka­ra­rı al­dı. Ka­rar BDDK’­da ça­lı­şan 867’si me­mur 670’i söz­leş­me­li ol­mak üze­re bin 537 per­so­ne­lin ta­ma­mı­na bildi­ril­di.  


Ana­do­lu Ya­ka­sı’­na git­me­si ge­re­ken BDDK’­nın ön­ce Av­ru­pa Ya­ka­sı’­na ki­ra­ya gi­dip, da­ha son­ra ora­dan tek­rar Ana­do­lu Ya­ka­sı’­na ken­di bi­na­sı­na ta­şı­na­cak ol­ma­sı ka­fa­la­rı ka­rış­tır­dı.  BDDK’­nın çif­te ta­şın­ma operas­yo­nu ile bi­na ta­di­lat ve tef­ri­şi­nin tüm har­ca­ma­la­rı, va­tan­da­şın ver­gi­le­rin­den olu­şan büt­çe ödeneklerin­den kar­şı­la­na­cak. 



AKP Hü­kü­me­ti­’nin İs­tan­bul Fi­nans Mer­ke­zi (İFM) pro­je­si “ar­sa ran­tı­” söy­len­ti­le­ri­nin öte­si­ne ge­çe­mez­ken, pro­je kap­sa­mın­da yer alan BDDK, ken­di bi­na­sı­nın bit­me­si­ni bek­le­me­den İs­tan­bu­l’­a ki­ra­ya git­me­ye ka­rar ver­di. Pro­je kap­sa­mın­da BDDK, SPK, Zi­ra­at Ban­ka­sı, Halk­bank ve Va­kıf­bank gi­bi ku­rum­la­rın İs­tan­bu­l’­da­ki İFM yer­leş­ke­si­ne ta­şın­ma­sı plan­la­nı­yor­du. Hat­ta Mer­kez Ban­ka­sı­’nın da bu kap­sam­da İs­tan­bu­l’­a gön­de­ril­me­si is­te­ni­yor­du. An­cak bi­na­lar bir tür­lü ya­pı­la­ma­dı­ğı için pro­je ade­ta ha­va­da kal­dı. Pro­jey­le, fi­nans mer­ke­zi ku­rul­ma­sın­dan çok ar­sa ran­tı oluş­tur­ma he­de­fi­nin gü­dül­dü­ğü id­di­ala­rı gün­de­me gel­di.


İŞ’­TEN KA­ÇIŞ MI?


Ku­ru­m’­un ken­di bi­na­sı­nı bek­le­mek ye­ri­ne apar to­par İs­tan­bu­l’­da ki­ra­ya git­me­si ka­fa­lar­da cid­di so­ru işa­ret­le­ri bı­rak­tı. BDDK’­nın, İş Ban­ka­sı­’na ki­ra öde­me­sin­den ra­hat­sız olan AKP yö­ne­ti­minin BDDK’­yı ta­şın­ma­ya zor­la­mış ola­bi­le­ce­ği id­di­a edi­li­yor.


Da­ha ön­ce de BDDK’­nın An­ka­ra­’da ye­ni in­şa edi­le­cek ken­di bi­na­sı­na ta­şın­ma­sı için hü­kü­met yer ve kay­nak tah­sis et­miş, an­cak İs­tan­bul pro­je­si or­ta­ya atı­lın­ca bu ya­tı­rım­dan vaz­ge­çil­miş­ti. Ku­rum yet­ki­li­le­ri, İs­tan­bu­l’­da ni­çin ki­ra­ya gi­dil­di­ği­ne iliş­kin so­ru­mu­za, “İs­tan­bul Fi­nans Mer­ke­zi­’n­de ku­ru­la­cak ken­di bi­na­mı­zın in­şa­atı­na da­ha baş­lan­ma­dı bi­le. Ne za­man bi­te­ce­ği ko­nu­sun­da da net bir ta­rih he­nüz yo­k” de­di­ler.


YABANCILARIN ELİNE GEÇER Mİ?


BDDK’nın İstanbul’da taşınacağı binanın daha önce yabancı bir banka tarafından kullanılması ve binada o bankaya ait yabancı menşeli bankacılık yazılım ve donanımın kullanılması Ankara’da ciddi endişelere neden oldu. 


BDDK’nın binadaki mevcut yazılımı kullanması halinde Türkiye’deki tüm bankacılık bilgilerinin yabancıların eline geçme riskinin ortaya çıkabileceği iddiası gündeme geldi.

Ancak BDDK yetkilileri, “Binadaki tüm yazılım ve donanımı, tüm kabloları söküp hurdaya gönderdik. Yeni sistem için açtığımız ihaleye o firma da katıldı. Ancak ihaleyi almadı. Bilgi güvenliği konusundaki tüm iddialar yersiz. BDDK, bilgi güvenliği konusunda son derece hassas davranan bir kurumdur” dedi.


19 KATLI BDDK


Edinilen bilgilere göre BDDK, İstanbul Esentepe’de daha önce bir özel bankanın genel müdürlük merkezi olarak kullandığı 17 katlı binaya kiracı olacak. BDDK’nın, Şerbetçioğlu ve ortaklarına ait olduğu belirtilen binanın 2 katı bodrum olmak üzere toplam 19 katının tamamı için kiralama sözleşmesi yaptığı bildirildi. BDDK İstanbul’a kiraya giderken, Ankara’da ilk kurulduğu 2001 yılından bu yana kiracı olarak faaliyet gösterdiği İş Bankası’na ait gökdeleni tamamen boşaltacak. Taşınma sonrası BDDK’nın Ankara’da sadece başkanın kullanacağı bir temsilcilik binası kiralayacağı öğrenildi.


Sözcü/ Erdoğan SÜZER


Geri Dön