29 / 03 / 2024

Belediyelere yükseköğretim öğrenci yurdu yapma yetkisi veriliyor!

Belediyelere yükseköğretim öğrenci yurdu yapma yetkisi veriliyor!

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ve arkadaşları tarafından hazırlanan kanun teklifine göre belediyeler, yükseköğretim öğrenci yurtları yapabilecek veya yaptırabilecek. Belediyeler, yükseköğretim öğrenci yurtları yapabilecek veya yaptırabilecek.



AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel ve arkadaşları tarafından hazırlanan Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 


Teklif, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve arkadaşları tarafından hazırlanan ve dün TBMM'ye sunulan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun teklifini de kapsıyor. 


Teklife göre, Türksat A.Ş, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun KHK Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu hükümlerine de tabi olmayacak.


Havalimanı işletmeciliği kapsamında yapılacak kiralama veya işletme hakkının verilmesi, imtiyaz addolunmayacak. Bu çerçevede imzalanan sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi olacak.


Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'nca, ihtiyaç duyulması halinde, çözümü özel uzmanlık veya teknik bilgiyi gerektiren kaza araştırma ve incelemelerinde bilirkişi görevlendirebilecek. Bilirkişi görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlara verilecek ücretin miktarı, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca belirlenecek.


Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün 2014-2018 Yılları Yatırım Programları'nda yer alan projelerinin finansmanı için herhangi bir dış finansman kaynağından Türkiye Cumhuriyeti'nin borçlu sıfatıyla sağlayacağı  kredileri, anılan Genel Müdürlüğe bütçe gelir ve gider kalemleri ile ilişkilendirilmeksizin karşılıksız tahsis  etmeye Bakan'ın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Böylece TCDD'nin planladığı yeni yüksek hızlı tren projeleri gibi yatırımlara dış finansman sağlanmış olacak.


Belediyeler, yükseköğretim öğrenci yurtları yapabilecek veya yaptırabilecek.


Belediyelerin sağlık, eğitim sosyal hizmetler ve turizmi geliştirecek projelerine, İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile ücretsiz veya düşük bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edilebilecek.


Teklifle, Sakarya'nın Kocaali ilçesinde bulunan ve Melen Barajı rezervuar alanı ile mutlak koruma alanında kalan yerleşim yerlerinde yaşayan ailelerin yeni yerleşim yerine naklinde  TOKİ  yetkilendiriliyor. Düzenlemeyle ailelerin mağdur olmamaları, ilçenin sosyal ve idari bütünlüğünün bozulmaması için yeniden yerleşim koşullarının belirlenmesi amaçlanıyor.


Teşvikten yararlanan SGK mevzuatına tabi Ar-Ge personeli için verilen desteklerin süresi 2023 yılına kadar uzatılacak.


AA


Geri Dön