19 / 03 / 2024

Belgesiz inşaat işçisi çalıştırılmayacak!

Belgesiz inşaat işçisi çalıştırılmayacak!

Aralarında inşaat demircisi, kalıpçısı, duvarcısı ile kaynakçısının da olduğu "Tehlikeli" ve "Çok tehlikeli" sınıfta bulunan 117 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi almayanlar artık kamunun hizmet alım ve yapım işlerinde çalıştırılmayacak.



Aralarında inşaat demircisi, kalıpçısı, duvarcısı ile kaynakçısının bulunduğu "Tehlikeli" ve "Çok tehlikeli" sınıfta bulunan 117 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiler artık kamunun hizmet alım ve yapım işlerinde çalıştırılmayacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; "Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği" ile "Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği"nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik geçen ay Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Adem Ceylan, düzenlemelerin ihalelere katılan yüklenici firmalara bazı yükümlülükler getirdiğini söyledi. Ceylan, şu açıklamalarda bulundu:

"Artık kamu ihalelerinde yüklenici firmalar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yayımlanan tebliğler ile zorunlu hale getirilen 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıftaki 117 meslekte belgesi olmayan personel çalıştıramayacak. Böylece aralarında demirci, kalıpçı, duvarcı ve kaynakçının da olduğu 117 meslekte, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar kamunun ihale ettiği işlerde istihdam edilemeyecek." 

"İŞ KAZASI RİSKİNİN YOĞUN OLDUĞU MESLEKLER"

Düzenlemeyle mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun Kamu İhale Kanununa (KİK) eklendiğinin altını çizen Ceylan, bunun kamunun belgeli ve nitelikli iş gücüne verdiği önemi anlattı.

"Tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki mesleklerde iş sağlığı ve güvenliğinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekleyen Ceylan, şu ifadeleri kullandı:

"İş kazalarını en aza indirilmek, üretimde verimlilik ve etkinliği sağlanmak ve çalışma hayatına nitelikli ve belgeli işgücü kazandırmak için hayata geçirilen mesleki yeterlilik belgesi, 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıftaki 117 meslekte zorunlu. Bunlar, iş kazası riskinin yoğun olduğu meslekler. Kamu, bünyesindeki hizmet alım ve yapım işlerinde belgesiz çalışanlara izin vermeyerek, hem nitelikli iş gücünü teşvik edecek, hem iş kazası riskini azaltacak, hem de toplumda mesleki yeterlilik bilincini güçlendirecektir." 

Belgesi olmayan işçiye inşaat yasağı!


Geri Dön