19 / 04 / 2024

Belgrad-Saraybosna Otoyolu için imzalar atıldı!

Belgrad-Saraybosna Otoyolu için imzalar atıldı!

Belgrad-Saraybosna Otoyolunun Projelendirilmesi ve İnşasına İlişkin Ticari Anlaşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Türkiye olarak Sırbistan'ı bölgenin istikrarı açısından önemli görüyoruz'' dedi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, imzaları atılan Belgrad-Saraybosna Otoyolunun Projelendirilmesi ve İnşasına İlişkin Ticari Anlaşma ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Bakan Turhan, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında, Başbakan Yardımcısı ve İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Zorana Mihajlovic ile bir araya geldi. Hükümet binasında yapılan görüşmeye Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Lajic de katıldı.

İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, bu anlaşmanın iki ülke arasında çok önemli bir başlangıç olduğunu belirten Turhan, Türkiye olarak Sırbistan'ı bölgenin istikrarı açısından önemli bir ülke olarak gördüklerini söyledi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl ekim ayında Sırbistan'a yaptığı ziyarette imzalanan ortak bildiriyle ikili ilişkilerde yeni bir döneme girildiğine ve Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyinin kurulduğunu söyleyen Turhan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in mayıs ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında konseyin ilk toplantısının gerçekleştirildiğini belirtti.

İmzalanan bu metinlerle ulaştırma ve haberleşme alanlarındaki ikili ilişkileri daha ileri boyutlara taşıdıklarını söyleyen Turhan,  "Taşyapı firması da ülkemizin başarılı firmalarından biridir. Sırbistan'da böylesi büyük bir projeyi üstlenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz." diye konuştu. 

Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mihajlovic de iki ülkenin de mevcut iyi ilişkilerin ve iş birliğinin gelişmesini, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını desteklediğini ifade ederek iki ülke liderleri arasındaki dostluğun, bu projelerin hayata geçmesinde son derece önemli olduğunun altını çizdi. İmzalanan 250 milyon avroluk ticari anlaşmanın, Belgrad-Saraybosna Otoyolu'nun Sremska Raça-Kuzmin bölümünün inşasını ve Pozega-Kotroman bölümünün projelendirilmesini kapsadığını anlatan Mihajlovic, bu anlaşmanın Bosna Hersek ile Sırbistan'ı bağlayacak büyük bir projenin başlangıcı olduğunu açıkladı.

Yolların sadece yol olmadığını, aynı zamanda siyasi ilişkiler, ekonomik ilişkiler olduğunu belirten Mihajlovic, "Yollar, aynı zamanda istikrar demek. Batı Balkanlar söz konusu olduğunda birbirine bağlılıktan daha önemli bir şey yoktur. Sırbistan'ın birçok komşusu var ve hepsiyle bağlanmak istiyoruz. Bosna Hersek ile Sırbistan'ın bu otoyol ile bağlanması, bölgenin istikrarı için çok önemli. İnsanlar birbirine bağlandığında, ekonomi de gelişmeye başlıyor" şeklinde konuştu. 


Geri Dön