20 / 04 / 2024

Berat Albayrak'tan milyarlık proje müjdesi!

Berat Albayrak'tan milyarlık proje müjdesi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömür ve güneş enerjisinde bu yıl sonuna kadar iki ihale gerçekleştirileceğini söyledi.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektöründe hem dağıtım hem de üretim tarafında yatırımların hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Sektörün her yıl yüzde 4-5 büyüdüğüne dikkat çeken Albayrak, “Önümüzdeki 10 yılda, 50 bin megavat yatırım ihtiyacının oluşacağı bir sürece doğru gidiyoruz. Yerli kömür ve güneş enerjisinde bu yıl sonuna kadar iki ihaleyi gerçekleştireceğiz. Yatırımcının önünü açma noktasında önemli bir ihale altyapısı hazırladık. Son noktada tüketiciye daha uygun maliyetli enerji ve iyi hizmet götürülecek. Ankara'nın Çayırhan bölgesine de yerli kömürde milyar doların üzerinde yatırım yapılacak. Bakanlık olarak 10 aydır, AK Parti iktidarının 14 yılda koyduğu sektörü büyütme ve iyileştirme yönündeki hedefleri daha iyi bir noktaya taşımak için önemli projeleri hayata geçirmeye başladık” bilgisini verdi.


Türkiye'nin yüzde 4,5'lik büyümeyle enerjide Çin'den sonra en çok büyüyen ülke olduğuna da vurgu yapan Albayrak şöyle konuştu; “Önümüzdeki 5 yılda bu yatırımların hayata geçirilmesiyle ilgili planlamaları ve takvimleri ortaya koyduk. Biz sadece talimat vermekle kalmayıp bunların hayata geçmesiyle ilgili süreçleri takip edeceğiz. Bugün, dünden daha fazla mesai yapmaya başladı enerji bürokrasisindeki arkadaşlarım. Sektör özelleşti, biz devlet olarak yokuz diyemeyiz. Biz düzenleyici ve takip edici rolümüzü, özel sektörün önünü açarak doğal olmayan sıkıntıların çözüme kavuşmasını sağlamak için sürdüreceğiz.”

7 bin kişiye istihdam müjdesi verdi

Adana'daki Enerjisa'ya ait Toroslar ve Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ) Çağrı Merkezi'nin açılışında konuşan Bakan Albayrak, istihdama yönelik müjdeli haberler de verdi. Albayrak, çağrı merkezlerinde kısa vadede 7 bin civarında kişinin istihdam edileceğini ifade etti. Dolaylı olarak da 25-30 bin kişilik bir “iş-aş döngüsü” olacağını belirten Albayrak, yıl sonuna kadar 9 çağrı merkezinin daha açılacağını söyledi.

Vatandaşın çağrısını yanıtladı

Bakan Albayrak, elektrik kesintisi gerekçesiyle çağrı merkezini arayan ve annesinin rahatsız olduğunu belirten Reyhan Öztoprak isimli vatandaşın çağrısını yanıtladı. Albayrak, Enerjisa'nın hizmetlerinden memnun olup olmadığını sorduğu Öztoprak'a sorunun kısa sürede çözüleceği sözünü verdi.

Sektör 85 bin kişiye istihdam sağlıyor

Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, pazarın 2017 yılında da büyümeye devam edeceğini söyledi. Tarakçı, “85 bin kişinin çalıştığı sektörde önümüzdeki yıl toplam istihdam rakamının 92 bine ulaşmasını öngördüklerini söyledi. Tarakçı, enerji, kamu ve altyapı yatırımları nedeniyle çağrı merkezlerinin büyümesini bu sektörler üzerinden gerçekleştireceğini aktardı. Öte yandan sektör büyüklüğü asgari ücrette gerçekleşen yüzde 30'luk artışın ardından yüzde 23,5'luk bir büyümeyle 4,45 milyar TL'ye ulaştı. Reel büyüme ise yüzde 3-4 oranında gerçekleşti.

Terör çağrıyı vuruyor

Çağrı sektöründe teşvikli il sayısının 45'ten 15'e gerilemesi ve terör nedeniyle doğu-güneydoğu illerindeki yatırımları olumsuz etkilediğine de dikkat çekildi. Sektör balkanlarda da birçok uluslararası firmaya hizmet vermeye başladı.



Yeni Şafak


Geri Dön