19 / 04 / 2024

Berlin IFA teknoloji fuarı kapılarını açtı!

Berlin IFA teknoloji fuarı kapılarını açtı!

Berlin'de düzenlenen dünyanın en büyük tüketici ve elektronik fuarı IFA'da Türkiye rüzgârı esti. Fuarda ürün ve başarı hikâyeleriyle ön plana çıkan Arçelik ve Vestel büyük ilgi topladı




Berlin'de düzenlenen dünyanın en büyük tüketici ve elektronik fuarı IFA'da Türkiye rüzgârı esti. Fuarda ürün ve başarı hikâyeleriyle ön plana çıkan Arçelik ve Vestel büyük ilgi topladı


Arçelik 5 yılda 2 kat büyüdü


En büyük pazarı olan Avrupa, krizle boğuşurken 5 yılda cirosunu 2 kat artıran Arçelik, dünya devlerinin dikkatini çekmeyi başardı. IFA Tüketici Elektroniği Fuarı'nın açılış toplantısında konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, son 5 yıldaki faaliyetlerini anlattı. Çakıroğlu, "5 yılda ciromuzu yaklaşık 2 katına çıkardık. Arçelik Grubu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da ikinci sıraya yükseldi. Beyaz eşyada bu bölgede 5'inci sıradaydık" dedi. 


KÜRESEL ŞİRKETİZ 

Beko'nun da Avrupa'da son 7 yıldır beyaz eşyada en hızlı büyüyen marka olduğunu belirten Çakıroğlu, "O da 5'inci sıradan 2'nciliğe sıçradı" diye konuştu. Ürünlerin ortalama satış fiyatının yükseldiğini ifade eden Çakıroğlu, şunları söyledi: "Her yıl üst segment ürünleri daha fazla satıyoruz. Bu ürünleri taşıyacak şekilde marka başarısına ihtiyaç vardı. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Teknoloji, tasarım, inovasyon, kalite ve marka, başarı hikâyesinin temelini oluşturuyor. Arçelik küresel bir şirket. Avustralya'dan Moğalistan'a Rusya'dan Angola'ya kadar pekçok ülkede varız. Doğduğumuz topraklardan güç alıyoruz." 


GLOBAL İNSAN KAYNAĞI 

Geçmişte yönetim ekiplerine Türkiye'den atamalar yaptıklarını ancak şimdi durumun değiştiğini belirten Çakıroğlu, "Artık yerel pazarlardaki yetenekli insanlara küresel organizasyonda görev veriyoruz. Romanya insan kaynağı açısından en çok kullandığımız ülkelerden biri. Örneğin Çin'deki ülke müdürümüz İtalyan, üretimden sorumlu arkadaşımız ise Türk" dedi. 

Cep telefonu planı yok

***

Teknolojik geçişi yakalayan şirket ayakta kalıyor


Vestel, Berlin'de düzenlenen IFA Tüketici Elektroniği Fuarı'nda yeni akıllı cep telefonu Venus'ü tanıttı. Şirketin Manisa'daki Vestel City merkezinde, Türk mühendislerce geliştirilen ürünü Venus X ve Venus V olmak üzere iki farklı modelde satışa sunulacak. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, her şirketin hayatında dönüm noktaları olduğuna işaret ederek, "Bizim dönüm noktamız ise bugün. Dünya olarak dijital devrimin henüz başındayız. Teknolojik geçişi yakalayan hayatta kalıyor. Vestel olarak değişime ayak uydurarak gelecekte de var olacağımızı gösterdik" dedi. Vestel'in Avrupa'da kendi teknolojisi ve özgün tasarımıyla akıllı cep telefonu üretme kapasitesine sahip sayılı firmalardan biri olduğunu belirten Erdoğan, "Ekran, anten, elektronik devre tasarımı ve üretim konusunda uzman bir şirketin cep telefonundan uzak durması imkânsız. Yapmak zorundaydık" diye konuştu. Yerli üretim sayesinde yabancı markalı cep telefonu ithalatını azaltarak cari açığın küçülmesine katkıda bulunacaklarının altını çizen Erdoğan, operatör ve teknoloji marketlerin isteklerine göre esnek bir model sunacaklarını açıkladı. 


2 MİLYON TELEFON HEDEFİ 

Üç yıl içinde Türkiye'de 2 milyon adet telefon satmayı planladıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "İhracatta ise 1 milyon adet satış rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Akıllı cep telefonu üretiminin yaratacağı ek istihdamın 4 bin kişiyi aşmasını öngörüyoruz. Yılda 15 milyon ekranlı cihaz üreten Vestel, görüntüleme teknolojisinde önemli bir deneyime sahip" şeklinde konuştu. Android işletim sistemli Venus için Google'la anlaşma yapan Vestel, Vestel Google servislerini (Google Play) yasal olarak kullanma hakkına sahip ilk ve tek Türk üretici oldu. Venus 5.0 V ve 5.0 X, 4 çekirdekli Qualcomm işlemcisi ve uzun pil ömrü ile ön plana çıkıyor. Venus 5.5 V ve 5.5 X ise 4G özelliği, 13 MP kamerası ile dikkat çekiyor. 


Milli gururumuz olacak


Turan Erdoğan, Türkiye'nin Mayıs 2014 itibarıyla yıllık cari açığının 52.6 milyar dolar olduğunu, akıllı telefon ithalatının ise Türkiye ekonomisine yıllık etkisinin 6 milyar dolara çıktığını söyledi. Türkiye'de yılda 10 milyon cep telefonu satıldığını ve bunun 1 milyonunun yurtdışından getirildiğine dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'nin cari açığının yüzde 11.5'i ithal cep telefonundan kaynaklanıyor. Vestel, akıllı cep telefonu üretimi ve satışıyla bu açığın kapatılması için çalışacak. Venus, milli gururumuz olacak" diye konuştu.



Sabah


Geri Dön