25 / 04 / 2024

Berlin’de gayrimenkul fiyatları arttı!

Berlin’de gayrimenkul fiyatları arttı!

Almanya’nın başkenti Berlin'de nüfusun hızla artması bölgede boş konut sayısı gün azalttı. Konut ve arsa fiyatlarının hızla arttığı kentte kira fiyatları cep yakıyor.



Almanya’nın başkenti Berlin'de nüfus her yıl 50 bin oranında artıyor. Artan nüfusla paralel olarak hanelerin küçülmesi, küçük ailelerin çoğalması, konutların büro ve işyeri olarak kiralanması sorunları oluşuyor. Bölgede boş konut sayısı her geçen gün azalıyor. 

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, yabancı yatırımcıların rotasını Berlin‘e çevirmesi, emlak fiyatları ve ev kiralarının rekor seviyeye ulaşmasına neden oluyor. Kiracıların cebini yakan fiyatlar, emlak sahiplerinin yüzünü güldürüyor. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg gibi semtlerdeki daireler mal sahibine yılda yüzde 10'dan daha fazla kazanç sağlıyor.

Arsa fiyatları da hızla artış kaydetti. Son bir yılda ortalama yüzde 15 artan arsalar artık altın değerinde görülüyor. İnşa edilen yeni binalar ‘lüks konut’ olarak fahiş fiyatlara ‘yeni ve zengin Berlinlilere’ kiralanıyor. Hükümet kira artışlarını yasalarla frenlenmeye çalışırken, kiracılar duruma tepki gösteriyor. 

Kent merkezinde ucuz arsa kalmadığını ve düşük gelirli kiracılar için uygun yeni inşaatların zor olduğunu belirten kent yöneticileri ise, ‘Tempelhofer Feld’ diye anılan ve Tempelhof Havaalanı’nın kapatılmasının ardından kamuya açık bir park olarak kullanılan alanın inşaata açılmasını teklif etti. 


Geri Dön