25 / 04 / 2024

Berlin'den Konya'ya telekonferansla gayrimenkul satışı!

Berlin'den Konya'ya telekonferansla gayrimenkul satışı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs tedbirleri nedeniyle Berlin'den ayrılamayan satıcı, Konya'daki gayrimenkulünü, Almanya ve Türkiye'deki tapu müdürlükleri aracılığıyla telekonferans yöntemiyle sattı



Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün temsilcilikleri aracılığıyla, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri sebebiyle Almanya'nın Berlin kentinden ayrılamayan kişinin Konya'daki gayrimenkulünün satışı, alıcıyla telekonferans yöntemiyle görüşmesiyle yapıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Aralık 2019 tarihinde tapu müdürlüklerinin yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlara ilişkin yaptığı düzenleme ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesiyle, yılbaşından bu yana Genel Müdürlükçe belirlenen tapu işlemlerinde taraflar, farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı birimlerde bulunsalar dahi satış, bağış ve mal değişimi gerçekleştirebiliyor.

Bu kapsamda yurt dışından ilk satış işlemi, 22 Nisan 2020 tarihinde Berlin ve Konya'daki satıcı ve alıcı arasında yapıldı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan seyahat engeli nedeniyle Berlin'den ayrılamayacan Sezai Gül, Konya Selçuklu'da yer alan gayrimenkulünün satışı için Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Temsilciliğine başvuru yaptı.

Alıcı taraf Zekiye Sarıgedik de Konya'nın Selçuklu İlçesi Tapu Müdürlüğünden yapılan işleme katıldı. Hazırlanan sözleşmenin telekonferans yoluyla taraflara okunması ve tarafların irade beyanlarının ardından ilgili mevzuat çerçevesinde işlemleri gerçekleştirildi.

Böylece işlem, Türkiye'deki bir taşınmaza ilişkin, taraflardan biri Avrupa'da diğeri Türkiye'deyken yapılan ilk satış olarak kayıtlara geçti.

Tapu müdürlüğü yetkilileri, bu şekilde bir satış işleminin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün çabalarıyla dünyada ilk olarak hem teknolojik hem de hukuki anlamda yapılan yenilikçi düşüncenin bir ürünü olduğunu belirtti.

Yetkililer, işlemin Kovid-19 salgını sebebiyle yaşanan bu zor günlerde gerçekleşmesinin önemine değindi.

Berlin'deki satıcı Sezai Gül de koronavirüs sebebiyle ülkeden ayrılamadığına dikkati çekerek, satışı bu şekilde yapmaktan  duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

 

Sokağa çıkmadan 102 bin kişi konut aldı!


Geri Dön