28 / 03 / 2024

Betül Sungurlu: Konut satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler!

Betül Sungurlu: Konut satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler!

Konut kredisi faizlerinin tek hanelere düşmesi, hem yatırımcıları hem de kiracıları konut satın almaya teşvik ederken, Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, satın alma öncesi dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi...




Konut kredisi faizlerinin tek hanelere düşmesi, hem yatırımcıları hem de kiracıları konut satın almaya teşvik ederken, Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, satın alma öncesi dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Sungurlu, satın alma sürecinde kişisel ihtiyaçlardan altyapı ve kaliteye, tapu durumundan finansman yöntemine kadar birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.


Sabit getirili yatırım araçlarının daha az kazandırdığı bugünlerde tek haneye inen konut kredisi faizlerinin hem yatırımcıların hem de kiracıların dikkatini konut satın almaya çevirdiğini belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, satın alma öncesi dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


Kişisel ihtiyaç ve tercihler


Konut satın almada dikkat edilmesi gereken ilk faktörün kişisel ihtiyaç ve tercihler olduğunu söyleyen Sungurlu, “Alınacak evde oturulacaksa sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım olanaklarının yanı sıra yakınlarda bir okul olup olmadığı, hatta diğer aile bireylerine olan mesafe gibi konular ilk planda gözden geçirilmelidir”, dedi.


Gelişen bölge fırsatları


Gelişen bölgelerin getirdiği fırsatlar da mutlaka incelenmeli diyen Sungurlu “Yatırım amacıyla satın alınacak konutlarda hedef ‘düşük maliyet, yüksek getiri’ olduğu için, gelişen bölgeler daha çok ön plana çıkıyor. Bu nedenle, seçilecek evin özelliklerinin yanı sıra hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi bölgeye değer katan ya da katması planlanan yatırımlar hakkında bilgi edinmek yararlı olacaktır” dedi. 


Kira bedeli ile kolay karşılaştırma 


Sonraki aşamada seçilen bölgedeki konutların araştırılması ve karşılaştırılması gerektiğini kaydeden Sungurlu, “Evlerin satış fiyatlarını karşılaştırırken kira bedelleri baz alınabilir. Satış bedelinin kiraya bölünmesi ile evin kaç senede kendini amorti edeceği kabaca hesaplanıp alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapılabilir” diye konuştu.


Altyapı ve kalite önemli


Altyapı ve kalitenin önemine de dikkat çeken Sungurlu, güvenilir ve bilindik inşaat şirketlerini tercih etmenin seçim sürecini kolaylaştıracağını söyleyerek şöyle konuştu:


“İkinci el ya da piyasada çok bilinmeyen inşaat şirketlerinden konut alma gibi seçenekler de değerlendiriliyorsa, inşaat işlerinden anlayan uzmanlardan yardım alınmalı; inşaat kalitesi ve binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı gibi konular mutlaka incelenmelidir.”


Konut boş mu, dolu mu?


Yatırım amaçlı alınacak olsa da satın alınacak konutta hâlihazırda ev sahibi ya da kiracının oturuyor olmasının da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer aldığını hatırlatan Sungurlu, “Ev sahibi oturuyorsa, evi ne kadar zamanda boşaltacağı, kiracı varsa, mevcut kira sözleşmesinin ne kadar süresinin kaldığı gibi konular değerlendirilmelidir”, dedi. 


Tapu durumuna dikkat


Konut satın alma sürecindeki en önemli konulardan birinin de tapu durumu olduğunu kaydeden Sungurlu, “Özellikle kredi kullanarak konut alınacaksa, evin tapu durumu daha çok önem kazanır. Çünkü genellikle bankalar kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmezler. Karar verilmeden önce ilgili tapu dairesinden net bilgi almak faydalı olacaktır”, dedi.


Kredi hazır mı?


Alım kararının finansman yöntemi de püf noktalarından biri olduğuna dikkat çeken Sungurlu, “Peşin ödenecek ve kredi alınacak tutar gibi parasal konuların önceden belirlenmesi gerekir. Hatta bankalara ön başvuru yapılarak kredi alınabilecek miktar önceden belirlenebilir. Zira bazen planlanan ve alınabilen kredi miktarı birbirinden farklı olabiliyor. Bankalar kredi vermeden önce evin değeri için uzman incelemesi yaptırır. Banka tarafından belirlenen konut bedelinin en az yüzde 25’inin peşinat olarak ödenmesi gerektiği de unutulmamalı” diye konuştu.


Sadece ev değil kredi de karşılaştırılmalı


Konut fiyatları kadar kredi fiyatlamalarını da karşılaştırmak gerektiğine değinen Sungurlu, “Burada unutulmaması gereken sadece faiz oranlarını karşılaştırmanın yeterli olmadığıdır. Kredi masrafları ile birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutar üzerinden karşılaştırma daha gerçekçi sonuç verecektir. Örneğin www.enuygun.com üzerinden 100 bin TL 120 ay vadeli konut kredisinde en uygun krediyi seçen kişinin 10 bin TL’ye varan tasarruf olanağı bulunuyor”, dedi. 


Bankanın da sorumlulukları var


Mortgage koruması ve sigorta konularında da bilgi veren Sungurlu, konut kredilerinde bankanın da satıcı ile birlikte evi alan kişiye karşı sorumluluğu bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:


“Tüketicinin Korunması Kanunu’nda yer alan bu sorumluluktan dolayı, özellikle projeden konut satın almalarda, tüketici finansmanı için bankalarla anlaşma yapmış inşaat firmalarından yana tercih kullanmak daha uygun olur. Böylece evin zamanında teslim edilmemesi, beklenenden farklı ya da kusurlu olması gibi durumlara daha az rastlanılır. Konut kredisinde sadece zorunlu deprem sigortası mecburidir. Buna karşılık bankalar hayat sigortası ya da konut sigortası gibi ilave sigortalar önerebilir. Bu tip sigortalar ek maliyet değil güvence olarak değerlendirilerek hem daha güvenli kredi geri ödeme süreci hem de alınan konuta ilave tedbirler olarak değerlendirilmelidir. Zorunlu deprem sigortasında fiyat sabittir, diğerlerinde ise karşılaştırma yaparak daha uygun fiyata poliçe sahip olmak mümkündür.”



Geri Dön