24 / 04 / 2024

Beyaz eşyada renkli tasarımlar öne çıkıyor!

 Beyaz eşyada renkli tasarımlar öne çıkıyor!

Geçen yıl toplam 20 milyon 106 bin 418 adet üretim gerçekleştiren beyaz eşya üreticileri, bu yıl da yeniliklere imza attı. Yüzde 70'lere varan enerji tasarruflu ürünlerle satış rekorları kıran şirketler, şimdi de renkli tasarımlarla öne çıkıyor



Her yıl ortalama 700 bin çift mutlu bir yuva kurmak için 'evet' diyor. Bu işe düğün sahiplerinin yanında beyaz eşya üreticileri de seviniyor. Geçen yılı 18 milyar liralık satış hacmiyle kapatan üreticiler, evlenecek ya da evini yenileyecek kişilerin dikkatini çekmek için birbirinden ilginç ürün ve tasarımlar ile vitrinleri süslüyor. Bir dönem yüzde 70 daha az elektrik harcayan buzdolabı ve bulaşık makinesinin yanı sıra susuz ve deterjansız çalışan çamaşır makinesi ile ilgi çekmek isteyen üreticilerin son dönemde tercihi beyazdan çok renkliden yana. Önce mekanik renk seçeneğini piyasaya sürerek tüketicinin nabzını tutan yerli ve yabancı şirketler, 2012'ye adeta renkli makinelerle damgasını vurdu. Şimdilerde fıstık yeşili, kırmızı, pembe, turuncu, mavi ürünler mutfak ve banyolarla bütünleşti.


Vestel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Gürsoy, 2012'nin ilk çeyreğinde renkli üretime LCD ve buzdolaplarında başladıklarını belirterek, tüketicilere, bu ürünleri satın alırken farklı renk seçeneklerinden de yararlanabilme şansı sunduklarını kaydediyor. Renkli makinelerin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Gürsoy, "Renkli ürünlerimizin mağazalarımızdaki yoğunluğu yüzde 25'e varan oranda artırdığını görüyoruz. Renkli ürünlerimizin bu pazar başarısı yeni projelerimize de cesaret veriyor. Pembe LCD televizyonlarımızın satışları renkli TV serimizde öne çıkıyor. Bunda eve ikinci televizyonu satın alırken 6-12 yaş grubundaki kız çocuklarının tercihi önemli rol oynuyor. Ayrıca yeni evli ve satın alma kararını veren kadınlar, beyaz eşya tarafında özellikle kırmızı buzdolaplarımızı tercih ediyorlar." diyor. Gürsoy'un verdiği bilgiye göre, dayanıklı tüketim malları sektöründe hâlâ standart görünümlü ve standart teknolojik özelliklere sahip ürünler hakim. Fakat tüketiciler artık bu ürünleri sadece ihtiyaçlarını karşılayacak cihazlar olarak görmüyor.


Bu ürünlerin ev dekorasyonuna ve evdeki diğer eşyalarla uyumu, estetik anlamda sağlayacağı farklılığı ve katkıyı göz önünde bulundurarak seçim yapıyorlar. Firma olarak renkli ürün tasarımlarıyla tüketicilerin kendilerine ait hissedecekleri ürünler ortaya koyduklarını ifade eden Gürsoy, tasarım anlamında bir farklılaşma getiren bu ürünleri çocukların da çok sevdiğini, mağazaya girdiklerinde doğrudan renkli TV ve buzdolaplarına yöneldiklerini söylüyor. Vestel'in yanında pazarın güçlü oyuncularından Arçelik de 'in love' serisi çamaşır makinelerinde bordo, mavi, fıstık yeşili ve fuşyayı kullandı. Buzdolabında ise siyah, bordo ve beji görmek mümkün. Yine Güney Kore'nin güçlü markalarından Samsung ve LG, çamaşır makinesinde siyah üzerine renkli desenler kullanmış. Indesit-Hotpoint'in ünlü tasarımcı Makio Hasuike'in elinden çıkan Blackline serisi rekabette 'ben de varım' mesajı verirken, yaklaşık 8 yıl önce Türkiye pazarına giren İtalyan Smeg Retro serisiyle öne çıkmak istiyor. Tüketicilerin beklenenden fazla ilgisinden oldukça memnun görünen firmalar ise renk farkından oluşan maliyetleri fiyatlara yansıtmamakta kararlı görünüyor. Beyaz eşya ile renkli arasındaki fiyat farkı ortalama 200 TL. Yıllık 25 milyon adet ürünü aşan üretim kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük beyaz eşya üssü Türkiye'de yılda 2 milyon adet buzdolabı, 1,8 milyon çamaşır makinesi, 1,5 milyon bulaşık makinesi ve 850 bin adet de fırın satışı gerçekleştiriliyor.  


Zeliş YILDIRAL / Zaman 


Geri Dön