29 / 03 / 2024

Sinan Tütüncü: Mersin'de ofisten çok konut tasarımları öne çıkıyor!

Sinan Tütüncü: Mersin'de ofisten çok konut tasarımları öne çıkıyor!

Mersin'de ofisten çok konut tasarımlarının öne çıktığını belirten Sinan Tütüncü, "Daha estetik bir görüntü amacıyla özellikle binalarda cephelerin tasarımlarına yönelik çalışmalara ağırlık veriliyor" dedi...



Mersin'de son dönemlerde tasarım konusunda çok büyük aşamalar kaydedildiğini dile getiren Mimarlar Odası Mersin Şubesi Başkanı Sinan Tütüncü, bölgede ofisten çok konut tasarımlarının öne çıktığını söyledi. Mersin'de ticari ve turistik bölgelerin az olması nedeniyle ticari alan tasarımlarının azınlıkta kaldığına dikkat çeken Tütüncü, konut tasarımlarının ise gün geçtikçe geliştiğini dile getirdi.

"Yöreye özgü mimari özellikler kayboluyor"

Artık tasarımlarda standart kullanımların tercih edilmediğini, akıllı binaların öne çıkmaya başladığını, modern malzemelerin kullanıldığını kaydeden Sinan Tütüncü, "Meslektaşlarımız da gelişmeleri yakından takip ederek tasarım konusunda daha duyarlı davranıp, farklı ve daha güzel tasarımlar yapma telaşına girdi. Bu sayede kentimizde estetik özelliği fazla, tasarımı güzel, modern "Modem binalar oluşmaya başladı" dedi.

Sinan Tütüncü, Mersin'de Akdeniz evleri yapısını bulmanın mümkün olmadığını söyledi. Hep daha farklısını yapma isteği ile zaman zaman abartıya kaçılabildiğini belirten Tütüncü, şunları söyledi: "Modern binalar yapacağız diye binaların şekli bozulmamalı. Tasarımı yaparken sadece görselliğe bağlı kalmayıp kullanıcının konforu da düşünülmeli. Sadece görselliğe önem verip bina içinde kullanılmayan mekanlar oluşturulması doğru değil. İşlevsiz binalar fayda yerine zarar vermeye başlar. Aynı şekilde çok kullanışlı binaların hiçbir cephe estetiğinin olmaması da doğru değil. Alıcıda bu da yanlış değerlendirmeler oluşturur. Bu nedenle hem iç hem de dış mekan birlikte tasarlanmalı." Tasarımlar yapılırken kentlerin iklimsel yapılarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini aktaran Sinan Tütüncü, Mersin gibi sıcak iklime sahip bölgelerde konutlar tasarlanırken hava sirkülasyonunun mutlaka düşünülmesi gerektiğini anlattı. Son dönemlerde konutlarda cam cephe giydirmelerin kullanılmaya başladığını kaydeden Tütüncü, bu uygulamanın havayı' keseceği için konutlar için uygun olmadığını söyledi. Mersin'de konutların ntutlaka Kuzey-Güney cephe olarak tasarlanması gerektiğini dile getiren Tütüncü, "Bu sayede konutlar rüzgardan ve güneşten daha çok faydalanabilir. Son dönemlerde her katta üç ya da çift cepheli daire yapılması sıklaştı. Bu nedenle bölgemizde her katta 3-4 daire yapılması dönemi de sona ermeye başladı" dedi.


Yeni binaların, paralelinde de yeni tasarımların Kuzey Mersin ve Mezitli çevresinde yoğunlaştığını anlatan Sinan Tütüncü, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5.000'lik imar planını hazırlayarak turistik ve ticari bölgeler oluşturması halinde konutun yanı sıra bu bölgelerin ticari ve turistik alanların tasarımına da öncülük edebileceğini dile getirdi. Bu bölgelerde özellikle sosyal alanları daha zengin, havuzlu siteler oluşturulduğunu belirten Tütüncü, bu gelişimin yavaş yavaş Toroslar Bölgesi'nde de kendisini göstermeye başladığını kaydetti. Son dönemlerde Mersin'de kullanıcılar tarafından cam balkonların da sıkça tercih edilmeye başlandığına değinen Sinan Tütüncü, farklı farklı modellerde yapılan cam balkon sistemlerinin bina estetiğini bozduğunu dile getirdi. Tütüncü, bu sıkıntının önüne geçilebilmesi için balkonların kapatılıp kapatılmayacağına tasarım aşamasında karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Tasarımları yönetmeliklerin etkilediğine de değinen Sinan Tütüncü, çıkan yönetmeliklerin tasarımların önünü kesmeye başladığını söyledi. Son çıkan yönetmelikle kat alanının yüzde 20'sinden fazla merdiven, yangın merdiveni ve koridor yapılamadığını anlatan Tütüncü, "Bu durum balkon alanlarını da çok küçültecek. Hatta bazı konutlarda balkon dahi yapılamayacak. Sıcak bir bölge olan Mersin'de böyle bir uygulamanın düşünülmesi kullanıcı için de tasarımcı için de zor" değerlendirmesini yaptı.


Dünya Özel Ek

Geri Dön