20 / 04 / 2024

Beykoz'a imar izni çıktı!

Beykoz'a imar izni çıktı!

Beykoz’da 35 yıldır hukuk savaşına sahne olan Çiğdem, Paşabahçe, Soğuksu, Acarlar ve Çubuklu gecekondu mahallelerinin bir bölümü imara kavuştu.




İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan Beykoz ilçesinde seneledir yaşanan imar sorunu, sonuca kavuştu. Hürriyet Gazetesi muhabirlerinden Fatma Aksu'nun haberine göre; Beykoz'da 35 yıldır devam eden hukuk savaşına sahne olan Çiğdem, Paşabahçe, Soğuksu, Acarlar ve Çubuklu mahallelerinin bir kısmı imara kavuştu. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan imar planları, İstanbul 6 numaralı Kültür Varlıkların Koruma Bölge Kurulu ve İstanbul 2 Numaralı Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu'nun nihai kararlar ile birlikte, bu ay İBB Meclisi'ne iletildi. Beykoz'un Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi'nin koruma amaçlı imar planları onaylandı. İmar planlarına tek ret oyunu İBB Bağımsız Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi  verdi. 


Taşocağı açılamayacak


Bundan sonra Beykoz’da alanda, doğal yapıyı bozucu nitelikte toprak alımı ve dökümü, kireç-taş tuğla ocağı açma ve benzeri çalışmalar yapılamayacak. Bu çalışmaların yapılabilmesi için ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun onayının alınması gerekiyor. 


Kamu tesisleri alanları ve donatı alanlarında uygulama çevre kat yükseklikleri göz önüne alınarak önce belediye tarafından onaylanacak, daha sonra Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından uygun görülecek mimari avan projeye göre yapılacak. İmar planının ayrıntıları şöyle;


1-) Bağımsız bölüm teşkil etmemek şartı ile ikinci bodrum kat iskan edilebilecek.


2-) Zemin altı otopark ve iskân harici kullanımlarda yapı kullanım alanı, net imarlı parselin yüzde 60’ını geçemeyecek.


3-) Bir parselde birden fazla bina yapılması durumunda, doğal çevreyle uyumlu tasarıma gidilecek.


4-) Binalarda estetik ve silüet açısından ilçe belediyesinin görüşü alındıktan sonra tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonuna sunulacak. Binaların birbirine iki çıkma ucu arası minimum 6 metre olacak.


Geri Dön