19 / 04 / 2024

Beyoğlu'nda Yenileme Alanı olarak belirlenen alanların planlarına onay verildi!

Beyoğlu'nda Yenileme Alanı olarak belirlenen alanların planlarına onay verildi!

Yurt Gazetesi'nin haberine göre; İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Beyoğlu'nun yenileme alanlarıyla ilgili olarak aldığı karar, rant lobisinin etkisini bariz bir şekilde ortaya koydu.



İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Beyoğlu'nun yenileme alanlarıyla ilgili olarak aldığı karar, rant lobisinin etkisini bariz bir şekilde ortaya koydu. Kurulun mayıs ayında, bölgeye otel, apart otel, pansiyon yapılmasını uygun görmeyerek reddettiği plan değişikliğini 3 ay sonra kabul ettiği ortaya çıktı 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin önceki günkü gündemine gelen, 'Beyoğlu, Kentsel Sit Alanı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı-Plan Notu Değişikliği Teklifi', rant lobisinin kararlar üzerindeki etkisini bariz bir şekilde ortaya koydu. Belediye Meclisi'ne sunulan İmar Komisyonu raporu, İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıkla aldığını ortaya koydu. 


KURUL'UN İLK KARARI OLUMSUZ OLDU 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı şubat ayında, Bakanlar Kurulu tarafından 'Yenileme Alanı' olarak belirlenen Beyoğlu'ndaki 6 bölgeyi kapsayan planlara, 'plan notu' ilave etti. İlave edilen notta şöyle deniyordu: "Yenileme Alanı sınırları dahilinde bulunan konut alanlarında, İlçe Belediyesi'nin ilgili birimlerince değerlendirilerek alınacak olan uygun görüş doğrultusunda otel, apart otel, pansiyon kullanımına yönelik turizm tesisleri yer alabilir." Bölge SİT alanı olduğu için, Büyükşehir Belediyesi yaptığı değişikliği onaylanması için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderdi. 

Beyoğlu nda Yenileme Alanı olarak belirlenen alanların planlarına onay verildi!

13 AY SONRA KURUL'DAN TERSİNE KARAR

 Değişikliği görüşen Koruma Kurulu, 15 Mayıs 2013 tarihli kararında "...anılan bölgelerin bozulmakta olan mahalle dokusunda bozulmayı hızlandıracağı, bölge kimliğini olumsuz yönde etkileyeceği ve kalıcı nüfus yoğunluğunu azaltarak hareketli nüfus yoğunluğu ile trafik yoğunluğunu arttıracak olması sebepleriyle uygun olmadığına karar verildi" dedi. 

Koruma Bölge Kurulu, söz konusu plan notu değişikliğiyle ilgili olarak belediye ile yapılan görüşmelerden sonra 20 Ağustos 2013 tarihinde ikinci bir karar daha aldı. İkinci kararda şöyle denildi:"... 


Yenileme Alanı sınırları dahilinde bulunan konut alanlarında, İlçe Belediyesi'nin ilgili birimlerince değerlendirilerek alınacak olan uygun görüş doğrultusunda ve ilgili Koruma Bölge Kurulu'nca uygun bulunması halinde otel, apart otel, pansiyon kullanımına yönelik turizm tesisleri yer alabilir." Kurul'un, Beyoğlu'nun tarihi mahalle dokusunun bozulmaması için uygun bulmadığı değişikliğini, 3 ay sonra onaylaması oldukça dikkat çekici. 

Koruma Kurulu'nun plan notu değişikliğini kabul etmesinden sonra, plan teklifi önceki gün bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi. Kurul'un da kabul ettiği değişiklik, Belediye Meclisi'nde AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edildi. 

CHP dosyaya red oyu verdi. 


BEYOĞLU'NUN YENİLEME ALANLARI 

Bakanlar Kurul Kararı ile, 2006 yılında Tarlabaşı Bölgesi, Cezayir Çıkmazı (Fransız Sokağı) ve Çevresi, Tophane Bölgesi, Galata Kulesi ve Çevresi, Beyoğlu Belediye Başkanlığı Binası ve Çevresi, Bedrettin Mahallesi Yenileme Alam ilan edilmişti. Aynı karar gereğince, söz konusu bölgelerde İstanbul Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanacak avan projelere göre uygulama yapılabiliyor. 


Mehmet Demirkaya/Yurt Gazetesi


Geri Dön