23 / 04 / 2024

Beyoğlu'nun riskli alan kararı Meclis gündeminde!

Beyoğlu'nun riskli alan kararı Meclis gündeminde!

İstanbul Beyoğlu’nun bazı mahallelerinin riskli alan ilan edilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu soru önergesini Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sundu.



CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Beyoğlu’nun bazı mahallelerinin riskli alan ilan edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Beyoğlu İlçesinin mahallelerinin hangi gerekçeler ile riskli alan statüsüne alındığının ve rant fırsatı oluşmaması için alınan önlemlerin neler olduğunun açıklanmasını istedi.


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul’un Beyoğlu İlçesi’nin bazı mahallelerinin riskli alan ilan edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunulan soru önergesinde, İstanbul’un Beyoğlu İlçesi Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız mahalleleri içerisinde bulunan bazı yerlerin riskli alan ilan edilmesine dair Bakanlar Kurulu kararının, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı. 


MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Söz konusu 6 mahalleyle ilgili daha önce Beyoğlu Belediye Meclisince alınan riskli alan kararının, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından yargıya taşındığını ve kararının mahkemece iptal edildiğini hatırlatan Tanrıkulu, söz konusu mahallelerde rant fırsatı oluşacağı endişesinin hakim olduğunu belirtti.  Son 10 yılda Türkiye genelinde illere ve ilçelere göre toplam kaç yer riskli alan ilan edildiğini, ilgili yerlerde kentsel dönüşüm projeleri sonucunda kaç iş yerinin kapandığını soran Tanrıkulu, Beyoğlu İlçesinin mahallelerinin hangi gerekçeler ile riskli alan statüsüne alındığının ve rant fırsatı oluşmaması için alınan önlemlerin neler olduğunun açıklanmasını istedi. 


CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Tanrıkulu’nun soru önergesinde şu soruların yanıtlanması istendi: “İstanbul Beyoğlu İlçesinde riskli alan ilan edilen yerlerde bulunan ama risk ihtimali olmayan bina ve yapıların korunmadığı iddiası doğru mudur? Beyoğlu İlçesi Mahallelerinde yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına ilişkin iddiaların dayanağı nedir? Riskli Alan ilan edilen yerlerde ağaçlar ve yeşil alanlar nasıl muhafaza edilecektir? Riskli Alan ilan edilen yerlerde iş yeri kapanan ve mağdur olan tüm vatandaşlarımız için alınan tedbirler nelerdir? Türkiye genelinde illere ve ilçelere göre son 5 yılda Riskli Alan ilan edilen yerlerde kaç tescilli kültür varlığı hangi sebeplerle zarar görmüştür? Zarar gören tescilli kültür varlıkları ile ilgili olarak AKP Hükümeti ne tür somut çözüm önerileri sunmuştur? Kentsel dönüşümün gerçekleştiği mahallelerde ada ve parsel bilgilerinin harita üzerinde gösterilmediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu durumun gerekçesi nedir? Riskli Alan ilan edilerek Kentsel Dönüşüm sürecinde vatandaşlarımızın adeta evsiz bırakıldığı ve rant fırsatının arttığı bu süreçte AKP Hükümeti ne tür tedbirler alacaktır?”


Evrensel


Geri Dön